Fråga från Ludvig

Tack för din informativa sajt! Liksom många andra som ställer frågor så är jag spekulant på ett 70-talshus med betongplatta och konstaterat fuktig syll. För att våga köpa något sådant vill jag ha en uppfattning om hur ett ”worst case”-scenario ser ut, och vad det kan kosta. Jag tänker mig att behöva byta ut syll (till stålsyll?) och lägga in ventgolv, men är det något mer att tänka på? Kan man även behöva göra om dränering, trots att det inte finns någon källare? Och är det i så fall någon kostsamt?

Tacksam för tips, samt förslag på företag som kan ge kostnadsförlag!

Svar från Micke

Hej Ludvig,

Tack för feedbacken 😊
Kul med nytt hus .

Syllproblem är allvarligt men samtidigt ett av Sveriges mest vanliga projekt, det kan du ex se på alla frågor här

Som jag skriver där är det inte alla hus som måste åtgärdas. Står man inför ett köpbeslut dock hade jag räknat med det i kalkylen.

När det kommer till att åtgärda dessa problem så har jag sedan starten av hemsida 2010 lärt känna många experter inom grundläggning och grundrelaterade renoveringar.
Kring problem som har med fuktiga och/eller trycktimpregnerade och skyddsbehandlade syllar och bjälklag så har bolaget jag skickat till diggjort ett mycket gott intryck på mig. Föreslår en förutsättningslös kontakt med dem.

Rörande ventilerade golv så behövs inte det alltid , så börja med en diskussion med dem. En dränering ska inte heller överdrivas, är inte så dyrt och svårt som många tror, speciellt inte då du inte har en källare. Men vill du vara säker så lägg på 50 000 – 100 000 kr i din mentala bild va huset är värt (för dräneringen).

Lycka till med ditt projekt och återkom om det är något mer.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS