Inspiration för att inreda källaren
För de som har en oinredd källare så finns det många olika möjligheter för att skapa extra boyta eller plats för extra livskvalitet.

Vi vill inspirera dig med en källare och som går i planer att göra i ordning den.
Här är några förslag vad många väljer att göra med sin källare.

 • media rum
 • extra vardagsrum
 • vinkällare
 • gym
 • kontor
 • lekrum
 • mancave
 • tvättstuga
 • gästrum

Projektet

För dig som ska göra i ordning källaren har vi i en annan artikel försökt sammanställa vad som gäller för detta projektet.

Läs mer om att

Inspiration för mediarum i källaren

Inspiration för mediarum i källaren
För den som gillar musik, film och att umgås i denna anda så är ett mediarum ett attraktivt alternativ för källaren.

Med mediarum så behöver man både teknik och atmosfär vilket gör att projektet ofta blir ett roligt rum både för teknik och inredningsintresserade.

En källare kan vara ett användbart rum för mycket, möjligheterna är oändliga. Det kan vara ett perfekt alternativ att inreda som en plats för maximal familjeunderhållning. Många väljer att inreda och ha det som ett mediarum. Detta kan vara ett attraktivt och spännande alternativ för den som gillar musik och film. Kanske önskar man ett utrymme där man kan umgås tillsammans med andra, titta på idrottsevenemang och äta smått och gott? Med ett mediarum i källaren finns många alternativ till inredning, valet beror på dina behov och önskemål.

Om man är spelintresserad kan man inreda mediarummet som ett spelrum och för många kan det innebära en perfekt plats att fly den stressiga vardagen. Tänk igenom vad för slags spel som intresserar dig? Exempel på klassiska val och specifika stilar är att inreda med ett biljardbord, air hockey bord eller kanske en flipper maskin. Om man inreder det som ett spelrum, kan en våt bar som erbjuder snacks och drinkar ökar funktionaliteten i rummet. Finns det gott om utrymme i källaren kan man inreda med en stor platt-TV eller en projektionsduk.

Varför inte konvertera ditt oanvända källarutrymme till en hemmabio? Hur mysigt skulle det inte vara att avsluta dagen tillsammans med familjen och vänner i form av en fullskalig biograf? Många filmälskare väljer just att bygga sin egen biosalong i källaren och fördelen är många, man slipper reklam och allt folk runtomkring som många gånger kan upplevas störande i en biosalong. Ska man inreda källaren med en hemmabio bör man dock tänka på att ljudet från anläggningen är ganska kraftigt och det kan störa omgivningen. För en lyckad hemmabio behövs det därför tänkas igenom anpassningar för att skapa en så bra ljudmiljö som vanligt. Inred med bekväma fåtöljer i rader för att öka komforten.

Inredningen av ett mediarum kan vara spännande och det finns många möjligheter som med stor sannolikhet passar in på de flesta behov. Man kan exempelvis skapa ett tema för utrymmet. Ett Vegas Casino, 1970 Arcade eller ett nöjescentrum är bara några exempel. Varför inte skapa ett mediarum som påminner om Hollywood? Du kan skapa en bar med speglar som på ett vackert sätt reflekterar resten av rummet. Inred med filmaffischer eller andra spännande tavlor. Du ser, detta är ett projekt där bara du kan bestämma hur du vill ha det. Är man musikintresserad kan man installera ett ljudsystem i form av exempelvis en stereo. Att skapa ett spännande musikrum kan vara den ultimata lösningen för den musik- och instrumentintresserade. Kanske spelar du något instrument? Varför inte inreda en hörna i källaren med exempelvis en gitarr eller trummor? Skapa en plats där du tillsammans med dina vänner kan njuta av samvaron och spela och lyssna på musik.

Som man säkert förstår kan man behöva en hel de teknik när det kommer till ett mediarum. Därför kan inredningen av mediarummet i källaren innebära ett spännande projekt för den som är teknik- eller inredningsintresserad.

Mer om inspiration för mediarum i källaren.

Inspiration för extra vardagsrum i källaren

Inspiration för extra vardagsrum i källaren

Den ultimata lyxen i ett hem är att kunna ha fler än ett vardagsrum. Då kan en familj med flera barn dela upp sig, få egen tid och möjligheten till utrymme att umgås med gäster på middagar där man kan ha middagen i ett rum, och sedan krypa undan all disk genom att byta vardagsrum.

Att ha fler än bara ett vardagsrum kan innebära en lyx för många. Har man en trist källare kan man förvandla den till ett extra vardagsrum. Fördelen är att om man exempelvis är en större familj och önskar lite egen tid, finns möjligheten att dela upp sig. Ett extra vardagsrum skapar också möjligheten att lyxa till det ordentligt när man har gäster hemma. Man kan umgås och äta middag tillsammans i ett rum för att sedan byta vardagsrum. Vardagsrummet är faktiskt ett utav de rummen i vår bostad där vi tillbringar mest vaken tid på och därför är det viktigt att man trivs med inredningen.

Det man måste fundera över är vilken typ av vardagsrum som familjen önskar? Möjligheterna är många, men det gäller att försöka klura ut hur man själv vill ha det. Ska man satsa på det traditionella vardagsrummet eller kanske mer som ett mediarum? Gillar ni att läsa böcker, bör ni kanske inreda en mysig läshörna med härliga fåtöljer. Fundera över möbleringen. Glöm inte att soffan är den största möbeln i ett vardagsrum och valet av placeringen kan göra en stor skillnad i vardagsrummet. Många väljer att placera soffan så att man ser den direkt när man kommer in i rummet, så att det känns välkomnande.

Varför inte skapa ett blickfång? Alla kliva in i ett vardagsrum där det finns någonting som fångar ens intresse är alltid spännande. Det kan handla om en vacker och ovanlig tavla som verkligen sticker ut, en stor spegel eller färgglada kuddar placerade på soffan. Många vill ha ett så ljust vardagsrum som möjligt och väljer därmed ljusa och tunna gardiner som man lätt kan dra åt sidan. Rullgardiner är också ett populärt alternativ. Om man bor väldigt nära sina grannar kan det vara skönt att slippa insyn och därför bör man välja rätt typ av gardin. Exempel på gardiner som både inreder och förhindrar tillsyn är plisségardiner och hissgardiner. Det finns även så kallade halvtransparenta gardiner som släpper in ljus och endast visar din skugga.

Glöm inte att ett härligt vardagsrum kräver en härlig matta. Tänk över vad du önskar. Ska den vara mjuk? Fluffig? Vilken färg ska det vara på mattan? Vill man att den ska matcha övriga inredningar i rummet? Kanske vill man ha just en matta som blickfånget i vardagsrummet?

Som nämnts, är vardagsrummet ett rum där vi spenderar mycket tid och därför är det viktigt att man skapar en så välkomnande miljö som möjligt. Tänk över smådetaljerna, kuddar, filtar på soffa och fåtöljer. Glöm heller inte att fundera över belysningen. Vill man ha den klassiska taklampan eller kanske möblera med punktbelysning såsom spotlights för tavlor, bordslampor eller taklampor?

Inspiration för vinkällare i källaren

Inspiration för vinkällare i källaren
För vinintresserade så är en källare en sann tillgång. Det är inte ens säkert att man behöver skapa ett varmt klimat i källaren utan man mår nästan lite bra av att bevara ett fuktigare klimat i källaren.

När det kommer till att inreda källaren till en vinkällare kommer man osökt in på olika vinställ och vinhyllor.

Varför inte bjuda hem vännerna för att avnjuta något gott att dricka och kanske titta på idrottsevenemang? Finns det ingen plats för detta i bostaden är källaren ett bra alternativ för att både en mötesplats eller kanske bara en plats för avkoppling när man känner att man skulle behöva varva ner i slutet av dagen. Med detta sagt, behöver man alltså inte gå särskilt långt för att kunna uppleva en barkänsla. För att maximera nöjet av en barkällare bör man tänka på dekorationer och belysningar och kanske andra trevliga saker såsom affischer. Det kanske viktigaste av allt, sittplatserna. Oavsett om man väljer att inreda med standard barstolar eller fåtöljer bör valet vara bekvämt. Andra inredningstips till vinkällaren kan exempelvis vara vintunnor och vinkylar.

För dig som vill bygga en vinkällare brukar det oftast innebära mer tystnad, stillhet och mörker. Även en vinkällare har blivit allt vanligare att ha i källaren, men innan man sätter igång med arbetet bör man tänka igenom sina behov. Ska vinkällaren vara en plats för att lagra endast ett par flaskor? Är tanken kanske att du har påbörjat en stor samling och skulle behöva mer plats?

Det man också bör tänka på är att det bör råda idealiska förhållanden i en vinkällare både vad gäller temperaturen, luftfuktigheten, ljusförhållandena och omgivningen. Till att börja med bör man ha en temperatur som är mellan 12–14 grader och anledningen är för att vinet bättre kan utvecklas i en bra takt. Svalare temperatur innebär därmed långsammare utveckling. Den idealiska luftfuktigheten i vinkällaren är 70 procent. Skulle man ha mer än det, kan flaskans etikett ta skada. Som nämnts är det mörker man eftersträvar i en vinkällare. Anledningen är att ljuset faktiskt kan påverka smak och färg på vinet. Det många kanske inte vet är att man faktiskt bör tänka igenom omgivningen också och försöka skapa en så tyst och vibrationsfri omgivning som möjligt. Vinets mognadsfästningar kan nämligen påverkas av rörelser från omgivningen.

Vid inredning av vinkällaren handlar mycket som sagt om hur bra förhållande man vill skapa för vinter. Ett bra alternativ är att välja hyllor av massivt trä istället för metall eftersom att det minskar vibrationer. För dig som vill bevara din vinkällare i många år framöver bör du alltid ha ett så kallat “förhållandetänk” när det kommer till val av inredning.

Den som är någorlunda händig kan absolut klara av att bygga en vinkällare på egen hand och många gånger kan man därmed spara pengar istället för att exempelvis ta hjälp eller köpa ett färdigt så kallat modulrum. Det viktigaste man bör tänka på när man bygger en vinkällare är att det ska vara ett rum som är isolerad och som därmed klarar av fukt, god ventilation och där dörren fungerar som en kyldörr. I och med att en vinkällare kan innebära en mängd vinställ och vinflaskor bör man även tänka på att golvet och dess konstruktion bör klara av dessa vikter.

Inspiration för gym i källaren

Inspiration för gym i källaren

Många drömmer om att ha ett gym hemma. Den perfekta platsen för ett gym är absolut källaren där man kan få egentid, gärna ihop med en ljudutrustning så man får den rätta känslan när man tränar.

Har man en rymlig källare som man känner inte är till särskilt mycket användning, kan ett hemmagym vara ett perfekt alternativ att inreda källaren med. Kanske känner man sig inte tillräckligt bekväm med att träna i ett offentligt gym tillsammans med andra? Kanske behöver man egentid i vardagen? Att gå iväg till ett gym för att träna när man känner sig trött och sliten efter en lång arbetsdag är inte direkt någonting man längtar till. Med ett gym i källaren kan man maximera lyxkänslan och inte behöva röra sig särskilt långt för att motionera och träna. Kanske kan det kännas besvärligt med alla utrustningar där man inte vet hur hälften fungerar?

Alla vet nog att träning, motionering och hälsosam mat är nyttiga ingredienser för kropp och själv. Många är också medvetna om att de saknar den rätta motivationen till den goda hälsan och detta kan också vara en anledning till att många väljer att skapa ett gym i källaren. Fördelen är att man kan inreda på sitt eget sätt efter sina egna behov. Detta kan också vara en anledning för att öka motivationen. Att träna i ett gym där man själv valt utrustning och inredning är en bra början för ökad motivation. Det viktigaste, tänk på vad som kan öka just din bekvämlighet.

För att skapa ett gym som motiverar än att komma i form, bör man tänka igenom inredningen:

 • Utrustning – Vad är dina behov och vad önskar du? Tänk igenom utrustningen för ditt gym och var du ska planera dessa. Hur mycket plats har du i källaren egentligen? Välj utrustning efter utrymmet i källaren.
 • Väggarna – Kanske behövs väggarna i källaren målas om? Det många inte tänker på är att det faktiskt är den typ av träning man planerar, som kan påverka färgvalet. Om man planerar att delta i intensiv konditionsträning eller styrketräning, bör man välja ljusa färger för ökad motivation. Är det kanske mer lugn träning såsom yoga eller pilates, bör man välja dämpade färger. Motiverande och spännande affischer och tavlor på väggarna kan vara ett bra alternativ.
 • Väggspeglar och golv – För många är speglar i ett gym ett absolut måste. Hur känner du? Kan en väggspegel hjälpa dig att kontrollera ditt formulär, så kör på det! När det kommer till golv bör man tänka på att undvika material som kan kännas för hårt. Strama vävmattor såsom exempelvis berber eller skumgummi är populära alternativ hos många gymägare.
 • Underhållselement – Tänk igenom hur du tycker om att bli underhållen. Skulle det kanske vara motiverande och underhållande att kunna titta på tv medan man tränar, eller kanske lyssna på musik? Att ha rätt underhållselement kan vara viktigt för att få ut så mycket som möjligt utav träningen.

Inspiration för kontor i källaren

Inspiration för kontor i källaren

I en alltmer uppkopplad värld så väljer alltler att jobba hemma. Där är en källare perfekt för att komma undan och känna att man inte bara jobbar vid köksbordet.

Det har blivit allt vanligare att jobba hemifrån. Kanske utför man en del arbete hemifrån, kanske handlar det om att det spenderas en hel tid hemma för arbete? Möjligheten att ta med jobbet utanför kontoret har för somliga blivit en självklarhet. Har du svårt att hitta utrymme för ditt hemmakontor, kan lösningen vara att du konverterar en källare i ett kontor. Förvandla den lilla, tråkiga, kalla källaren till en mysig kontorsplats med bra belysning, bokhyllor, plats för filer och annat material, skriva och framförallt Internet.

Kanske är man bara anställd på ett företag och jobbar hemifrån eller också har man kanske sitt företag hemma och därmed kunder som besöker kontoret. Om man vet att kunder kommer att komma på besök, får man planera och inreda källaren därefter. Då behöver man inte bara tänka på sin egen komfort i källaren, utan även kundernas. Många som arbetar på detta sätt, installerar en separat ingång till källaren så att kunderna slipper gå igenom hela hemmet för at komma till kontoret. Att ha ett badrum vid kontoret kan vara ett bra alternativ, så slipper man springa upp och ner för trapporna.

Vill man skapa ett kontor i källaren bör man tänka på att det kräver en rad olika funktioner för att arbetsplatsen ska kännas så bekväm som möjligt. Det finns därför en hel del att tänka vid vad gäller möblering av exempelvis skrivbord, kontorsstolar och andra möbler för att få en inspirerande kontorsmiljö. Kommer kontoret vara en plats där du kommer att spendera stora delar av dagen på, så vill man kanske skapa en stimulerande arbetsplats. Ljudnivåer och ergonomi kan vara andra bra faktorer att tänka över.

Det viktigaste av allt är att skapa maximal komfort och användbarhet. En bra ide kan vara att man sätter skrivbordet på plats så att den är inom räckhåll för eventuell telefonlinje och eluttag. Därför bör man tänka igenom att placera så mycket objekt som möjligt nära till hands och att ha ordning och reda på arbetsplatsen. En rörig arbetsplats med oordning är inget man eftersträvar, skapa därför en plats dit du kommer att längta till, där du trivs och kommer att jobba effektivt. Placera exempelvis datorn, skrivare, telefon och andra kontors förnödenheter på ditt skrivbord. Eventuella hyllor och dokumentskåp bör placeras nära skrivbordet, ifall att man skulle behöva extra utrymme för pappersarbete. Tänk på att undvika att inreda på ett sätt som kan skapa distraktioner.

Inspiration för lekrum i källaren

Inspiration för lekrum i källaren

Barn älskar de stora lyxiga ytorna som ofta kan skapas i källaren. Det gör källaren perfekt för att skapa ett lekrum.

Har man en familj som växer och känner att huset börjar kännas alldeles för litet? Man vill heller inte behöva flytta ut till ett större hus, vad gör man egentligen då? Jo, man utnyttjar självklart källaren och dess kvadratmeteryta på bästa sätt. Har man barn i familjen och behöver en plats för de att leka och spela i, kan man inreda och göra om källaren till ett härligt lekrum.

Att förvandla källaren till ett lekrum för barnen kan vara ett roligt projekt. Genom fantasifulla inredningar och dekorationer i källaren kan man skapa en mysig och även lärorik plats för barnen att leka och växa upp i. Ett tips är att man tar hjälp utav barnen, använd deras fantasi för att även inkludera deras smak och önskan i inredningen. Rummet ska kännas som en lockande plats dit barnen längtar till och det ska även kännas välkomnande för hela familjen.

Ska man göra om och måla väggarna bör man tänka på att måla i ljusare färger som livar upp källaren. Man kan exempelvis ha ett tema som barnen tycker om, exempelvis ett djungeltema eller varför inte måla med bokstäver och siffror för att öka barnens kunskaper? Många barn tycker också om att rita och göra på en tavla, så varför inte ha en hel vägg med svarta tavlan? Dekorera väggarna med affischer, målningar eller barnens konstverk.

När det kommer till möblerna kan det vara bra att tänka igenom hur mycket möbler som egentligen skulle behövas. Det viktigaste är att det finns tillräckligt med utrymme för spel och lek. Ett bord och stolar för konst, spel och lek brukar uppskattas av barnen. Inred med en mysig läshörna med lågplacerade hyllor för böcker och mysiga och bekväma platser att sitta på. Beroende på barnens intressen och vad de tycker om att göra, kan man skapa olika områden i lekrummet och därefter kunna anpassa lekandet och möbleringen.

Att ha ordning och reda i lekrummet är för många en prioritering och därför är det bra med det stora utbudet av smarta förvaringslösningar. Skapa gärna inbyggda förvaringar med hyllor eller hyllor som är förankrade i väggen för enkel organisation. Smarta förvaringslösningar är särskilt bra om man är begränsad på utrymmen och då kan man använda exempelvis bänkar som har plats för förvaring under.

Som nämnts bör man inkludera barnens intressen och behov när man inreder och dekorerar lekrummet i källaren. Vet man om att man har barn som byter intressen ofta, detta är ganska vanligt när det kommer till barn, så är detta något man bör tänka på. Det man kan göra är att exempelvis använda primära väggfärger och dekorera utrymmen med tillbehör som inte är särskilt svårt att ändra.

Inspiration för mancave i källaren

Inspiration för mancave i källaren

Att i dagens lite mer jämlika samhälle kan det vara lite provocerande att skapa ett rum bara för killen. Men det är inte konstigare än att en tjej får en ”walk in closet”. Utrymmet kännetecknas av att vara reserverad år pappan i hemmet där han kan få egentid genom att arbeta, spela, engagera sig i vissa hobbies och aktiviteter.

