Gjuta platta på mark tillbyggnad

mot befintligt hus med torpargrund

När man ska ta sig an ett tillbyggnadsprojekt så är det viktigt att man anpassar sig till husets karaktär och förutsättningar. Komplexiteten i tillbyggnadsprojektet beror väldigt mycket på vilken husgrund man vill ha på utbyggnaden samt vilken husgrundstyp som ditt hus har idag.

Välja gjuten betongplatta till hus med torpargrund

Många väljer att gjuta en betongplatta för sin tillbyggnad även om det befintliga huset har en krypgrund / torpargrund.

Detta är en artikel för tillbyggnader. Om du däremot vill gjuta en platta i en befintlig torpargrund – se här.

Priser för att gjuta en betongplatta

När man ska gjuta ihop en betongplatta så ser projektet och det nödvändiga materialet tämligen likt ut ett normalt villagrundsprojekt. Men för att få ett hum om kostnaden så har vi utvecklat en kalkylator som du ser nedan.

Beräkna ungefärlig kostnad

Tillvägagångssätt gjuta ihop krypgrund med ny betongplatta

En krypgrund har normalt sett lite högre grundsockel än en betongplatta. Därför kan du behöva lite högre kantelement (för betongplatta) så att din tillbyggnad kommer upp samma nivå som ditt vanliga hus. Det finns olika höjd på kantelement där de vanligaste kantelementen är 300 mm och 400 mm höga. Dessa normala kantelement kan vara för låga för din tillbyggnad och då kan du beställa 600 mm höga istället. Genom att spela med grundläggningsdjupet så kan du sedan få grunden helt i våg med det befintliga huset.

Fristående grund viktigt

Det är jätteviktigt att din grund för tillbyggnaden ligger helt fristående för ditt hus. Därmed ska tillbyggnadens betongplatta INTE hänga på något sätt på det befintliga huset. Det är bättre att dessa får leva olika liv. Rör de sig lite så skapar dessa små rörelser INTE beslastningar på det befintliga huset och vice versa.

Tillvägagångssätt gjuta ihop krypgrund med ny betongplatta

Se här en artikel steg för steg hur du lägger din betongplattas. Artikeln gäller även en tillbyggnad. Den stora skillnaden blir givetvis den yta av husgrunden på den nya husgrunden som möter det befintliga huset.

Du behöver oftast inte kantelement mot befintliga huset

inte kantelement mot befintliga husetRörelsefog mellan huset och tillbyggnaden

I övergången mellan det befintliga huset och den nya plattan så sätter man en rörelsefog mellan grunderna så att man inte gjuter ihop dem helt. En rörelsefog kan vara en remsa med cellplast som står på högkant eller en plastfolie mellan befintlig grund och ny platta. Är torpargrunden oisolerad är en cellplastremsa att föredra. Tänk på att fasa av cellplasten lite i ovankant så den inte sticker upp i plattan.

Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund

Här samlar vi frågor och svar om tillbyggnader med med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund.

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!