Detta hus ska jag bygga – se 3D modellen nedan

Kort beskrivning: Gästhus till befintligt enplanshus
Storlek: Cirka 55 kvm
Se 3D modellen nedan för att enklast förstå detta.
Bygg huset själv och spara MASSA pengar

2015 blev jag utmattad (utmattningssyndrom). Så anledningen att jag ska bygga mitt hus själv är faktiskt inte för att tjäna pengar. Jag har varit tvungen att lägga om mitt liv.
Om du bor i Sverige som har världens högsta skattetryck på arbete så finns det all anledning att fundera en extra gång ifall du inte ska bygga lite själv. Om du ska bygga ett hus eller göra annan större investering i ditt boende så rekommenderar jag dig därför att ta fram miniräknaren. Räkna på vad det kostar att bygga ett hus med inhyrda hantverkare, om du nu hittar någon. Du betalar ju moms, sociala avgifter mm för att hyra in hantverkare. Du slår i taket på rotavdraget garanterat så den kan du lägga åt sidan när du bygger större än ett kök eller liknande. Lägg därtill räntan sedan och amortering på detta kapital.
Jag ska bygga ett helt hus. Jag är egen och har ganska hög timpenning (cirka 1 000 kr/timme). ÄNDÅ LÖNAR DET SIG FÖR MIG ATT BYGGA PÅ HUSET PÅ HALVTID jämfört med att lägga ut jobbet på andra. Eftersom jag är egen kan jag göra detta, dvs styra min tid så jag kan göra det enkla själv. När du planerar att gå till banken och ta ett lån för att bygga, varför inte ta chansen att betala dig själv ett år (jobba på halvtid är väl kanon). Men som sagt – jag gör det inte för pengarna, jag gör det för mig själv. Men det gör ju inget att det är grymt lönsamt och en aha-upplevelse för mig som kan få andra att bli inspirerade, därför skriver jag om det.
För mig som är i branschen nu, sen 2010, men som aldrig byggt ett hus helt själv ska detta dessutom bli sjukt roligt. Grunder kan jag ju, men allt ovanför ska bli grymt spännande att sätta sig in i husbyggande på detaljnivå på ett sätt som är nytt för mig.
Se lite mitt resonemang om ekonomin i att bygga själv istället för att anlita hantverkare.
Mjuka värden jag älskar och skapar värde i livet
Allt går inte att mäta i pengar. Här är mjuka värden jag uppskattar mycket
- Jag är hemma när barnen kommer hem från skolan. De gillar det, variefall än så länge 🙂
- Min katt gillar sällskap
- Jag kommer kunna jobba på detta sätt tills jag dör – om jag bara håller mig fysisk form. Det är ett ostressande liv.
- Att bygga huset och (inte bara grunden som jag ju kan väl sedan innan) är en bra erfarenhet. Nu var jag ju redan i branschen men har inte förut tagit ledigt för att bygga ett hus själv. Skomakarns barn.
- Jag jobbar hemma – nära till jobbet kan man säga – ingen restid
Många steg mot ett hus – vi tar ett steg i taget
Jag vill skynda långsamt. Tänker låta huset växa fram, gå in i detaljerna. Vilka verktyg behövs för diverse olika behov. Ska bli kul bara att göra all research.
Här är stegen för alla delarna i projektet. Det är gott om tid i min kalkyl för att göra allt ordentligt.
- Högnivåplanering – grovskisser – 3D modellering
- Bygglovsprocessen – suck
- Förbereda tekniskt samråd – framtagning av ritningar mm
- Konstruktion för startmötet
- Vilka verktyg behöver jag
- Planering & budgetering för byggprojektet
- Riva befintlig carport
Byggprojektet: Markarbetet
- Montera grundbalken enligt grundritningen
- Utplacering av grundisolering
- Dra varm och kallvatten i isoleringen
- Gjutningen av min platta
- örbereda för fallet ner mot golvbrunnar
Sidoprojekten
Högnivåplanering – grovskisser – 3D modellering
Det finns många verktyg för att åstadkomma en bra 3D skiss. Välj något av dem.
Vill du skapa en liknande 3D modell – tveka inte att kontakta mig.
Bygglovsprocessen – suck

