Cellplast lämpar sig mycket väl för isolering av hus. Ett av de stora användningsområdena för isolering av hus är isoleringen av golv. Många isolerar sina golv idag med andra material men användningen av cellplast som golvisolering ökar ständigt. Det största fördelen med cellplast kan sammanfattas i att materialet har en mycket hög isolerande förmåga.

Olika isoleringslösningar för olika behov

Isolera källargolv

Isolera källargolv

Många av våra besökare vill gräva ur sina källargolv och gjuta in golvvärme men samtidigt inte bygga för mycket höjd i källaren. Man vill ofta omvandla ett kallt fuktigt utrymme till en användbar yta. Det tipsar vi om här.

Läs mer
Isolera befintlig platta på mark

Isolera befintlig platta på mark

För dig som har en platta på mark idag men den är oisolerad, eller dåligt isolerad och du vill isolera den. Även här kan man hamna i en situation att man inte vill gräva ur och/eller har låg takhöjd.

Läs mer
Isolera och gjuta igen krypgrund

Isolera och gjuta igen krypgrund

Om du vill göra om din befintliga krypgrund till en isolerad betongplatta. Här har vi samlat informationen för dig som vill genomföra en krypgrundskonvertering.

Läs mer

Frågor från besökare

Vi får frågor från besökare som är relaterat till denna artikel.

 • Isolera golvet i ett stall
  Hej! Vi har ett gammalt stall som vi skulle vilja isolera golvet i. Gammalt fint golv som vi vill spara. Ligger direkt på stenar med jord under, ca 50
  Läs mer
 • Isolering på trägolv
  Hej! Har ett gammalt hus med krypgrund och gammalt plankgolv(dålig isolering). Jag har för avsikt att bygga ett mindre badrum min fråga kan man lägga
  Läs mer

Fördelar med cellplast som golvisolering

Fördelarna med golvisolering med cellplast är flera

 • cellplast kan enkelt skruvas många olika typer av underlag
 • cellplast för att skapa köldbryggebrytare
 • mycket stabilt att gå på
 • sparar tid. Att använda cellplast som golvisolering sparar tid. Du behöver inte regla undergolvet på samma sätt
 • cellplastskivor är kapillärbrytande dvs står emot vatten
 • cellplast möglar inte och är okänsligt för bakterier
 • cellplast har en långtidslast och en korttidslast. Faktum är att cellplast, beroende på cellplastkvaliteten står emot rätt höga laster .

Köp cellplast hos Byggmax, klicka här

När använda mekaniskt ventilerat golv och cellplast

mekaniskt ventilerat golv
Mekaniskt ventilerade golv används med fördel ihop med cellplast av flera skäl.
 • Fuktsäkra dåligt isolerade betonggolv (källargolv och betonggolv). Om man INTE vill bila bort betongplattan eller trots bortbilad betongplatta ändå inte får plats med tillräcklig isolering så kan en mekaniskt ventilerat golv behövas. Inte minst ihop med golvvärmelösningar där otillräcklig isolering kan leda till omvänd fuktvandring. Då är mekaniskt ventilerade golv en extra säkerhet mot fukt.
 • farliga gaser från marken, betongen eller liknande kan ventileras bort

Läs mer om mekaniskt ventilerade golv här.

Flytspackling och flytande golv med cellplast som undergolv

flyta golv cellplast

För att lägga golvet så behöver du oftast enbart använda cellplastskivor. Om man behöver jämna till undergolvet så behöver man jämna till undergolvet med någon form av avjämningsmassa eller plastfolie. Beroende av hur du ska lägga ditt övergolv avgör vilken cellplastkvalitet du ska använda.

GolvTjocklekCellplast kvalitet
SpånskivaTjockare än 18 mmCellplast s100
SpånskivaTunnare än 18 mmCellplast s150
Laminatskiva12-18 mmCellplast s150

Isolera golv med golvisolering av cellplast

cellplast isolering undergolv
När man använder ordet golvisolering så menar man oftast isolering av så kallade undergolv. Det är golv som ofta är utsatta för fukt och därmed skapar man ett kapillärskyddande skikt som gör att fukt inte kan tränga upp i huset. Om man ställer cellplast i vatten så kommer vatten att tränga in några millimeter eller centimeter och sedan inte komma längre. Det är detta som gör att man ofta talar om cellplast som ett kapillärbrytande material. Det är bland annat detta som gör att man ofta använder cellplast i krypgrunder.

Cellplast som isolering under golv inifrån krypgrunder och torpargrunder

Cellplast som isolering under golv inifrån krypgrunder och torpargrunder
Det är ett vanligt problem på framförallt gamla torp, sommarstugor mm att man har torpargrunder och gamla former av krypgrunder som skapar problem med fukt i kryputrymmet och även kalla golv. Bilden till vänster, lånad med tillstånd från Tjällden AB, är exempel på en cellplastlösning som skyddar de organiska delarna i en krypgrund.

Cellplast är en synnerligen lämplig som material för skydd för trossbotten. Trossbottenskivor av cellplast kan vara endel av en lösning för problem med krypgrunder. Är du osäker på problem med krypgrunder – läs mer här.

