Fråga från Gustav från Västerås

Hej.

Jag och min fru håller på och bygger hus utanför Västerås och nu har vi kommit till schaktarbetet.

Det är en lite komplicerad historia, men för att göra en lång historia kort så ser ungefär ut såhär; Vi ska bygga ett hus med 133 kvm platta. Vi har blivit tvungna att gräva relativt djup (ca 3m) men pga misstag från kommunens sida så behövde vi inte betala för det arbetet. Dock måste vi självfallet betala för återfyllnaden och där har vi fått en pris prisuppgift på 200.000kr.

I det priset ingår 25 lastbilar med fyllnadsmassor och 3 dagar med grävmaskin. När jag googlar runt och kikar på de räkneexempel som finns för pris per kubikmeter fyllnadsmassor samt kostnaden för grävmaskin och jag kommer fram till att priset borde hamna på ungefär hälften, 100.000.

Är jag helt fel ut?

Tacksam för svar.

Vänliga hälsningar,

Gustav Ericson

Svar från Micke

Hej Gustav ,

detta är extremt lokalt då det beror på närhet till depåer mm.
Och beroende på hur nära man bor en depå så hinner en lastbil olika många gånger på en dag. Dvs en som bor nära depå skulle en lastbil kanske kunna köra fram och tillbaka 4 gånger på en dag. Med mycket trafik och långt till depå kanske bara 2 gånger på en dag. Därav kan det skilja mycket i pris.

Så här hade jag försökt bedöma priset

Slå ut det på
1) Grävmaskintimmar (24?)
2) Kostnad per vända till tipp/depå (24*X tim per vända) = 48 timmar om en vända tar 2 tim (dvs X=2).

Timmar = 24 + 48 = 72
200 000 kr / 72 timmar låter dyrt.

Så ställ frågan till grävaren/schaktbolaget hur lång tid en lastbil tar för en körning till tipp samt vad en sådan kostar.

Men hinner man bara 2 vändor istället för 4 på en dag slår det ju hårt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel