Gjuta en enklare grund

Vi får ofta frågor om hur man gör för att gjuta en enklare grund.

Det kan röra sig om en grundplatta till

För en grund till en tillbyggnad gäller samma dimensionering som för en vanlig villagrund. Ibland kraftigare beroende på hur tillbyggnaden ska användas.

Allt blir enklare när lasterna är små

I princip så gäller följande artikel även för enkla gjutna plattor – artikel.

Men du kan ta med följande i beräkningarna

  • gjuta en tunnare betongplatta. För armerade betongplattor behöver du dock ha minst 8 cm
  • mindre armering
  • ingen köldbryggebrytare

Tunnare betongplatta – mindre mängd betong

Det finns ingen anledning att gjuta en betongplatta som ska klara lasterna från tunga lastbilar som för en industrihall. En 10 cm tjock betongplatta är helt klart mer än vad man behöver gjuta för en pool exempelvis. Betongplattan behöver bara vara tillräckligt tjock för att täcka armeringen med råge dvs 8 cm tjock.

Om du har riktigt lite betong kan man också blanda betongen själv. Detta blir inte nödvändigtvis billigare men ger dig som ska bygga mer självständighet och mindre leveranser att ta hänsyn till.

Mindre armering

Du behöver inte armera betongplattan lika mycket som för en villa. Du kan hoppa över armeringsjärnen i hörnen om du inte vill spara in lite pengar. Men samtidigt ger denna armering ett skydd mot sprickor och ger bra stadga i hörnen. Så jag hade haft kvar dem om det inte är kris med budget.

Göra mer själv

Eftersom enklare konstruktioner inte är lika känsliga och konsekvenserna vid fel är lite mindre kan man göra mer själv. Små hus och konstruktioner som kräver enklare betongplattor är ett mycket bra sätt att lära sig att gjuta betongplattor.

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!