Gjuta golv i källaren med cellplast under – källargolv

gjuta källargolv cellplast

Genom att gjuta golv i källaren med cellplast under , ofta med vattenburen golvvärme. Isolering av källare gör att du får ett fuktskydd och gör det möjligt att bo i källaren.

När du ska gjuta golv i källaren kan cellplast vara ett bra sätt att isolera golvet men också källaren som helhet. För att tilläggsisolera källaren genom att isolera under betonggolvet så behöver man oftast cellplast av kvaliteten s100. Mekaniskt ventilerade golv är vanliga i källare.

Vilken betong ska man använda vid gjutning av källargolv

När du ska välja vilken betong du ska välja för gjutningen av källargolv ovanpå cellplasten så beror valet på ett antal saker.

 • brinntid – hur snabbt ska betongen härda
 • utetemperatur – hur kallt eller varmt är det när du gjuter betongen
 • vilka egenskaper vill du att betongen ska ha

Läs mer om frågor och svar om betonggjutning här.

Golvskivor av cellplast

Golvskivor är en benämning på cellplastskivor av viss kvalitet som används för golvisolering.

Golvvärme och cellplastisolering för isolerade golv

En av anledningarna att man vill gjuta ett betonggolv är behovet av vattenburen golvvärme.

Med vattenburen golvvärme får man en effektiv och skön komfortvärme som värmer huset underifrån. Detta gör att värmen stiger underifrån och upp. Betonggolvet behåller också värmen även om det tar tid också innan hela golvet är fullt uppvärmt.

När du ska gjuta en ny husgrund eller renovera en befintlig källare så är det många som väljer att lägga vattenburen golvvärme. Det är en ledande teknik som fungerar mer miljövänligt än exempelvis elburen golvvärme.
Genom att använda cellplast under den vattenburna golvvärmen sparar man energi genom att man inte läcker energi ut till omgivningen.

Golvvärme på cellplastskivor

Denna artikel behandlar just nyttan av att lägga vattenburen golvvärme på cellplast. Cellplast läggs normalt under den vattenburna golvvärmen. Hur mycket cellplast du behöver och hur du går tillväga beror lite på typ av projekt.

Spårad cellplast golvvärme

För vissa golvvärmesystem så finns det tydliga spår färdiga i cellplasten.

Användningsområde med cellplast och golvvärme

Man kan dela upp golvvärme i de olika typer av projekt där golvvärme kan användas ihop med golvvärme.

 • Gjuta platta på mark husgrunder med golvvärme på cellplast
 • Krypgrunder med golvvärme på cellplast
 • Gjuta in golvvärme på cellplast i källare
 • Lägga cellplast i träbjälklag under golvvärme
 • Renovera hus och lägga vattenburen golvvärme

Hur mycket cellplast ska du lägga under golvvärmen?

Beroende på applikation (ovan) så lämpar sig olika mängder och tjocklekar av cellplastskivor. För vissa ändamål räcker det med 200mm cellplast för att minska värmeförlusterna från golvvärmen medans det kan behövas ända upp till 400 mm isolering för att exempelvis leva upp till standarden för passivhus.
Så tjockleken av cellplast för golvvärme varierar.

Lägger man golvvärme i eller på cellplast?

De flesta lägger golvvärmerör ovanpå cellplasten. Det kan man göra på olika sätt. Antingen har man spårad cellplast, eller så kan man fästa cellplasten i olika monteringsanordningar eller i armeringsnäten.

Gjuta betongplatta på mark med cellplast och golvvärme

Vi har skrivit en bra artikel om hur du gjuter betongplattor med golvvärme här => länk.

Det finns många aspekter kring just hur man ska lägga cellplast under golvvärme när man ska gjuta en sula.
Genom att gjuta in den vattenburna golvvärmen får man en effektiv men också ganska trög uppvärmningskälla. Den som kommit hem till ett hus som värms upp med en betongplatta och som inte haft golvvärmen på hög nivå vet att det tar tid att värma upp huset på det sättet.

 • Hur många cellplastskivor ska du lägga under vattenburna golvvärmen
 • Vilken cellplastkvalitet ska du använda
 • Hur ska du fästa den vattenburna golvvärmen ovanpå isoleringen

Kantelement som man normalt använder för att lägga en betongplatta innehåller i sig cellplast. Det gör att grundsulan blir isolerande i sig och betongbalken som bär upp huset får isolerande lager mellan sig och luften.

Innanför dessa kantelement lägger man ut markisoleringen. Tjockleken på grundisoleringen beror på hur välisolerat ditt hus ska vara.
Vilket hus du ska bygga påverkar tjockleken på isoleringen (garage, villa, attefallshus, växthus, etc). Ska du bygga ett passivhus lägger du ut 400 mm markisolering medans det kan räcka med 200 mm för ett garage.

Sedan lägger man ut den vattenburna golvvärmen ovanpå cellplasten. Det går till på något av följande vis.

 • Montera monteringshylsor på cellplasten på vilka du trär på golvvärmerören.
 • Naja fast golvvärmerören i armeringsnäten.