Fråga från Yaser från Hallsberg

Hej!
jag har idag en krypgrund och de som ägde innan hade fixat bra ventilation med avfuktare.

Han berättade för mig att innan jag börjar renoveringen ska jag sätta plastfolie i grunden vilket jag har glömt och det va lite kallt att göra samt har jag aldrig gjort det. Men grunden är helt torr och ena sidan är blöt tack vara att en rör har gått sönder men annars går att ha avfuktare tills det blir torrt.

Min fråga är.
Hur kan jag stoppa fukten och va kan jag göra mer än lägga plastfolie eller va det kallas som stoppar fukt. Finns det något mer ja kan lägga över och stoppa fukt så ja slipper hela problemet. ? Va kan ja lägga på väggarna och va kan jag göra på grunden till trä som är.i krypgrund. Många säger olika. Flera säger man lägger grus över plast sen frigolit.

Men jag har själv tänkt om jag kan göra alla dessa steg eller om du kan ge mig tips va jag kan göra samt tänkte jag på statiska Silikagel som brukar finnas i såna skor eller npgot man köper som avfuktar. Och denna silikagel är statisk kan det vara något att hjälpa ? Snälla behöver ditt hjälp och jag är nybörjare med detta så jag behöver ett bra och enkel sätt eller om du kan förklara för mig steg för steg.
Hälsningar
Yaser

Svar från Micke

Hej Yaser,

Till att börja med – har man inga problem med sin krypgrund och huset är relativt gammalt (>30 år) så bör du kunna dra slutsatsen att krypgrunden inte kommer ställa till det för dig i framtiden heller.

Jag hade börjat med att läsa denna artikel för att avgöra vilken typ av renovering som passar just dig.

I kort beror mina råd på din ambitionsnivå. Ju högre ambition desto bättre men desto högre investering också.

  • Hög ambitionsnivå/investering: Jag är en stor ”believer” på att gjuta igen krypgrunder som är problematiska. Då kan man få ingjuten vattenburen golvvärme också. Men det kräver att man byter golvbjälklag mm. Det gör att det inte är aktuellt för alla.
  • Lösa problemet men inte mer: Isolera grundens balkar och lägga ut plastfolie. Jag förespråkar markisolering inne i grunden men när man har en avfuktare så är det viktigt att dessa inte kan starta en brand så du får inte ha cellplast i anslutning till denna ifall den blir varm.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel