Fråga från Samuel från Västra Frölunda

Vi vill ev. inreda källaren (20-talshus) och jag blir lite förvirrad av alla olika råd och fakta om hur man ska göra med golvet.
Jag har hittat tre metoder som verkar rekommenderas:
1. Bila ur, isolera, lägga golvvärme + klinkers.
2. Mekaniskt ventilerat golv, kan man ha golvvärme i det också?
3. Bara lägga en heltäckningsmatta som är avsedd för källare som andas direkt på betonggolvet som det är.

Vilken av dessa tror du är bäst om man vill att det ska vara boyta i källaren så det är trevligt att vara i?

Alt 3 med heltäckningsmatta (jag tänker mig en tunn isåfall) verkar ju absolut lättast, säkrast och billigast? Vad är nackdelen med det? Kan det kännas kallt på golvet även om man har radiatorer i rummet?

Om man kör på alt 1 eller 2, hur ska man veta om dräneringen är tillräckligt bra? Vem kontrollerar det? Jag vet bara att det inte är någon tydlig/synlig fukt i källaren och att huset står på berg. Är golvvärme enda alternativet om det ska kännas varmt o härligt att vistas där?Svar från Micke

Hej Samuel,

Det är en hel del frågor 🙂

1) Denna är bra om man vill lägga ner tiden och pengarna på det. Men många kan inte gräva så djupt så de får plats med 15 cm isolering vilket krävs för att undvika det som kallas för omvänd fuktvandring. Dessutom behöver man dränera om oftast då dräneringen inte ligger tillräckligt djupt. Om du INTE bilar ut golvet så behöver du inte bekymra dig om dräneringen om du inte har problem idag. Läs mer om denna här.

2) Mekaniskt ventilerat golv behövs om man vill ha golvvärme och INTE kan införa tillräckligt med isolering för att säkra 1:an. Man kan ha golvvärme ovanpå detta JA! Mängden isolering avgör dock hur lämpligt det är så man inte eldar för kråkorna

3) Vet inget om detta egentligen. Får läsa in mig. Minst riskabel egentligen, men du stoppar samtidigt inte fukten (som i 1:an och 2:an) och golvet isolerar inte heller. Då golvvärmen inte är där riskerar du inte heller omvänd fuktvandring.

Dräneringen behöver göras om ifall du går på 1:an eller kombo 1 och 2. Det ska man ställa sig in på. Har du möjligen ritningar kvar från tidigare ägare?
Man kan absolut använda radiatorer istället. Ett bra alternativ i källare men utan isolering blir källare kall och fuktig.

Ett annat tips är att du skulle kunna göra som så att du gräver ur, och håller golvet öppet i några veckor. Är det snustorrt på schaktbotten trots stora oväder ute och massa regn bör dräneringen vara god. Och i värsta fall får du dränera om efter. Men tips är att inte ha för bråttom att bygga uppepå för fort så du får svar om dräneringen behöver utökas INNAN du bygger för golvet med dyra golvlösningar (parkett osv)

Mvh
Micke

Fick du hjälp av denna artikel