När man ska ta sig an ett tillbyggnadsprojekt så är det viktigt att man anpassar sig till husets karaktär och förutsättningar. Komplexiteten i tillbyggnadsprojektet beror väldigt mycket på vilken husgrund man vill ha på utbyggnaden samt vilken husgrundstyp som ditt hus har idag. Eftersom krypgrunden och torpargrunden ofta har en lite högre sockel kan det vara bra om man väljer en lösning som gör det enkelt att möta denna grundsockel. Där kan lite högre kantelement vara lösningen.

Använd länkarna nedan för att enkelt klicka dig till rätt stycke

Jag har försökt göra det enkelt för dig att hitta rätt stycke i denna artikel. Använd då länkarna nedan så hoppar du ned till rätt stycke.

Vilka konstruktionslösningar har du att välja mellan

konstruktionslösningar
Det finns många sätt att lösa ditt hus behov ur ett konstruktionsperspektiv för tillbyggnader på en betongplatta mot befintliga hus med krypgrund.

Tidiga ritningar kan ge mycket input för tillbyggnadsprojektet

Precis som med alla husprojekt så behöver du både bygglovsritningar och andra ritningar såsom grundritningar och konstruktionsritningar.
Men innan man börjar där vill jag slå ett slag för 3D ritningar. En tillbyggnad kostar lätt 20 000 kr/kvm. Ska du då bygga till en bra del så blir det en stor kostnad. Då kan det vara värt att lägga någon tusenlapp på 3D ritningar som guidar dig genom visualiseringen av ditt projekt.

Högre grundsockel på befintliga huset gör att konstruktionen bör anpassas – välja 600 mm kantelement

betongplatta som grund för tillbyggnad mot befintligt hus med krypgrund
Jag har märkt att det finns ett behov av olika specialare när det kommer till tillbyggnader. Detta då vill man komma rätt i höjd mot den befintliga fasaden.
Många krypgrunder har cirka 500 hög grundmur. Det gör att 600 mm höga kantelement är intressanta för just höjden 500 mm. Det som kan bli knepigt då är att man kommer så högt över marken med kantbalken att det blir orimligt mycket cellplast inne i grunden för att fylla upp till rätt nivå invändigt i grunden.

Även balkgrunden är ett bra alternativ för att kunna styra höjden till den rätta.

Här är frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta med 500 mm hög grundmur på befintligt hus.

 • Skapa ny gemensam platta
  Kontakta sättningsexpertLåt mig sätta dig i kontakt med de bästa sättningsexperterna jag träffat på.Besök sättningsföretag[/one_half_last] Hej! Vi har köpt ett hus på ca 130 kvadrat som står på gammal sjöbotten som består av stenar i varierande storl
  Läs mer
 • Kantelement höjd tillbyggnad mot hus med krypgrund
  Hej! Ska göra en tillbyggnad på 30kvm. Nuvarande hus har krypgrund. Tillbyggnaden skulle jag vilja ha platta med golvvärme. Är 47cm nivåskillnad mellan mark och inv. golv. Skulle det gå att använda 50höga kantelement om man fyller emot utvändigt elle
  Läs mer

Gjut en betonggrund med balkgrund

balkgrund tillbyggnad

Det finns bra alternativa byggsystem för den som vill bygga en betongplatta. En av dem är balkgrunden som jag skriver mycket om här, benämnt som självbyggargrunden för den är så enkel att sätta själv.

Dessa grundbalkar säljs av Tjällden AB.

Pris på en grundplatta för tillbyggnad

Att gjuta med lite högre sockel, alternativt att ställa ut balkarna jag nämner ovan skiljer sig lite mot en normal grund åt det dyrare hållet (speciellt balkgrunden” som är för självbyggare mest och därigenom är lite dyrare material men enklare montering totalt sett). Men på totalen kan du använda kalkylatorn jag tagit fram. Den finner du här.

Här är frågor och svar om pris för en betongplatta mot befintligt hus med krypgrund.

Bygga för ventiler i krypgrunden

När man gjuter en betongplatta intill ett hus med en krypgrund så kanske man behöver bygga för en ventil. Då riskerar man att störa ventilationen av krypgrunden. Enligt dialog med vissa hustillverkare har vi även fått information att man inte hur som helst kan göra hål för nya ventiler som ska ersätta de man bygger för när man bygger till. Då kan det vara problematiskt att bygga till med en betongplatta för tillbyggnaden. Kontrollera därför alltid med mig eller med en grundleverantör hur och var du ska ta hål för nya ventiler.

Vattenburen golvvärme

En av anledningarna att ha betongplatta i tillbyggnaden är att många vill ha in vattenburen golvvärme i sin tillbyggnad. Det är inga som helst problem men tänk igenom hur du ska koppla på vattnet på det befintliga husets golvvärme. Det kan vara mer eller mindre struligt beroende på hur golvvärfmen i huset är draget och om du har någon enkel anslutningspunkt. Även för uterum som inte ska tempereras på vintern behöver man vara noga med att ha köldmedel i golvvärmen.

Fristående grund viktigt

Det är jätteviktigt att din grund för tillbyggnaden ligger helt fristående för ditt hus. Därmed ska tillbyggnadens betongplatta INTE hänga på något sätt på det befintliga huset. Det är bättre att dessa får leva olika liv. Rör de sig lite så skapar dessa små rörelser INTE beslastningar på det befintliga huset och vice versa.

Generellt om att gjuta betongplatta

Se här en artikel steg för steg hur du lägger din betongplattas. Artikeln gäller även en tillbyggnad. Den stora skillnaden blir givetvis den yta av husgrunden på den nya husgrunden som möter det befintliga huset.

Hur får man golven i rätt höjd i förhållande till varandra i tillbyggnad och befintligt hus

Ifall man gjuter en platta på mark i samma nivå som krypgrunden får man tänka på att man får ett invändigt trappsteg som blir lika högt som höjden på bjälklaget. Vill man däremot ha golvet helt i samma nivå så får man gjuta betongen mot träbjälklaget. Då bör man tänka på att skydda träet med hjälp av en stående cellplastskiva eller liknande.

Du behöver oftast inte kantelement mot befintliga huset

inte kantelement mot befintliga huset
När du ska gjuta din betongplatta använder man kantelement för att få en form i vilken man gjuter en kantbalk. Denna kantbalk behövs oftast inte för den delen av tillbyggnaden som ”vetter” mot det befintliga huset. Det befintliga huset tar oftast upp dessa laster. Du behöver konfirmera med en konstruktör att så verkligen är fallet. Men om du undviker höga punktlaster eller tunga konstruktioner precis intill det befintliga husets vägg i tillbyggnaden så ska det inte vara några problem.

Rörelsefog mellan huset och tillbyggnaden

I övergången mellan det befintliga huset och den nya plattan så sätter man en rörelsefog mellan grunderna så att man inte gjuter ihop dem helt. En rörelsefog kan vara en remsa med cellplast som står på högkant eller en plastfolie mellan befintlig grund och ny platta. Är torpargrunden oisolerad är en cellplastremsa att föredra. Tänk på att fasa av cellplasten lite i ovankant så den inte sticker upp i plattan.

Renovera hus med krypgrund och gjuta en betongplatta som nytt golv

Många väljer att gjuta en betongplatta för sin tillbyggnad även om det befintliga huset har en krypgrund / torpargrund.

Detta är en artikel för tillbyggnader. Om du däremot vill gjuta en platta i en befintlig torpargrund – se här.

Frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund

Här samlar vi frågor och svar om tillbyggnader med betongplatta till befintligt hus med torpargrund eller krypgrund.

 • Grund för utbyggnad av gammalt hus
  Hej Jag har läst dina svar och studerat sidan ganska noggrant och är mycket imponerad och tacksam för att du delger din kunskap. Min fundering är att har ett gammalt hus på landet, byggt någon gång på 1800 talet då det flyttades iom laga skifte från
  Läs mer
 • Tillbyggnad grund betongplatta mot krypgrund
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej Micke! Vi har ett 1 ½ plans hus och har en Förstuga till vår entre. Denna har tidigare vilat på plintar dessa har satt sig vi vill därför nu I stället gjuta en
  Läs mer
 • Gjuta utbyggnadsplatta mot torpargrund
  Hej Micke, Jag har faktiskt nästan samma fråga som Annette ställde tidigare till dig. Dock framgår inte svaret där, då hon eventuellt skulle få återkoppling från annat håll. Förutsättningarna är snarlika och jag funderar också på huruvida jag ska gju
  Läs mer
 • Höjd på platta mot befintlig krypgrund?
  Hej! Vi ska bygga ut och har valt platta på mark mot befintlig torpargrund som är 500 mm ovan mark. Tänker att vi använder L-element 600 mm. 1. Ska plattan vara i höjd med befintlig grund? 2. Om ja, hur gör vi golvet? (Bottenbjälklag 190mm) Med vänli
  Läs mer
 • Platta eller krypgrund till tillbyggnad badrum
  Hej, ska bygga ut och har krypgrund idag och har tänkt platta på mark vid tillbyggnaden. Bl.a. Så ska badrummet bli större där halva badrummet blir med krypgrund I det befintliga huset och halva badrummet med platta på mark. Min fråga är om det ska g
  Läs mer
 • Platta mot befintlig torpargrund
  Hej! Vi har en hus som är barack modul byggt i ´83. Huset vilar på en torpargrund av lekasten + undersockel gjuten på berg. Hade tänkt att bygga ut 35kvm.. Och då undrar jag om man ska gjuta platta mot befintliga grunden eller gjuta undersockel på be
  Läs mer
 • Gjuta platta mot krypgrund i Knivsta – täpper till ventilerna
  Hej! Vi bor i Älvsbyhus med torpargrund som har luftventilations hål på kortsidorna, ej på långsidorna. På ena kortsidan kommer vi att göra en tillbyggnad med gjuten platta. 2 av dessa 3 lufthål kommer att byggas igen. Vi vill ej ha avfuktare/trygghe
  Läs mer