Här följer de olika stegen vi gått igenom. Fylls på löpande vartefter.
Bygglovsritningar som vi tagit fram
Vi har faktiskt haft hjälp med att rita upp bygglovsritningarna. Men om du är intresserad och gillar att sätta dig in i saker kan du göra dessa själv.
- Fasadritningar
- Översiktplan
- Planritningar
Här är några steg/motgångar som vi har behövt hantera för att få fram dessa bygglovsritningar. Vi har tappat minst en månad i kalendertid i bygglovet och säkert 10 000 kr i extra jobb med arkitekten bara för att rita om våra ritningar pga nedanstående misstag vi gjorde i bygglovsprocessen. Nu var kalendertiden ingen större fara för oss för vi tar det lugnt och fint. Men extrakostnaderna är ju sura.
Förbereda för tekniskt samråd – framtagande av ritningar mm
Jag behöver nu när vi fått bygglov börja förbereda det tekniska samrådet (detta påbörjades delvis innan bygglovet kom till). Att börja innan man fått bygglovet görs ju lite på spekulation eftersom man faktiskt inte vet om man kommer få bygglov än. Just detta ställer till det för många husägare då ritningar för konstruktion och liknande kostar pengar. Då vill man ju veta att man ritat rätt. Och då är risken att man betalar för fel handlingar om man börjar för tidigt.
Det ska framgå av bygglovet om tekniskt samråd behövs eller inte. Är huset lite större behövs detta med största sannolikhet. Vid detta möte diskuteras praktiska saker kring själva byggnationen. Hur stort är projektet, hur har jag tänkt att bygga huset (jag är byggherre i detta projektet). Syftet med det tekniska samrådet är att man ska få de handlingar som behövs för att få ett så kallat startbesked.
- hur ser grundkonstruktionen ut
- vilket byggsystem har valts för stommen av huset
- hur har man tagit hänsyn till brandkrav
- hur ska VA anslutas till fastigheten
- hur ska huset värmas upp
- energihushållning
- hur ska huset ventileras
- hur ska huset handikappsanpassas mm mm
Startmöte förberedelser: Konstruktionsritningar

Vi har valt följande konstruktion än så länge. Konstruktionen är dock inte helt färdigspikat än då bygglovsprocessen pågår just nu.
- Grunden är en självbyggargrund jag tagit fram tillsammans med Tjällden – läs mer om självbyggargrunden här.
- Välisolerade väggar
Här är de frågeställningar kring konstruktionen som jag stötte på längs med resans gång.
Startmöte förberedelser: Hur ska uppvärmningslösningen se ut
Inför startmötet är det bra att veta hur solcellerna och uppvärmningen ska ske konstruktionsmässigt. Golvvärme, elpatroner, värmepumpar etc.
Här är de frågeställningar kring uppvärmningslösningen som jag stötte på längs med resans gång.
Startmöte förberedelser: Ventilationen
Här är de frågeställningar kring ventilationen som jag stötte på längs med resans gång.
Ställ gärna frågor till mig om detta. Jag kommer jobba sjukt mycket med huset och hjälper gärna till om du står inför liknande beslut.
Planering & budgetering för byggprojektet
Även om jag ska bygga det mesta själv är jag inte dum. Vissa saker måste jag ta in hjälp för. Men jag tänker verkligen välja ut material och byggsystem utifrån att jag ska kunna göra det själv. Där sparar jag pengar. Detta påverkar definitivt min konstruktion (se nedan). Det ska vara enkelt att lägga grunden själv, sätta väggarna själv.
Vilka verktyg behöver jag
För att kunna vara relativt självförsörjande med verktyg så har jag börjat köpa in vissa verktyg själv. Man kan också hyra dessa såklart.
Verktyg för rivning

Tigersåg – Milwaukee M18 CSX-502X FUEL
Tigersågen jag köpte, en Milwaukee M18 CSX-502X FUEL, var kanske lite overkill. Men den sågar genom trä som smör. Jag älskar den.

Kofot
Kofoten är ovärderlig när man ska bända bort bräder. Detta var framförallt innan jag köpte tigersågen.

Hammare
Kommentar onödig.
Verktyg för grundläggning med självbyggargrunden
- Murartråd
- Brukvispare/betongvisp & betonghink
- Vattenpass
- Lasermätare med höjdangivelse (hyrs enklast eller lånas från en entreprenör)
- Massa fogskum
- Vinkelslip
Riva befintlig carport

Hmm. Därför ligger denna punkt på dagordningen i denna artikel senare än startmötet. Supersjukt att man kan få bygglov men man kan inte förbereda rivningen. Jag tappade 3 månader på detta tillstånd pga att det drog ut över sommaren. I efterhand skulle det få rätt stora konsekvenser eftersom jag inte hann gjuta plattan innan vintern. Jag är rätt lack på kommunen. Paragrafryttare!!!!!
Osäker om jag egentligen hade behövt vänta då det enligt boverket (se länk här om rivningslov) framgår att man får börja så länge stommen står kvar. Vi fegade ut och inväntade startbeskedet. Nu fokuserar vi istället på startmötet.
Schaktning och markarbetet: introduktion

Viktiga frågeställningar vi fick reda på under arbetets gång.
- Schaktning
- Dräneringsfrågor
- Dagvatten
- Makadam i olika lager
- Lasra laser lasra laser…
Schaktning & grävning

Vi behövde schakta ganska djupt för att få bort all matjord.
Det som är obehagligt med schaktning och grävningen är att aldrig riktigt vet vad man hittar i marken när man sätter ner grävskopan. Man kan stöta på sten eller än värre grundvatten.
Markduken läggs ut på schaktbotten

En vanlig frågeställning jag får här på siten är om du behöver markduk eller inte. Se mer information om det här.
Dränering och dagvatten

Makadam och vibbra

Markentreprenören kollade hela tiden höjden på grunden med laser.
Montera grundbalken enligt grundritningen
Monteringsplattorna och tillhörande isolering

Lasra hela tiden så monteringsplattorna ligger på samma höjd över hela plattan. Detta ska markentreprenören ha ordnat. Men livet är inte perfekt.
Så en mycket stor fördel med denna grunden är att du kan justera grundens höjd. Om du däremot ligger för högt behöver du få bort lite makadam innan du lägger monteringsplattorna. Ofta är det dock inte på millimetern med betongplattans höjd mer än att den behöver vara i våg. Om du ligger 2 mm för högt är inte hela världen. Men du behöver försöka få hela huset på samma höjd så gott du någonsin kan. Var nogrann – det vinner du på senare i projektet.
Grundbalkarna

Utplacering av grundisolering

Dra varm och kallvatten i isoleringen

Gjutningen av min platta

Lite saker att tänka på som skapade lite stress under gjutningen
- Fäst golvbrunnar ordentligt. En av våra golvbrunnar flöt upp då fogskummet släppte. Så det var snabbt på och försöka trycka ner den igen samt säkra så ingen betong åkt ner i avloppsröret.
- Gör i ordning något ställe där betongbilen kan lasta den sista betongen som finns kvar i röret. Beroende på längd på slangen så kan slangen hålla olika mängd. Vi hade 30 meter slang kanske och då blev det cirka 60 liter betong kvar.
Betongbilen

Vilken betongsort använde jag för plattan

Den självkompakterande betongen flyter ut lätt och du behöver inte hålla på med att få bort luftbubblor mm genom att vibbra betongen.
Betong kan mätas i många dimensioner men en viktig dimension är hur lättflytande den är. Där mäts den om jag förstår det rätt från 1-5 där 1 är den mest trögflytande. Enligt killen i betongbilen så menade han att s1 i princip kommer som “markfuktig betong”. Så den blir nästan inte möjlig att skicka ut med bil. S2 används till att gjuter fast t.ex. marksten.
Den betongsort som används mest för grunder kallas för S5 och kallas ofta för skb (självkompakterande betong).
Förbereda för fallet ner mot golvbrunnar

Planera in sidoprojekten från början
Planera för sidoprojekten direkt. Här följer de sidoprojekt som vi inte tänkt på från början men som blev rätt omfattande projekt ändå och där vi hade kunnat göra en bättre slutprodukt om vi bara hade planerat det lite bättre.
Riva halva trädäcket
Ett sådant fall där vi önskar att vi hade planerat in delprojektet från början var trädäcket. Trädäcket stod så nära den tänkta grunden att vem som helst skulle förstå att man inte kan ha kvar den. T.om. vid utsättningen var detta solklart, dvs långt innan vi ens började gräva. Men vi körde liksom på och försökte bara ta bort lite grann på den. Men till slut rev vi halva trädäcket för det var ändå så fult. Vi önskar dock att vi tänkte på det innan när grävmaskinerna var här, för då hade vi kunna lägga stenplattor.
Läs mer om detta här.
Frågor om att bygga mitt egna hus
Ställ gärna frågor till mig om detta. Jag kommer jobba sjukt mycket med huset och hjälper gärna till.
Men jag kan inte alla byggsystem, så använder du något byggsystem jag inte känner till så kommer jag nog inte kunna hjälpa till.
Ställ frågor till mig här – fråga micke.
Här är frågor om att bygga mitt eget hus som inte passade in på de olika stegen ovan.