En vanlig fråga jag får tillsänt mig är hur man går tillväga för att isolera och installera golvvärme på en befintlig oisolerad betongplatta. Ibland, långt ifrån alltid, har man också problem med fukt i det befintliga golvet. Vanligare är att golven bara är kalla och man vill inreda ett förråd, garage eller liknande. Tillvägagångssättet påminner mycket om det som man går igenom när man renoverar sin källare. Det bästa sättet enligt mig är att renovera plattan är att ta bort betongplattan och gjuta en ny. Annars är ventilerade golv ett alternativ. Tänk på att överliggande isolering klassas som en riskkonstruktion av besiktningsmän.

Beräkna

Konstruktionen är problemet med en oisolerad platta på mark, oisolerat betonggolv och andra dåligt konstruerade grunder

Förutom att oisolerade betonggolv blir kalla så finns det även andra problemområden som kan uppstå när betong tillåts leda fukt. Det gäller olika konstruktioner som var vanliga på 70 talet och tidigt 80 tal där man lade isolering eller plastgolv ovanpå en betongplatta som tillåts vara fuktig. Betong leder/suger nämligen vatten mycket bra och därmed transporteras vattnet upp i golvet. Om det då tillåts reagera med organiskt material som stängs inne ihop med fukten kan allehanda problem uppstå. Läs mer om syllar här exempelvis som är just detta problemet där trä (ofta tryckimpregnerat) reagerar ihop med fukten och kan bilda farliga gaser. Dessa syllar behöver bytas ut.
Även plastmattor som lagts på “blöta” betonggolv har ibland haft lim som reagerar på liknande sätt med fukten.

Frågor och svar om en dålig grund
Här har jag samlat de frågor jag har fått rörande oisolerade betongplattor som handlar om dåliga grundsulor.

  • Byta ut fungerande flytande golv?
    Jag ska byta kök och funderar på om det är någon poäng att göra om golvkonstruktionen i samma veva. Jag har inga tecken på problem och är inte intresserad av golvvärme (som du har skrivit mycket intressant information om). Grunden består av 150 mm dr
    Läs mer
  • Ingen grundsula, bila golv?
    Hej, Ska dränera och tänkte bila källargolvet i samma veva , isolera ,osv och så att dränering hamnar rätt. Test bilade golvet och det var endast ca: 5cm betong kaka och sedan stenar med mera. Väggen slutar där golvet slutade, dvs ca 5cm nedanför gol
    Läs mer

Omvänd fuktvandring – vad är det?

Fuktvandring i en betongplatta är en hel vetenskap och svårt att beskriva utan att gå in väldigt mycket på fuktteori och liknande.

I teorin så spelar fuktvandring in om marken är 3 grader varmare än innetemperaturen vilket normalt bara sker om man har haft golvvärme påslagen, och sedan stänger av den. Då bildas en uppbyggd värmekudde. Hur fuktvandringen pga detta uppstår är som sagt en hel vetenskap. Men klart är att golvvärme med isolering så stoppas denna värmekudde från att byggas upp och vid eventuell avstängd golvvärme så får man inte dessa effekter. Men isoleringen håller också värmen inne i huset, vilket ju är poängen med golvvärmen. Att värma upp huset, inte undergrunden.

Hur undviker man fuktvandring
Rekommenderat för att undvika omvänd fuktvandring är att man har 15 cm normal cellplastisolering. Enligt tabeller jag sitter och tittar på så finns det siffror för vad som händer när man bara har exempelvis 10 cm isolering och då är situationen inte lika självklar. Så helst 15 cm isolering eller mer. Sedan finns det ju mer välisolerande cellplast som kan ta ner bygghöjden lite (dvs där man med 10 cm mycket god isolering kan uppnå det som 15 cm normal cellplast kan ge).

Vill man ha golvvärme men inte kan ha lika mycket isolering kan ventgolv vara en del av lösningen.

Här har jag samlat de frågor jag har fått berör omvänd fuktvandring.

