Fråga från Anonym

Hus med källare byggt 1970. Vi upptäckte att några golvbjälkar var pendlade med cuprinol och att del av syll var tryckimpregnerat i samband med en renovering. Det fanns inga tecken på fuktangrepp utan allt var torrt och fint. Är det ändå farligt att bo i ett hus där det finns ”inbyggt” behandlat trä?

Vi hade Anticimex på plats då vi känt en lukt och de gick igenom huset och hittade ingen fukt vare sig i källaren eller markplan. De trodde lukten berodde på den papp och det spån som låg som isolering under golvet. Vi satte in ventiler o lukten minskade avsevärt. Bara undrar om tryckat virke och cuprinol kan vara farligt att ha i huset, även om lukten inte kommer därifrån. Vad vi såg var det endast liten del av syllen/bjälklag som var tryckad el. penslas med cuprinol.Har bara hört att dessa impregneringar/preparat innehöll cancerogena ämnen på 70 talet.

Ha det så bra!

Svar från Micke

Hej,

Nej oftast inte.

Men det till obehaglig lukt som sätter sig i kläderna, och kan vara farligt (forskningen är inte supertydlig). Många byter ut syll pga oangelägenheten att det luktar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel