Vi får ofta frågor om hur man gör för att gjuta en enklare grund.

Det kan röra sig om en grundplatta till

För en grund till en tillbyggnad gäller samma dimensionering som för en vanlig villagrund. Ibland kraftigare beroende på hur tillbyggnaden ska användas.

Betongplattan innehåller betong – alternativ med mycket mindre betong finns

Det har kommit bra alternativ på senare tid där konstruktionen kräver mycket mindre betong. Kontakta mig om du är intresserad av detta grundsystem. Jag bygger just nu med detta system själv. Systemet är framtaget ihop med Tjällden AB och är framtaget för enklare hus framförallt.

Tveka inte att kontakta mig om betongplatta med mindre betong.

Allt blir enklare när lasterna är små

I princip så gäller följande artikel även för enkla gjutna plattor – artikel.

Men du kan ta med följande i beräkningarna

  • gjuta en tunnare betongplatta. För armerade betongplattor behöver du dock ha minst 8 cm
  • mindre armering
  • ingen köldbryggebrytare

Tunnare betongplatta – mindre mängd betong

Det finns ingen anledning att gjuta en betongplatta som ska klara lasterna från tunga lastbilar som för en industrihall. En 10 cm tjock betongplatta är helt klart mer än vad man behöver gjuta för en pool exempelvis. Betongplattan behöver bara vara tillräckligt tjock för att täcka armeringen med råge dvs 8 cm tjock.

Om du har riktigt lite betong kan man också blanda betongen själv. Detta blir inte nödvändigtvis billigare men ger dig som ska bygga mer självständighet och mindre leveranser att ta hänsyn till.

Mindre armering

Du behöver inte armera betongplattan lika mycket som för en villa. Du kan hoppa över armeringsjärnen i hörnen om du inte vill spara in lite pengar. Men samtidigt ger denna armering ett skydd mot sprickor och ger bra stadga i hörnen. Så jag hade haft kvar dem om det inte är kris med budget.

Göra mer själv

Eftersom enklare konstruktioner inte är lika känsliga och konsekvenserna vid fel är lite mindre kan man göra mer själv. Små hus och konstruktioner som kräver enklare betongplattor är ett mycket bra sätt att lära sig att gjuta betongplattor.