Navigera enkelt i artikeln med internlänkar

- Geoteknisk undersökning svarar på vad marken består av
- Behöver man alltid göra en geoteknisk undersökning?
- Kolla markförhållandena själv med gratis verktyg – jag hjälper dig
- Kan du bygga på tomten?
- Vem betalar för geologiska undersökningen?
- Vill du hitta en geotekniker – kontakta mig
- Relaterade priser – se våra kalkylatorer
- Vad är målet med en geoteknisk undersökning?
- Hur stora laster tål marken?
- Markens stabilitet
- Geotekniska undersökningar vid tillbyggnader
- Hur går provtagningarna till
Det huvudsakliga målet är att undersöka vilka laster som marken klarar av. Den tekniska undersökningen ska också ge förslag på de åtgärder som behövs för att stötta marken på ett optimalt sätt. Ofta finns redan en undersökning gjord om du ska bygga i ett område som är detaljplanelagt.
Många vi pratar med tycker det känns jobbigt att undersöka marken innan man ska bygga. Det är förståligt men om man är osäker på markförhållanden så är det faktiskt en åtgärd som kan spara pengar. Exempelvis kan du mitt i projektet stöta på berg som du tvingas spränga. Det är också vanligt att man blir överraskad över mängden dränerande material som kan behöva köpas in pga högre andel matjord än man trott innan man börjar bygga.
Geoteknisk undersökning svarar på vad marken består av
Det är alltid lite läskigt att börja gräva för en husgrund och inte veta vad man ska träffa på. Så en av de stora
frågorna som en geoteknisk undersökning svara på är vad marken består av.
Det finns det några stora huvudgrupper kring marktyper.
- Finjord. Lerjord är en grupp där lera är mycket mycket fint material som blir så packad att det bildar lera.
- Fastjord – allt från stora block till sand och grus.
- Silt – en vanlig marktyp är en blandning mellan lerjordar och fastjord. Denna marktyp går under benämningen silt.
Till detta kommer också berg givetvis.
En markundersökning har också till uppgift att svara på hur hög hållfasthet marken man ska bygga på har. Mark som inte har tillräckligt hög hållfasthet kan behöva åtgärdas.
Olika marktyper har olika karaktär och egenskaper. Dels vill man ha hög bärighet i marken men man tittar också på känslighet för ex. tjäle.
Åtgärder som är normala när du behöver bygga på dålig mark:
Relaterade frågor
Behöver man alltid göra en geoteknisk undersökning?

Kring frågan om geoteknisk undersökning behövs så har jag de senaste året sett en stor skillnad i vilka krav kommunen ställer. Lite borde man tycka att kommunerna kunde försöka hjälpa oss kommuninvånare som gör sånt här en gång per liv med lite hjälp på traven. De skulle kunna försöka hitta en duktig prisvärd geotekniker (kanske göra en upphandling som kommuninvånarna får del av), kanske hålla koll på vart i kommunen det är dålig mark och inte. Istället menar jag, obs inte alla kommuner, att kommunerna nu av rädsla försöker skydda sin egen rygg och kräva in en massa dokumentation. Ibland, inte alltid, helt onödigt och på ett sätt som ökar kostnaderna för oss privatpersoner. Problemet är att det tagit mig 8 år att hitta entreprenörer som är villiga att jobba mot privatsidan. Det tänker inte kommunerna på när de ibland slentrianmässigt kräver en geoteknisk undersökning.
Relaterade frågor
Kolla markförhållandena själv med gratis verktyg – jag hjälper dig

Kontakta mig så hjälper jag dig.
Kan du bygga på tomten?

Relaterade frågor
Vem betalar den geologiska undersökningen
Utifrån min erfarenhet, om inget annat avtalats så betalas den geotekniska undersökningen av byggherren (ägaren av det kommande huset).
Jag har fått frågor om detta just då kommunen sålt mark till en privatperson, och sedan ställer kommunen krav att det ska göras en geoteknisk undersökning. Efter mina erfarenheter av kommuner så har jag mycket svårt att tro att kommunen tar några som helst kostnader (som t.ex. geoteknisk undersökning) om inte detta uttryckligen avtalats vid köpet av tomten. Men kolla som sagt med kommunen.
Och kommuner har generellt sett blivit mycket mer kravställande kring sin bedömning av dokument som ska fram inför bygglov och startmöte. Däribland är ett geotekniskt utlåtande eller undersökning ett av kraven som jag upplever har ökat.
Därmed inte sagt att de kräver geoteknisk undersökning för att kunna bygga i alla fall. Om duktig geotekniker kan kolla på dina förhållanden (ibland via geoteknik karta) så kanske de snabbt kan se att området inte behöver undersökas. Men eftersom problem med sättningar har ökat kraftigt inte minst efter denna torra sommar så finns det visst fog för detta kan jag tycka.
Läs mer om sättningar som ökat sedan 2018.
Kolla också med närliggande grannar om problem i mark föreligger. Kan ge bra indikationer menar jag.
Relaterade frågor
Vill du hitta en geotekniker – kontakta mig
Att hitta geoteknikföretag som vill jobba mot privatkunder är mycket svårt. Det vanliga är att geoteknikföretagen enbart vill arbeta mot större företag.
Vill du hitta en geotekniker – jag har flera som faktiskt kan tänka sig att jobba mot privatmarknaden tveka inte att kontakta mig. Får många förfrågningar om detta.
Relaterade frågor
Relaterade priser – se våra kalkylatorer
En geoteknisk undersökning börjar på cirka 15 000 kr och kan bli hur dyrt som helst. Det beror det på dina lokala omständigheter och storlek på projektet som avgör kostnaden. Många företag som jobbar med geoteknik/markundersökningar äär också mycket eftertraktade. Detta då geokonstruktörer har en guldgruva just nu med alla stora infraprojekt som pågår vilket gör att de flesta enbart jobbar mot företag där de kan ta bättre betalt. Jag har kontakter som är prisvärda och tar skäligt betalt men det har tagit mig 8 år att hitta dem. Och de är bra. Men jag känner inte till dem över hela Sverige. I storstäderna har jag kunnat knyta till mig några specialister.
Undrar du över andra priser kring din kommande husgrund och tillhörande markarbete.
Relaterade frågor
Vad är målet med en geoteknisk undersökning
Målet med en geoteknisk undersökning är att svara på två frågor.
- Vad är möjligt att bygga på din mark? Har marken en tillfredsställande stabilitet för att användas som plats för byggande.
- Vilken påverkan har markens förutsättningar på grundläggningen du tänker utföra?
Hur stora laster måste marken klara av för att kunna bygga på den
De riktlinjer jag känner till kring vad marken måste tåla i form av laster så ska marken klara av minst 50KN. Detta är vad exempelvis löst lagrad sand klarar ungefär.
Markens stabilitet?
Stabiliteten i marken undersöks och därmed får man svar på
- hur ser markens olika lager och utseende ut. Hur ser deras densiteter och geometri ut
- hur påverkas dina byggplaner av hur områdets och tomtens grundvattenförhållanden ser ut. Det faktumet att grundvatten finns närvarande överallt gör att man alltid måste vara väldigt försiktig när det gäller just denna parameter. Grundundersökningen ska svara på hur djupt det är ner till grundvattnet. Djuper varierar kraftigt beroende på de faktorer som nämns här ovan och under. Det faktum att grundvattnet är en del av ett större kretsloppssystem gör detta ganska komplext. System påverkas av vatten från nederbörd eller andra vattensamlingar som infiltrerar marken och därmed är beroende av många faktorer i marken. Via en undersökning kan man få svar på hur detta kretslopp fungerar och om hur grundvattenströmningarna går i området. Grundvattnet fluktuerar också över året och fluktationerna påverkas av många paramterar.
- portrycksfördelningen. Portrycksfördelningen påverkas av områdets topografi, markegenskaper, dränering från hus, mm. Portrycksfördelningen påverkar grundvattnets beteende väldigt mycket eftersom det styr vattnet i marken, hur högt vattnet är benäget att vandra och liknande. Därför måste man under en geoteknisk undersökning mäta portrycket i marken så man får reda på de parametrar som avgör portrycket.
- vilka ytlaster påverkar marken
- finns det andra påverkande faktorer såsom vattendrag och annat
Geotekniska undersökningar vid tillbyggnader
Många utför faktiskt en geoteknisk undersökning för tillbyggnader. Speciellt om husen man ska bygga till har haft en historik av sättningsskador så rekommenderas att man utför en geoteknisk undersökning. När man bygger till så behöver man ha en röreslefog mellan huset och tillbyggnaden så dessa inte hänger ihop. Då kan grundläggningen av de olika huskropparna röra sig lite i förhållande tillvarandra utan att huset tar skada. För stora rörelser är givetvis anledningen till att man utför undersökningen och vidtar nödvändiga åtgärder. Men
Hur går provtagningarna till?
En provtagning utförs genom att man utför borrningar med olika typer av utrustning. Borrningar kan utföras av olika typer av utrustning. Borrningarna kan utföras under en mängd olika markförhållanden. De kan utföras i jord, berg och vatten.
Ofta använder man en borrbandvagn från vilken man tar ett antal prover inom grundläggningsområdet. Borrbandvagnen är drygt 2 meter bred och bandgående. Man utför sedan ett antal prover. De vi har varit i kontakt med tar ca 4-5 trycksonderingar, 1-2 skruvprover samt 1 vingsondering (vid förekomst av lera). De upptagna jordproverna analyseras sedan i ett geotekniskt laboratorium avseende jordart och vattenkvot.
Slutresultatet blir en markteknisk undersökningsrapport samt ett geotekniskt PM
Resultaten presenteras vanligen i en så kallad i en markteknisk undersökningsrapport samt ett geotekniskt PM.
Avancerade sättning- och stabilitetsberäkningar ingår normalt inte i de standard prover som görs.
Mer information om hur det kan gå till
Det är viktigt att man ser till markens förutsättningar för att avgöra svaret på dessa frågor. När man vill svara på dessa frågor så använder man provtagningar av marken för att avgöra markens beskaffenhet. I detta inbegrips väldigt mycket bergmekanik och bergteknik. Detta innebär att kunskapen om hur man borrar i mark och berg samt förstår markens mekaniska egenskaper.
Mätsystemen som framförallt syftar till att ta reda på grundvattennivå och portryck så använder man dels öppna system eller slutna system.
Exempel på öppna system är:
- Observationshål. Först borrar man ett hål. Sedan observerar man hur grundvattennivån ser ut genom att studera hålet. Problemet med denna metod är att denna endast ger bra svar om grundvattnets nivå inte varierar i området samt marken består av material som släpper igenom vatten lätt. Om jordens lager skiljer sig åt så får man vara försiktig och nogrann med hur man tolkar resultatet.
- öppna hål
- filterspetsar
Mer om geologisk undersökning av tomt
Syftet med en geoteknisk undersökning är att skaffa sig tillräcklig kännedom om jordlagerföljd, grundvattenförhållanden, jordegenskaper och variationer i dessa inom området för att förbereda för optimala förhållanden för husgrunden.
Den geotekniska undersökningen ger också inparametrar till dimensioneringen av såväl vald dräneringslösning samt tjälisoleringar och åtgärder för att förhindra hygieniska olägenheter orsakade av exempelvis radongas eller andra ämnen som kan avges i marken.
Till detta kan det komma mer avancerade undersökningar såsom att undersöka förekomsten av korrosivitet i jord och vatten. Det görs framförallt när det finns plåttrummor, stålpålar vid pålning och liknande.
Vid mer känsliga byggnationer undersöker man även jord-, berg- och grundvattenförhållandena på byggplatsen. Man gör detta även runtom det område där påverkan på mark och konstruktioner bedöms kunna inträffa. Egenskaper för jord och berg utvärderas.
Vid känsliga byggnationer krävs extra nogrannhet
Vid mycket känsliga byggnationer går man ännu längre. Då kan det bli tal om att undersöka sättningskänslighet i närbelägna byggnader, hur en eventuell grundvattensänkning skulle påverka området.
De geotekniska undersökningarna utförs normalt i etapper. Innehåll, omfattning och kvalitet anpassas efter informationsbehovet under olika skeden i processen från planering till förvaltningsskede. Den geotekniska utredningen som görs redovisas oftast i handlignar anpassade till mottagarens informationsbehov i det aktuella byggets process. Redovisningen görs för att på ett enkelt sätt kunna delge geotekniskt kunniga personer. Resultaten från geotekniska fält och laboratorieundersökningar bör dokumenteras i en specifik rapport, som inte innehåller några tolkningar, beräkningar eller rekommendationer.
Andra frågor och svar om markundersökningar
Här har vi samlat frågor och svar kring markundersökningar.
- Pålnings entreprenör eller grundentreprenör som kan pålning
- Namn på fältgeotekniker
- Projektering på befintlig Markundersökning för nybyggnad Garage
- Markundersökning
- Markundersökning
- Markundersökning för byggprojekt
- Marundersökning
- Alternativ till geoteknisk undersökning inför tillbyggnad?
- Markundersökning för garage
- Seismografisk undersökning?
- Kompensationsgrunda eller påla garaget
- Markundersökning på ny tomt
- Geoundersökning för tillbyggnad
- Vad finns i marken
- Underjordisk bunker under gräsmattan berg
- Markundersökning inför husbyggnation
- Gå till väga husbygge
- Kolla marken pålning
- Offert på markundersökning
- Bygga veranda till äldre hus
- markundersökning pool
- Kolla marken inför poolbygge
- Markundersökning inför grundbygge
- Ska man göra en markundersökning?
- Sättning och markundersökning
- Bedöma min tomtmark
- Markundersökning älvsbyhus
- Geoteknisk undersökning småhus, pris
- Markundersökning berg
- Krypgrund till villa