Fråga från Anna

Hej Micke!
Det är så att jag och min sambo har vunnit en budgivning på ett hus som vi idag gjorde en andra besikning på. Huset är byggt -78 på en betongplatta och på besiktningen gjordes fuktkontroll av syll i anslutning till bärande vägg. Syllen visade sig vara tryckimpregnerad och hade en fuktkvot på 17-18%. Besiktningsmannen gav oss en del av det han borrat för att lukta på och syllpappret hade en mikrobiell lukt, men själva syllen var inte rötskadad alls (Han borrade på två ställen). Denna doft kände vi inte alls i huset, och de tidigare ägarna sa även dem att de aldrig känt någon lukt. Besiktningsmannen sa att fuktkvoten inte kommer ändras, utan den är konstant och har varit det länge. Det vi undrar är om det ändå kan krävas ett syllbyte i framtiden om fukten håller sig konstant och om ingen lukt sprider sig i huset (förutsatt att det inte finns/blir någon rötskada). Kan det bildas mögel eller bli någon rötskada i golvkonstruktionen om huset står oförändrat och med den fuktkvoten som vi mätt idag?

Sen undrar vi om det finns risk att lukten nu börjar sprida sig i huset efter att besiktningsmannen borrat i golvet (han gjorde det i en garderob)? Kommer lukten komma in i den garderoben nu när det finns ett hål i golvkonstruktionen tror du?

Tack på förhand!

Mvh Anna

Svar från Micke

Hej Anna ,

Konstant fuktkvot? vad besiktningsmannen pratar om vet jag inte?
17-18% är enligt mig en gynnsam miljö för mögel att växa i och därför bör åtgärden vara att byta syllar.
säg till om jag kan hjälpa till med något mer.

Hade inte oroat mig för mögelspridning genom hålen i garderoben mer totala lösningen.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel