Vattenburen golvvärme på platta på mark

Fråga från Tord från Ronneby

Har ett kedjehus i ett plan från 1974 med direktverkande el. Under 8 cm betong ligger 95 mm elefantmatta på tvättad sten på en sandbädd. Ingen övrig dränering.
Då vi helrenoverar funderar vi på att byta till vattenburet värmesystem med frånluftsvärmepump. Antingen golvvärme i frigolit eller radiatorer med pexrör nedfrästa i 35 mm frigolit.
När man läser om tilläggsisolering av betongplatta kommer alltid fuktvandring upp. Vi har tänkt lägga 14 mm parkett i största delen av huset, resten klinker.
Finns det någon erfarenhet av ett sådant projekt?

Svar från Micke

Hej Tord,

Intressant med elefantmattan. Det är en typ av hård mineralull. Det va vanligt förr.

Detta är en vanlig problemställning och ingen ny problemställning enligt våra experter.

Omvänd fuktvandring uppstår när man har dålig isolering ihop med golvvärme. Det uppstår när man har golvvärmen igång och sedan plötsligt stänger av den. Då får man en värmekudde under huset. Då kan det uppstå en situation där källaren är kallare än marken under och du får så kallad omvänd fuktvandring. För att förhindra detta måste man således ha minst 15 cm isolering. Men det är inte bara för att undvika fuktvandringen som man vill isolera källargolvet ordentligt. Värmen vill man ju ska gå in i huset, inte ner i marken.

Vi får ofta höra att man inte kan ha så mycket isolering för då får man lägre takhöjd inne i källaren. HAr man dessa problem bör man överväga att ha radiatorer istället.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel