Vi får många frågor till oss här på husgrunder.com.
En fråga vi får ofta är när det lämpar sig att använda olika balklösningar typ albabalken och när det lämpar sig att använda andra grundkonstruktioner t.ex. kantelement för betongplatta eller en krypgrund. Eftersom byggandet är mycket baserat på erfarenhet idag, dvs den byggare du väljer mycket väl gör att du också väljer en byggmetod. Och är du nöjd med denna byggare så väger det tungt. Denna artikel försöker väga in byggtekniska, ekonomiska och praktiska konsekvenser utöver val av byggare så att du som beställare vet vad du beställer.
Missa inte den nya balkgrunden jag varit med och produktutvecklat fram. Läs mer här. Eftersom jag varit med och produktutvecklat fram denna produkt ska man också veta att jag är mycket partisk. Dvs inte objektiv.

Olika typer av kantbalkar

 • Albabalken kommer som en färdig balk. Ganska lång och behöver lyftas på plats. Det har gjort den populär
 • Vanliga kantelement
 • Självbyggargrunden bygger på en balkgrund som är lätt.
 • Kantbalk för krypgrunder

  Största skillnaden mellan balken och vanliga grundelement är förutom pris (som fluktuerar ska sägas) tyngden på konstruktionen. Man försöker åstadkomma samma sak, dvs skapa en kantbalk som bär konstruktionen. De jämförda teknikerna gör sitt jobb. Men balken är just en balk. Och behöver kranbil för att fås på plats, på gott och ont.

  Användningsområden ur grundläggningsperspektiv

  Albabalkens karakteristika

  För att kunna jämföra vanliga grundelement med albabalkar så måste man gå in på balken respektive grundelementens karakteristika.

  ProdukttypLängdIsoleringsförmågaTyngdLaster
  Albabalk6,0 mTraditionellt har balken ett lägre isoleringsvärde. Men kolla om du inte kan få en albabalk med isolerande kärna så kan du få en bättre isolerande produkt. Denna artikel är främst inriktad mot den oisolerade varianten (speciellt prismässigt)TungKlarar höga laster. Kan ändå behöv dimensioneras utifrån laster från fastigheten.
  Grundelement betongplatta1,2 mHögt isoleringsvärdeLättKlarar laster utifrån kantbalkens dimensionering.
  Grundelement krypgrund1,2 mHögt isoleringsvärdeTyngre än grundelement för betongplatta men lättare än balkenKlarar laster utifrån kantbalkens dimensionering.
  Balkgrunden för platta på mark1,2 mHögt isoleringsvärdeSamma vikt som ett kantelement nästan och lättare än balkenKlarar laster på upp till 75 kN

  Prisjämförelse Albabalk vs pris kantelement

  Om man jämför priset på albabalk med kantelement så görs detta mycket grovt. Vi tar inte hänsyn till att om man väljer albabalken så behöver man inte gjuta lika mycket betong som vid platta på mark och det faktum att balken redan är armerad. Vi tar å andra sidan inte heller in kostnader för att hantera de tunga balkarna (kranbil, kapning mm).

  ProdukttypPris per stPris per meter
  Albabalkc:a 1 500 krc:a 250 kr/m
  Grundelementc:a 150 kr/mc:a 125 kr/m

  Fördelar med en albabalk

  Fördelarna med en albabalk är.

  • Balken klarar höga laster.
  • Mindre betongåtgång vid platta på mark då kantbalken i princip är färdig.
  • Mindre väderberoende än när du ska gjuta betong i en betongplatta. Balken är ju färdig
  • Balken väger mycket och det gör därför att de till skillnad mot L-element inte blåser omkring och riskerar att lägga sig under själva grundläggningen.
  • Många byggare gillar Albabalken rejälhet. Dvs det är en tung pjäs som inte blåser omkring på bygget, viker sig när betongen ska gjutas osv osv. Många älskar denna egenskap.

  Att tänka på med en albabalk

  Det finns mycket tycke och smak kring att använda balkar eller kantelement. Byggbranschen är ganska trög och byggare byter ogärna system. Balkar är en sådan byggvara som traditionellt sett varit populär och används därför fortfarande.
  Tänk på detta när du ska bygga en husgrund med en kantbalk av typen albabalk
  • Balken väger mycket och du behöver därför ha lastbil med kran för att lyfta av dem. När du sen ska montera balken på sin plats behöver du också en kran eller liknande. Detta moment kan göra att helheten blir dyrare och mer komplex än t.ex. L-element.
  • Leca® – som balken är gjord av har betydligt sämre isoleringsförmåga än L-elementet som har en cellplastkärna. Du kan få albabalken isolerad vilket är att föredra.
  • Leca® har en högre kapilläritet vilket gör att den suger fukt i större utsträckning än kantelement. Även denna inverkan kan minskas genom att ha en bättre isolerad stomme i albabalken. Välj därför en bättre isolerad albabalk är mitt råd.
  • Balken är 6 meter lång och behöver således kapas till för att få rätt dimensioner på grundplattan. Ju fler hörn desto fler kapningar. Och då balkarna är färdigarmerade så är det inte bara att ta fram cellplastsågen direkt. Du behöver rejäla klingor för att kapa en albabalk. Glöm inte att räkna med sådana moment vid totalkostnadsestimeringen.

  Frågor om albabalkar och liknande balkgrunder.

  • Platta på mark
   Albabalk eller grundelement
   augusti 11, 2017 by Micke
   Hej Micke Vi har fått två likvärdiga offerter, den en med isolerade albabalkar och den andra med cellplast L-kantblock. Vilken konstruktion är ”bäst”. Hur skall man tänka vid sitt val. Samt vad hade du valt som har god kunskap om husgrund
   Läs mer
  • Isolering runt garaget för gjuten garagegrund med albabalk
   oktober 16, 2015 by Micke
   Hej Christopher, Tack för frågan om ditt projekt kring att isolera runt albabalk för ett garage. Ifall man ska använda tjälisolering eller inte har att göra med ifall marken man bygger på är tjälfarlig dvs inte släpper igenom vatten. Det har även med
   Läs mer
  • Albabalk jämfört med cellplast u-kantelement
   juli 23, 2015 by Micke
   hej Peter, Albabalken är en betongbalk som traditionellts har använts som ett alternativ för framförallt krypgrunder. U-element (eller L-element) används för platta på mark och därmed inte ett alternativ att jämföra albabalken. Nu kan man förvisso gj
   Läs mer