  • Golvvärme och isolera oisolerad platta
    Hej, Tack för nyttig och intressant läsning, Har läst mycket på din sida och förstått att frågorna om att isolera en oisolerad 70tals platta ovanifrån är många. Att det är en riskkonstruktion och att bäst är att bila upp och göra rätt. Vi har precis
    Läs mer
  • Golvvärme på oisolerad platta från 60-talet
    Hej Micke, Mitt hus är från 60-talet med gjuten platta och utan isolering. Tror det är makadam och sedan sand. För några år sedan installerades golvvärme i samband med att golven lades om och man la även på 10cm mineralull på betongen. Jag läser att
    Läs mer

Fuktproblem pga dålig konstruktion av plattan – ett stort hälsoproblem

Fukt är i sig ett problem. Men fukt i sig är inte närmelsevis så farligt som de problem som fukten kan orsaka. Problem som fukt kan orsaka vid just fuktiga betongplattor/betonggolv är

  • mögel
  • farliga gaser
Både mögel och farliga gaser uppkommer när fukt på betongplattan stängs in med organiska material såsom trä eller lim.

Isolera mot kalla golv och förebygg hög driftskostnad

Huset läcker värme ut i marken om du inte har en isolerad grund. Det gör att du dels får ett kallare golv vilket i sig är obehagligt men också en högre driftskostnad givetvis.

Om man dessutom planerar att ha golvvärme i någon form måste man isolera betongplattan av flera skäl.

  • orimliga värmeförluster
  • för att undvika omvänd fuktvandring

Så mycket isolering du bara kan “trycka in” rekommenderas ända upp till 30 cm.

Ta bort betongplattan och lägga en ny?

Det är vanligt att man efter mycket ångest tar beslutet att ändå gräva ur betongplattan och försöka få ner så mycket isolering som man bara kan. Ska man ha golvvärme i golvet så är det viktigt att man isolerar ordentligt. Läs mer om det nedan.

Samtidigt kan du under denna renoveringsperiod sällan bo kvar i huset (om det inte är i källaren möjligen eller i ett enskilt rum). Projektet innebär också en kostnad såklart.

Takhöjden och ambitionen avgör tillvägagångssätt

Alla hus har sina begränsningar. Det är ett faktum. Jag menar att följande aspekter sätter ramarna för hur tillvägagångssättet ska vara.

  • Takhöjden. Är takhöjden begränsad så finns det mindre att jobba med i höjdled. Då kan du inte lägga 300 mm isolering eftersom du då får en mycket låg takhöjd.
  • Ambitionen. Är ambitionen att göra huset till ett åretruntboende med låga uppvärmningskostnader så kräver det mer arbete. Då kan det vara så att man faktiskt väljer att gräva ur golvet för att komma ner så mycket i marken att man kan lägga in den isolering som behövs.

Här har vi samlat frågor och svar om takhöjd och att renovera oisolerade betonggolv.

  • MINIMERA tjocklek, platta på berg
    Hej, Jag har ett gammalt enplans vinkelhus på 120 kvm för fast boende, men med för låg takhöjd inomhus 216cm (!). Huset är gammalt och ligger 8 meter från havet, 3 möh, på en liten bergknös med platt topp som är marginellt större än husets fotavtryck
    Läs mer
  • Låg takhöjd
    Hej renoverar ett torp och har bilat bort den gamla plattan och schaktat maximalt. Har då cirka 20 ev 25 cm att nyttja till dränerande lager, isolering och en gjuten platta. Hur skulle du fördela de olika lagren? Vi kommer att ha golvvärme. Ny dräner
    Läs mer
  • Avlopsrör isolering ny betongplatta
    Hej, Jag har försökt fundera ut vad som hänt. Tanken var 8 cm singel, 5 cm cellplast armering LKV golvvärme samt 10 cm betongplatta. Urgrävt 253 efter gjutning takhöjd 2,15 i det ena rummet 2,18 i det andra som är tänkt till badrum brunnar på olika h
    Läs mer

Isolera golv med lågt i tak där du INTE vill gräva ur

isolera golv låg takhöjd
Det händer mycket kring denna fråga kompetensmässigt. Har mer förståelse idag än tidigare kring detta. Tack vare bättre och mer kompetenta partners.
De säger idag så här.
Överliggande isolering klassas som en riskkonstruktion av besiktningsmän. Därmed är de lager du behöver inte något jag vågar kommentera längre.

Isolera hus med betonggolv och gräva ur för hög isoleringsnivå

gjuta betongplatta på befintlig oisolerat golv
Om du kan tänka dig att investera i att gräva ur för att göra plats för mer isolering så är processen relativt sett lik den att gjuta en betongplatta för nyproduktion. Här är de lager du behöver.
LagerTjocklekMaterialKommentar
Lager 3: Betongplatta med vattenburen golvvärme och armering7-10 cmBetong, armering och golvvärmeBetongplattan gjuter in den vattenburna golvvärmen och ger god hållfasthet för konstruktionen.
Lager 2: Isolerande lager20-30 cmCellplastFunktionen för detta lager är att det dels isolerar och dels erbjuder ett kapillärbrytande skikt.
Lager 1: Dränerande lager10 cmMakadam eller dräneringsgrus10 cm under betongplattan.
Schaktbotten—-—-Markduk/geotextil kan läggas på schaktbotten vid behov.
TOTAL HÖJD BETONGPLATTA50 cmTotal grundhöjd från schaktbotten: cirka 50 cm (10 cm makadam+30 cm isolering + 10 cm betongplatta).

Dimension på armeringsnätet:
Är det normala laster på betonggolvet så rekommenderar jag 5×150 nät.

Vilken typ av betong

Betongen jag rekommenderar är combimix-grovbetong som du kan handla på bauhaus.
Sen kanske flytspackla för sista finishen.
Dräneringen på rätt nivå är viktigt
När du gräver ur golvet är det viktigt att din dränering ligger under den nivå som cellplastisoleringen ligger i. Dvs många som gör detta behöver också dränera om eftersom dräneringen annars ligger för grunt i marken. Kontrollera därför att dräneringen ligger på ett sådant djup att du kan gräva ur golvet.

Fördel med denna lösning:

  • möjlighet till billigare och mer miljövänlig uppvärmning om elen är dyr och du har överskott från din värmepump som är vattenburet. Beror på tillverkningen av elen givetvis hur miljövänlig den är.

Nackdel med denna lösning:

  • Tar ganska lång tid att värma upp ett betonggolv med vattenburen golvvärme vilket passar bättre i hus som alltid är uppvärmda

Tjäle och att använda för mycket isolering

Risk för tjäle ska inte uppstå om du väljer grundisolering enligt samma förutsättningar som gäller nyproduktion (normalt 300 mm isolering). Används mindre än 300 mm avgår mer värme till undergrunden vilket gör att tjälrisken minskar. För mycket isolering kan faktiskt leda till att man kan behöva vidta åtgärder då huset inte värmer upp marken under huset på samma sätt.

Läs mer om tjäle och tjäldjup osv här.

Fräsa ner golvvärme i golvet

Om du vill fräsa ner golvvärme i golvet så måste du säkerställa att du följer de riktlinjer vi skriver om i denna artikel. Dvs tänk på att du ha tillräckligt med isolering under. Annars behöver du ett ventgolv för att undvika omvänd fuktvandring.

Frågor och svar om att fräsa ner golvvärme i golvet.

  • Fräsa ner golvvärme i befintligt betonggolv?
    Plan installera golvvärme el under klinker. Bef.golv, slipsats ca 120 mm på lättbetg-valv,bef.beklädnad plastmatta. Tillgängligt utrymme till ovankant tröskel är mm 24 + mattjockleken. Jag har tänkt ta bort plastmattan och fräsa ner elkabeln för värm
    Läs mer

Mekaniskt ventilerat golv – hängslen och livrem

För många är det ändå skönt att skydda sig extra mycket med ett ventgolv. Det kan delvis ha att göra med att man vill ha golvvärme men inte får in nödvändig mängd isolering eller att man har radon eller annan farlig emission som man vill säkra sig emot.

Jag jobbar med ett företag som har rikstäckande nät av entreprenörer kring ventgolv. Kontakta mig om det är av intresse.

Frågor och svar om ventgolv i kombination med att renovera betongplatta/betonggolv.

  • Betonggolv platta trägolv
    Hej, Jag ska renovera mitt kök som har plastmatta, träreglar, plastfolie, platta. Jag vill få in ett betonggolv som ytskikt med el värmeslinga. Dels för att få bort träreglar som ligger mot plasten ovan markplattan men även för att finishen tilltalar
    Läs mer
  • tjocklek och entreprenör att gjuta 30m2 sovrum
    Hej, jag söker en entreprenör som kan gjuta vårt golv i tillbyggnad om 30m2. det ska bli sovrumsgolv. sen behöver jag veta hur högt de måste gjuta för att det ska vara hållbart. det ligger en rå gjuten platta på mark med vattenburengolvvärme nu. tack
    Läs mer
  • Uppbyggnad badrum på 70 tals platta
    Hej! efter vattenskada i badrum har jag rivit ut ett badrum på 1 våning, ca 6 m2. Det är en oventilerad betongplatta byggd 76. Förutom vattenskadan är fuktvärdena bra i syll och reglar. vad rekommenderas för material vid uppbyggnaden? (vill helst ha
    Läs mer
  • Uppreglat golv, renovering
    Hej Micke, Skulle behöva ett råd för en renovering av uppreglat golv i ett rum byggt -74. Dvs. reglar, 100x100mm direkt på betongplattan utan diffusionsspärr och utan isolering. Allt ser fint ut idag, ingen röta eller lukt, torrt är det också då huse
    Läs mer

Gräva ur för golvvärme i badrummet och/eller tvättstuga

Detta projekt skiljer sig inte mot ovan. Men det kan vara för stort jobb att dra in vattenburen golvvärme enkom för badrummet. Det kan då bli enklare att använda elburen golvvärme.
Frågor och svar om golvvärme i badrummet för oisolerad platta.
  • Isolera befintlig betongplatta
    Hej ! Här ett rum i källaren som fungera som tvättstuga och har ett oisolerat betonggolv. Rummet ligger lite lägre än anslutande rum och därför har jag funderat om man kan lägga en tunnare cellplast på det befintliga golvet och sedan gjuta alternativ
    Läs mer
  • Badrum platta på mark 1981
    Hej ska just börja med att renovera badrummet. Jag tänkte att jag ska bila ur plattan på ca 5kvm. Jag ska ha vattenburen golvvärme och undrar hur man ska gå tillväga med uppbyggnaden. Hur man gör med nya betong plattan ska den gjutas ihop med den gam
    Läs mer
  • Värme på gammal platta
    Hej. har ett hus en oisolerad platta med källare och skulle vilja lägga klinker och golvvärme. Då det ska vara ett spa rum. Hej mickael, Här är en artikel som beskriver denna process. Jag kontaktar dig om väg framåt. mvh Micke PS: Här är villkoren kr
    Läs mer
  • Golvvärme på betonggolv
    Hej, vi har funderat på en renovering av ett 60tals hus där tvättstugan önskas innehålla dusch/badkar. Golvet är i betong och målad plaatonfärg. Bra dränerat men som vanligt upplevs betongen som kall. Det vi funderar på för att slippa bila 30 cm är a
    Läs mer

Jämna till platta med finbetong

När det kommer till att jämna till plattor använder många finbetong.
Ofta har man en grövre betong på en del av ett betonggolv medans man har en annan finish på den andra delen där man kanske har slätt och fint golv.
Då passar det bra att lägga finbetong över,så man dels jämnar till de olika delarna av golvet och får golven i samma nivå.

Relaterade frågor

  • Avjämning med finbetong på betongplatta
    Hej jag har en 70 tals villa med grovt betong golv på halva garagen, andra delen har slätt och fint golv. Jag vill lägga finbetong över, ca 45 mm på djupet, då blir det i samma nivå och den andra delen. Den är 4,2 x 6,6 meter, är detta något som ni k
    Läs mer

Hus nedanför en slänt är mer utsatta

Om ditt hus ligger nedanför en brant och lång backe så kan det påverka hur utsatt ditt hus blir för dagvatten som kan strömma nerför denna.
Att det per definition är problem pga läget är inte nödvändigtvis sant. Mycket kan hända på vägen, dvs man har dräneringsdiken, dagvattensystem mm som tar hand om problemet längre upp.

Har du ett känsligt hus i detta läge, försök tänka ut hur din dagvattenlösning ser ut. Kanske anlägga ett dräneringsdike mellan ditt hus och slänten.

Relaterade frågor

  • Köpa hus från 77 med betongplatta
    Hej! Jag har läst många av dina tips men hittar inget likt vårat ”problem”. Vi är intresserade av ett hus som är byggt -77 på betongplatta. Huset ligger i ett bostadsområde precis nedanför en brant och lång backe. Det blir alltså första huset när det
    Läs mer

Frågor och svar om golvvärme och isolering av befintlig betongplatta

Här har jag samlat de frågor jag har fått rörande oisolerade betongplattor som är mer generiska i sin karaktär.

  • Isolering/Flytspackel/Golvvärme
    Hej, Har bilat ut mitt garage som jag ska bygga om till bl.a. tvättstuga, toalett och dush bl.a. Garaget är ca 28kvm. Underlaget efter bilningen är blandad sand samt lite singel.. Ska dock fylla på med lite mer singel 2-5cm för bättre underlag. Har f
    Läs mer
  • Renovering golv – oisolerad platta på mark
    Hej! Vi bor i ett Anebyhus från 80-talet. Vi ska nu renovera vårt hallgolv. Det är oisolerad platta på mark, plastfolie, cellplast (70 mm) och sen golvspånskivor och sedan plastmatta i dagsläget. Det finns inget som tyder på fukt. Ingen lukt och inga
    Läs mer
  • Ingjuten stenull ovan platta
    Hej! Vi håller på att ta bort uppreglade golv på delar av vår betongplatta i huset från 1978 då dessa blivit fuktskadade. Vid rivningen ser vi att de ytor vi trott varit uppgjutna med betong hela vägen istället ser ut så här (nerifrån och upp): ̵
    Läs mer
  • Bygga om stall till gym
    Hej Micke, Du hjälpte mig komma igång med mitt poolbygge för ett tag sen. Poolen blev klar i våras, och blev riktigt bra. Det blev Tjälldens Pool, och dom gav super support, när jag gjorde alla mina misstag. Tack för din goda råd, vilket också var me
    Läs mer
  • Nytt betonggolv i kök
    Tänkte gjuta nytt golv i köket och ha värmegolv . Isolering och tjocklek betong ? Hej Peter , Standard om inget annat sägs – minst 15 cm isolering (varför ? läs här om omvänd fuktvandring) Sedan ett 10 cm betonggolv (golvvärme under armeringsnäten).
    Läs mer
  • Tvättstuga på oisolerad platta.
    Hej, vi bor i ett enplanshus med oisolerad betongplatta. Alla andra rum har uppreglade golv med isolering på plattan. I tvättstugan har det funnits en plastmatta som släppt runt golvbrunnen vilket föranlett renoveringen. Golvet där består av grovgjut
    Läs mer
  • Minsta höjd cellplast i platta
    Jag ska gjuta en platta i befintligt hus och kan inte gräva ur så jag får plats med de 30 mm cellplast som rekommenderas under plattan. Jag har hört att det finns cellplast som isolerar bättre än den vanliga och undrar vad det är, hur mycket det skil
    Läs mer
  • Självbärande frigolit ?
    Har hus byggt-60. Betongplatta med träreglar på betongen med isolering mellan samt parkettgolv ovanpå. Nu är det fukt och allt måste ut. Har hört talas om att man kan lägga självbärande frigolit i flera lager för att skarvarna ska täckas sedan någon
    Läs mer
  • Dra om VVS i Betongplatta på mark
    Hej, jag funderar på att köpa ett hus men att förlägga köket i annan del av huset. Är det möjligt i den typen av grund, och hur stor insats är det att dra om avlopp i den befintliga grunden? Hej Maria, Detta har jag gjort själv och det gick bra 🙂 Man
    Läs mer
  • Vilken grund är bäst?
    Jag och min familj letar just nu hus. Mycket utav husen till salu har grunden (flytande golv på) platta på mark. Vilka ofta uppmäter en fuktkvot på runt 13-17% vid stickprov i golvet. Hur ska man ställa sig till det? Ska man välja bort de husen? På g
    Läs mer
  • Köpa hus från 77 med betongplatta
    Hej! Jag har läst många av dina tips men hittar inget likt vårat ”problem”. Vi är intresserade av ett hus som är byggt -77 på betongplatta. Huset ligger i ett bostadsområde precis nedanför en brant och lång backe. Det blir alltså första huset när det
    Läs mer
  • Isolera befintligt garage/förrådsgolv
    Hej Jag har ett garage med en förrådsdel på ca 11 m2. Jag har tänkt att göra förrådsdelen till ett gästrum och vill då isolera av betonggolvet. Golvet har en sockel som går upp ca 10 cm mot ytterväggarna Vad ska jag ha för olika skikt i isoleringen??
    Läs mer
  • Golvspånskiva/frigolit på betonggolv i förråd byggt 1977
    Jag ska konvertera ett förråd med betonggolv från 1977 till sovrum och undrar hur golvet ska byggas upp. På betonggolvet tänkte jag lägga plastfilm som fuktspärr därefter frigolitskiva innan golvspånskiva och slutligen heltäckningsmatta. Tacksam för
    Läs mer
  • Bygga på befintlig betongplatta
    hej Micke! Jag heter micke och skall bygga in en lada som idag har ett gjutet betonggolv som ligger direkt på mark. hur skall jag gå tillväga? kan jag isolera uppepå det och gjuta en ny platta eller vad? mvh micke Hej Micke, Stämmer som du säger. Du
    Läs mer
  • Isolera betongplatta och ny golvvärme
    Vi håller på att renovera ett hus från 70-talet. Det är en betongplatta som står på 11 pålar i berget. Plattan är ca 15 cm tjock och har armeringsjärn. Vilka lager och hur mycket behöver vi lägga på för att isolera, säkra mot fukt och lägga in vatten
    Läs mer
  • Golvvärme på befintlig betongplatta
    Hur lägger man golvvärme på en befintlig betongplatta. Den är oisolerad Vilka skikt behövs? Hej Eskil, När man ska renovera en betongplatta så har jag skrivit denna artikel. Hör av dig om den inte svarar på dina allmänna frågor. Vänliga Hälsningar Mi
    Läs mer
  • Renovera befintlig betongplatta eller riva och bygga ny?
    Hej, Vi är spekulanter på ett hus byggt 1973. Huset har högre radon gränsvärdet som kommer ifrån marken. Huset är i gammalt och delvis bristande skick när det kommer till el, VVS och tak. Husets format och placering på tomten är bra. Huset har ett be
    Läs mer
  • Flytande golv på tidigare reglat
    Hej! Vi äger ett suterränghus som är byggt 1964. Nedre plan har delvis helgjutet golv i exempelvis tvättstuga/badrum och delvis gjuten platta med reglat golv uppe på. Känner en smått dålig lukt speciellt i ett av rummen som med all säkerhet kommer fr
    Läs mer
  • Gjuta betongplatta på uppreglat golv
    Hejsan! Jag har en fråga om gjutning. Jag har köpt ett hus med uppreglat golv och vill gjuta upp det pga att jag vill minska risken för mögel osv. Undrar på pris på ca 90 kvadratmeter, med att jag själv lägger armeringsjärn och cellplast? Ända är att
    Läs mer
  • Isolering betonggolv lågt lambda 0,027
    I artikeln står att det finns skivor med lågt lambda-värde. Vilket fabrikat? Hej Bertil, Jag antar att du menar denna artikel som är en hård extruderad skiva. Denna skiva kom fram i samtal jag hade med Tjällden AB. Har kollat med dem och de säljer de
    Läs mer
  • Isolerelement för isolering av befintlig betongplatta
    Hej Micke! Jag ska bygga till fritidshuset med en platta på mark. I samband med att jag gör denna tillbyggnad vill jag passa på att isolera den befintliga betongplattan med i-element. Har du i-element med fiberarmeradbetong belägning som jag kan anvä
    Läs mer
  • 5 cm eps-betong tillräckligt för platta på mark
    Hej. Är 5 cm eps-betong för lite isolering för vattenburen golvvärme? Platta på mark. Hej , ja – det är för lite. mvh Micke Fick du hjälp av denna artikel0-1
    Läs mer
  • Uppgradera vårt 70-tals hus med vattenburen golvärme
    Grunden är platta på mark och den är oisolerad. Konstruktionen har varit uppreglerade golv med isolering mellan- Vi har nu rivit bort allt nu och vill veta vilket är bästa lösningen i det här fallet? Jag har typ 11.5cm att jobba med (för att ta hänsy
    Läs mer
  • Värme i oisolerad platta på mark?
    Jag vill uppgradera vårt 70-tals hus med golvvärme. Grunden är platta på mark, oisolerad. Vad är det mest ekonomiska alternativet? Hej Henrik, Helt klart är att ska du ha golvvärme måste grunden isoleras ordentligt. Har skrivit en artikel kring just
    Läs mer
  • Gjuta på en befintlig platta – slippa bila bort gamla plattan
    Hej Micke! Vi ska bygga om garaget till ett sovrum (huset är ifrån 1936 och har dubbla tegelstenar i väggen o lika i garaget). I garaget ligger i dag en tunn oisolerad platta. Frågan är: Kan man lägga 20 cm frigolit/cellplast direkt på den gamla plat
    Läs mer