Fråga från Nina från Stockholm

Hej!

Vi funderar på att köpa en villa för att nyttja den som lantställe. Vår budget tillåter inte alla stora arbeten på en gång. Taket är i akut behov av att lagas och läggas om. Källaren verkar vara i okej skick men det finns tecken på fukt. Vågar man vänta i tre år till? Hur kan man kontrollera det? Finns det något man kan göra under tiden för att det inte ska bli stora skador? Vi har tänkt riva ut allt organiskt material i källaren på en gång iaf. Huset är byggt på 50-talet och det är en bärande grundmur med mellangjutet golv ca 1,6 m från marknivå/källarfönster. Vi är egentligen inte intresserade av att inreda källaren till en början utan vill bara använda den delen som idag är tvättstuga. Så frågan är egentligen ”hur länge man vågar vänta”? Och bör man renovera fasaden samtidigt som man dränerar?

Vänligen,
Nina

Svar från Micke

Hej Nina,

Det låter som att du kan vänta med din dränering i tre år till. Är man osäker bör man kontakta en besiktningsman eller duktig markentreprenör/person du litar på som kollar på plats.

Organiskt material ska definitivt ut. Kolla bjälklag och övriga organiska material i framförallt bärande delar så de mår bra och inte är angripna av fukt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS