Fråga från Alex från Uppsala

Hej, har en 20 kvm kallt och oisolerad Garage. Golvet består av bara 10 cm betong och Ingen frigolit under betong och bara klinkers ovanför betong.ska ändra garaget till Boende, undrar:
1- vilken ventilerade golv passar bäst för golvet?
2-måste jag tar bort Klinkers från golvet när montera ventilerade golv på den eller inte?
3-Har 17 cm isolering på väggarna, behöver lägga till mer isolering eller inte?
4-Räcker det att lägga bara el-slingor på badrummet eller bättre att lägga på hela golvet?

Svar från Micke

Hej Alex,

Val av lösning för ventgolv
Detta beror mycket på tycke och smak. Jag är inte objektiv heller. Vill vara tydlig med det. De jag jobbar med som är ventgolv experter använder Isola Platons ventgolv. Och jag har mycket mycket högt förtroende för dem och därav blev det isola för min del. Fördelen med det systemet är flerfalt men det viktigaste för mig är att jag valde duktig entreprenör före systemet i sig. Jag kan inte heller de andra i detalj men jag skulle nog säga att alla system i min artikel om ventgolv är mer eller mindre bra. Men ska man lyfta fram det som entreprenören sa till mig varför de valt just platon så är det av följande skäl:

  • att systemet har låg bygghöjd. Detta har jag märkt uppskattas av mina besökare som ska bygga om källaren – men du kanske har gott om utrymme till taket
  • att systemet kommer från en leverantör som tillverkat ALLT själva och därmed tar ansvar för alla ingående delar. Andra system har satt ihop olika lösningar till sin egen, men tar in ”underprodukter” med fläktar osv från andra företag. Då jag uppfattar de andra (nivell mfl) som mycket seriösa så kan jag inte bedöma hur viktigt det ska vara för dig. Du får avgöra det själv.
  • fungerar bra ihop med innerväggs syllar
  • knirrar och knarrar inte (många av de andra knirrar och knarrar). Vill av marknadsföringstekniska skäl INTE såga andra system. Men kontrollera bara att ditt val inte knirrar och knarrar om du inte kan leva med det.
  • att systemet även vid situationer där fläkten stannat stoppar emissioner och lukt.

Ta bort klinkers
Nej, det måste du inte – men du får gärna dubbelkolla detta med experterna direkt (se nedan).

Mer isolering i väggarna
Detta är ju en värmeekonomi fråga. 17 cm är över minsta nivå men det skadar ju inte med mer isolering. Men en oisolerad grund riskerar ju att med värmegolv läcka ut ganska mycket värme så grunden känns ju viktigare att isolera först isåfall.

Golvvärme på hela golvet?
Jag tycker golvvärme är som bäst om man har golv som kan bli kalla (klinker, stenplattor osv). Eftersom din grund är oisolerad rekommenderar jag nog så lite golvvärme som möjligt utan istället använda en luftluft värmepump eller faktiskt elburen värme (kanske kompletterad med solcell för miljöns skull). Jag menar också att med solceller så gäller inte gamla sanningar längre, dvs den gamla sanningen att värmepumpar slår elburen värme. Men detta är jag ingen expert på , bara min åsikt. Om du har för mycket golvvärme så riskerar du att få mycket värmeläckage ut genom grunden. Och välj sedan golv som i sig inte blir kalla, dvs inte klinker eller liknande – snarare trägolv.

Har givit dig förslag på entreprenör oxå.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel