Yippey , jag ska bygga mitt egna hus. Eftersom jag brinner för bygg och gärna hjälper andra med liknande problemställningar jag själv har haft så tänkte jag skriva om mitt eget bygge här på husgrunder.com. Här kommer jag dokumentera alla frågeställningar som jag ställts inför då jag bygger huset. Husbygget följer också en plan jag har för att jobba med min utmattning som jag drabbades av 2015. Jag klarar helt enkelt inte 8 timmars jobb med en dator längre.

Detta hus ska jag bygga – se 3D modellen nedan

bygg huset själv
Innan vi går in på processer för att bygga huset och hur jag ska gå till väga så är det bra att veta vad jag ska bygga.
Kort beskrivning: Gästhus till befintligt enplanshus
Storlek: Cirka 55 kvm

Se 3D modellen nedan för att enklast förstå detta.

Bygg huset själv och spara MASSA pengar

räkna på vad du kan tjäna på att bygga huset själv

2015 blev jag utmattad (utmattningssyndrom). Så anledningen att jag ska bygga mitt hus själv är faktiskt inte för att tjäna pengar. Jag har varit tvungen att lägga om mitt liv.

Om du bor i Sverige som har världens högsta skattetryck på arbete så finns det all anledning att fundera en extra gång ifall du inte ska bygga lite själv. Om du ska bygga ett hus eller göra annan större investering i ditt boende så rekommenderar jag dig därför att ta fram miniräknaren. Räkna på vad det kostar att bygga ett hus med inhyrda hantverkare, om du nu hittar någon. Du betalar ju moms, sociala avgifter mm för att hyra in hantverkare. Du slår i taket på rotavdraget garanterat så den kan du lägga åt sidan när du bygger större än ett kök eller liknande. Lägg därtill räntan sedan och amortering på detta kapital.

Jag ska bygga ett helt hus. Jag är egen och har ganska hög timpenning (cirka 1 000 kr/timme). ÄNDÅ LÖNAR DET SIG FÖR MIG ATT BYGGA PÅ HUSET PÅ HALVTID jämfört med att lägga ut jobbet på andra. Eftersom jag är egen kan jag göra detta, dvs styra min tid så jag kan göra det enkla själv. När du planerar att gå till banken och ta ett lån för att bygga, varför inte ta chansen att betala dig själv ett år (jobba på halvtid är väl kanon). Men som sagt – jag gör det inte för pengarna, jag gör det för mig själv. Men det gör ju inget att det är grymt lönsamt och en aha-upplevelse för mig som kan få andra att bli inspirerade, därför skriver jag om det.

För mig som är i branschen nu, sen 2010, men som aldrig byggt ett hus helt själv ska detta dessutom bli sjukt roligt. Grunder kan jag ju, men allt ovanför ska bli grymt spännande att sätta sig in i husbyggande på detaljnivå på ett sätt som är nytt för mig.

Se lite mitt resonemang om ekonomin i att bygga själv istället för att anlita hantverkare.

Mjuka värden jag älskar och skapar värde i livet
Allt går inte att mäta i pengar. Här är mjuka värden jag uppskattar mycket

 • Jag är hemma när barnen kommer hem från skolan. De gillar det, variefall än så länge 🙂
 • Min katt gillar sällskap
 • Jag kommer kunna jobba på detta sätt tills jag dör – om jag bara håller mig fysisk form. Det är ett ostressande liv.
 • Att bygga huset och (inte bara grunden som jag ju kan väl sedan innan) är en bra erfarenhet. Nu var jag ju redan i branschen men har inte förut tagit ledigt för att bygga ett hus själv. Skomakarns barn.
 • Jag jobbar hemma – nära till jobbet kan man säga – ingen restid

Många steg mot ett hus – vi tar ett steg i taget

Jag vill skynda långsamt. Tänker låta huset växa fram, gå in i detaljerna. Vilka verktyg behövs för diverse olika behov. Ska bli kul bara att göra all research.

Här är stegen för alla delarna i projektet. Det är gott om tid i min kalkyl för att göra allt ordentligt.

Högnivåplanering – grovskisser – 3D modellering


För att skapa energi för mig själv för detta projekt och försöka visualisera vad vi vill åstadkomma med huset gjorde jag en 3D modell av huset. 3D modellen stämmer inte längre nu när vi ska börja bygga. Men man får ändå en känsla av helheten som fortfarande är aktuell.

Det finns många verktyg för att åstadkomma en bra 3D skiss. Välj något av dem.

Vill du skapa en liknande 3D modell – tveka inte att kontakta mig.

Bygglovsprocessen – suck

fasadritning
Bygglovsprocessen har varit allt annat än smidig.
Här följer de olika stegen vi gått igenom. Fylls på löpande vartefter.

Bygglovsritningar som vi tagit fram
Vi har faktiskt haft hjälp med att rita upp bygglovsritningarna. Men om du är intresserad och gillar att sätta dig in i saker kan du göra dessa själv.

 • Fasadritningar
 • Översiktplan
 • Planritningar
Lärdomar från bygglovsprocessen
Här är några steg/motgångar som vi har behövt hantera för att få fram dessa bygglovsritningar. Vi har tappat minst en månad i kalendertid i bygglovet och säkert 10 000 kr i extra jobb med arkitekten bara för att rita om våra ritningar pga nedanstående misstag vi gjorde i bygglovsprocessen. Nu var kalendertiden ingen större fara för oss för vi tar det lugnt och fint. Men extrakostnaderna är ju sura.
 • Lärdom bygglovsprocess – solceller
  Vi skrev i bygglovet att vi skulle ha solceller på taket. Men det räckte inte. Vi var tvungna att komplettera våra ritningar med dessa också. Vi skrev sedan i på flera ställen i bygglovsritningarna att vi ska ha bygglov även för solcellerna. Från väd
  Läs mer
 • Lärdom bygglovsprocess – vad säger detaljplanen
  Det är viktigt att man kollar upp detaljplanen innan man söker bygglov. Vart får man bygga någonstans. Vi hade en befintlig carport på plats sedan innan och trodde därför att vi fick ha ett nytt hus på samma ställe, men det fick vi inte. Detaljplanen
  Läs mer
 • Lärdom bygglovsprocess – handikappsanpassa huset
  Det är viktigt att man handikappsanpassar sitt boende. Det gjorde vi vilket ledde till två onödiga vändor fram och tillbaka till kommunen. Vi tappade därmed cirka 1,5 månader kalendertid samt ett antal tusenlappar extra hos arkitekten som fick rita v
  Läs mer

Förbereda för tekniskt samråd – framtagande av ritningar mm

Jag behöver nu när vi fått bygglov börja förbereda det tekniska samrådet (detta påbörjades delvis innan bygglovet kom till). Att börja innan man fått bygglovet görs ju lite på spekulation eftersom man faktiskt inte vet om man kommer få bygglov än. Just detta ställer till det för många husägare då ritningar för konstruktion och liknande kostar pengar. Då vill man ju veta att man ritat rätt. Och då är risken att man betalar för fel handlingar om man börjar för tidigt.

Det ska framgå av bygglovet om tekniskt samråd behövs eller inte. Är huset lite större behövs detta med största sannolikhet. Vid detta möte diskuteras praktiska saker kring själva byggnationen. Hur stort är projektet, hur har jag tänkt att bygga huset (jag är byggherre i detta projektet). Syftet med det tekniska samrådet är att man ska få de handlingar som behövs för att få ett så kallat startbesked.

 • hur ser grundkonstruktionen ut
 • vilket byggsystem har valts för stommen av huset
 • hur har man tagit hänsyn till brandkrav
 • hur ska VA anslutas till fastigheten
 • hur ska huset värmas upp
 • energihushållning
 • hur ska huset ventileras
 • hur ska huset handikappsanpassas mm mm

Startmöte förberedelser: Konstruktionsritningar

hybridgrunden
Konstruktion är vår starka sida. Vi verkar i byggbranschen och har rätt kontakter. Men jag kommer välja byggsystem utifrån att jag ska kunna enkelt montera ihop huset själv. Sedan får vi se.

Vi har valt följande konstruktion än så länge. Konstruktionen är dock inte helt färdigspikat än då bygglovsprocessen pågår just nu.

 • Grunden är en självbyggargrund jag tagit fram tillsammans med Tjällden – läs mer här.
 • Välisolerade väggar

Här är de frågeställningar kring konstruktionen som jag stötte på längs med resans gång.

Startmöte förberedelser: Hur ska uppvärmningslösningen se ut

Inför startmötet är det bra att veta hur solcellerna och uppvärmningen ska ske konstruktionsmässigt. Golvvärme, elpatroner, värmepumpar etc.

Här är de frågeställningar kring uppvärmningslösningen som jag stötte på längs med resans gång.

 • Uppvärmning av mitt nya hus/tillbyggnad
  När du har en befintlig lösning för ditt hus så påverkar det såklart valet av uppvärmningslösning. När du ska bygga en tillbyggnad, som jag ska, så kan du välja att ha kvar den befintliga lösningen, eller så löser du det genom att utöka kapaciteten (
  Läs mer

Startmöte förberedelser: Ventilationen

Här är de frågeställningar kring ventilationen som jag stötte på längs med resans gång.

 • Ventilationsritningar inför startmötet/tekniskt samråd
  Ventilationen är en viktig fråga inför startmötet. Kommunen kan vilja ha in ritningar på hur till och frånluftsventilationen löses samtidigt som du inte sabbar din energiberäkning. Vi hade inte tänkt igenom ventilationen i vårt hus. Vi måste nu sätta
  Läs mer

Ställ gärna frågor till mig om detta. Jag kommer jobba sjukt mycket med huset och hjälper gärna till om du står inför liknande beslut.

Planering & budgetering för byggprojektet

Även om jag ska bygga det mesta själv är jag inte dum. Vissa saker måste jag ta in hjälp för. Men jag tänker verkligen välja ut material och byggsystem utifrån att jag ska kunna göra det själv. Där sparar jag pengar. Detta påverkar definitivt min konstruktion (se nedan). Det ska vara enkelt att lägga grunden själv, sätta väggarna själv.

Riva befintlig carport

För att få riva måste man få ett rivningslov. I vårt rivningslov står det att jag INTE får riva förräns vid startmötet? WHY??? 🙁
Hmm. Därför ligger denna punkt på dagordningen i denna artikel senare än startmötet. Supersjukt att man kan få bygglov men man kan inte förbereda rivningen.

Osäker om jag egentligen behöver vänta – enligt boverket (se länk här om rivningslov) så får man börja så länge stommen står kvar. Tror vi fegar ändå och inväntar startbeskedet. Nu fokar vi istället på startmötets alla delar.

Tittar också just nu på bra verktyg för att enkelt kunna fixa med detta själv.
Jag har t.om. bytt ut vår andrabil till en begagnad Volkswagen Caddy så jag inte förstör bilen med allt bråte som ska fram och tillbaka.

Kommer även köpa schyssta verktyg under hela processen, bra kläder mm. Allt ska researchas noga – så kul.

Frågor om att bygga mitt egna hus

Ställ gärna frågor till mig om detta. Jag kommer jobba sjukt mycket med huset och hjälper gärna till.
Men jag kan inte alla byggsystem, så använder du något byggsystem jag inte känner till så kommer jag nog inte kunna hjälpa till.

Ställ frågor till mig här – fråga micke.

Här är frågor om att bygga mitt eget hus som inte passade in på de olika stegen ovan.