Konstruktörer är svåra att få tag på. De har mycket att göra och får riktigt bra betalt för att jobba mot andra företag och myndigheter. Då kan det vara tufft för en privatperson att få gehör för sitt i sammanhanget lilla projekt. Kontakta mig om du vill ha kontakt med en konstruktör.

Detta ämne har varit uppe ganska ofta som frågor. Dvs när ska du anlita en konstruktör och vad kostar det? Sanningen är att konstruktörer för mindre projekt kan relativt projektets storlek ganska kostsamma för dig som är privatperson. Det är framförallt kommunernas krav på byggherren som driver kostnaderna även för mindre projekt.

Vad kostar en konstruktör – konstruktionsritning, lastnedräkning eller för hela projektet

Kostnaden för en konstruktör varierar kraftigt utifrån vad denne ska leverera. Det finns många leverabler som en konstruktör kan hjälpa till med. Här är några. Rådgöra vilken konstruktion av huset som är lämpligt för rätt funktion. Konstruktionsritningar, lastnedräkningar mm mm är exempel på viktiga leverabler.

Kostnaden för en lastnedräkning är billigare än en hel ritning men kostnaderna för konstruktören kan snabbt springa iväg och kan enkelt hamna mellan 20 000 till 40 000 kronor och uppåt. I den högre skala så ingår allehanda ritningar och handlingar för inte minst kommunen. Men som allt annat, stora komplexa hus kan bli ännu dyrare att konstruera än enklare konstruktioner.

Konstruktörer är viktiga – men använd dem rätt

Konstruktörer är viktiga i många byggprojekt. Men du som företag eller privatperson måste förstå deras roll. Många anlitar en konstruktör i ett enligt mig för tidigt skede när t.ex. en grundexpert kan hjälpa till och sätta exempelvis grundkonstruktionen på en grov nivå och sedan tillsammans med konstruktören jobba fram en pragmatisk lösning. Annars finns det risk att en konstruktör som inte är grundspecialist tar i i överkant kring dimensionering av sin husgrund för att säkerställa att husgrund klarar av lasterna. Men genom att anlita en konstruktör som är ovan med grundkonstruktions så kan det leda till en dyrare lösning än om konstruktören och grundexperter samarbetar. Tveka inte att kontakta mig för att inleda denna process. Jag känner båda konstruktörer för lastnedräkningar och konstruktionsritningar samt grundexperter.

Stäm snabbt av med både grundexpert och konstruktör

Börja med att kontakta en grundläggningsexpert INNAN eller samtidigt som du anlitar en konstruktör. Detta för att de vet vad som är standard och vad som är specialare. Du kanske tycker en lösning för dig är komplex men de ser dessa varje dag. Och tvärtom, dvs det du tycker verkar enkelt kan vara knepigt.

Och många konstruktörer jag träffat har god utbildning och kompetens kring husets konstruktion ovanför grunden. Men rörande grunden kan många konstruktörer behöva stöd och då rekommenderar jag att man tar hjälp från en grundexpert.

En konstruktör är ofta helt nödvändigt för att få igenom ett bygglov idag.

Geokonstruktör är också en viktig roll

Marknära byggande, som grundläggning är, samverkar såklart med marken som konstruktionen byggs på. Det gör att en geokonstruktör också kan vara en viktig motpart för att säkerställa att marken man bygger på klarar lasterna på marken som konstruktionen utsätter den för. Om marken INTE klarar denna last kan sättningar uppstå.

Frågor och svar om konstruktörer

Här har vi frågor om konstruktion och konstruktörer.

  • Konstruktör för betongbjälkar
    Önskar få tag på konstruktör som kan rita konstruktionöver hus med betong-bjälkar och Ytongväggar + platta på mark Hej Mattias , Konstruktörer och byggkonsulter är svårt att få tag i. Har skickat en kontakt till dig. mvh Micke PS: Här är villkoren kr
    Läs mer