Idag bor i ett jämlikt samhälle och att skapa ett rum för bara killen kan för många kännas en aning provocerande. Men detta behöver egentligen inte vara konstigare än att tjejer får ha en ”walk in closet”. Om en källare inte är till någon särskild användning, kan man utnyttja dess yta till att förvandla den till en zon för avkoppling och en plats där man kan njuta av sina personliga hobbys och aktiviteter. Eftersom att det redan finns en grund och struktur, spar man både tid och pengar och därmed behöver man endast tänka på att inredningen för att skapa en så inbjudande miljö som möjligt.

Mancave är ett amerikanskt uttryck som innebär att man inreder och dekorerar ett rum för mannen och många gånger är kvinnor mer eller mindre förbjudna att lägga sig i och försöka bestämma över rummet. Vissa gånger är kvinnor inte ens välkomna. Tanken är att inredningen ska ske efter mannens behag, där de kan släppa loss sin passion och göra lite som de själva vill. Att skapa ett alldeles eget rum, dolt från omvärlden är för många en dröm. Det kan vara en plats för avkoppling där man i lugn och ro kan sitta och läsa, dricka en god whisky, andas in stillheten och ladda batterierna.

Många väljer en praktisk inredning och vill ofta att det ska vara som en ”pub”, att känna en lyxkänsla är det man väljer att prioritera. Detta rum kan användas till egentid eller för stunder att spendera tillsammans med kompisar. I ett litet hörn av rummet kan man exempelvis ha ett litet kylskåp med förfriskningar och annat smått och gott.

Tänk igenom vad som faktiskt intresserar dig. Vad är dina behov? När man har detta klart för sig kommer inredningen och dekorationen av rummet kännas mer spännande och underlättande. Måla väggarna med ljusa, jordnära färger för att få till en så mysig touch som möjligt. Varför inte skapa en samlingspunkt någonstans på väggen med affischer, tavlor eller ditt favoritlags färger som logotyp?

Populära inredningar i en man cave är att man monterar en stor tv på väggen, man ordnar med mysiga sittplats på motsatt håll. Biljardbord, pokerbord eller kanske någon träningsutrustning är exempel på andra alternativ som man kan inreda med. Installera en minikrona eller annat ljus över poker- eller biljardbordet för en mysigare upplevelse. Är man musikintresserad kan ett alternativ vara att installera någon form av musikanläggning. För maximal komfort och avkoppling kan man också inreda rummet med en relax-del och en bastu är något som många uppskattar.

Många kanske kan tro att man caves ska vara ett väldigt maskulint rum, men så behöver det inte alls vara. Det viktigaste är att man kommer på olika kreativa idéer och inreder och dekorerar rummet så att det passar för en själv. Syftet är att det ska en välkomnande plats där man gärna vill spendera flera kvällar, kanske för sig själv, kanske tillsammans med vännerna.

Inspiration för tvättstuga i källaren

Inspiration för tvättstuga i källaren

En tvättstuga i källaren har sina för och nackdelar. Fördelarna är tydliga. Man får undan all tvätt. Samtidigt blir det mycket spring i trapporna när man ska bära ner smutstvätt och sedan bära upp alla tvättade kläder.

Tvättstugan kan vara en plats som många inte riktigt längtar till, men på grund av hygienskäl vet vi att rena kläder är ett måste. Har man det trångt hemma och inte får plats med tvättmaskiner, torktumlare och övriga tvättillbehör, kan källaren vara en ett bra alternativ för diverse klädvård.

Tvättstugor kan se olika ut, ibland kan det handla om en enkel tvättmaskin och andra gånger kan det kanske uppta en hel källare. Utbudet för tvättmaskiner och torktumlare finns med andra ord i en mängd storlekar, så ett överblivet hörn i källaren kan förvandlas till den perfekta platsen för tvättmaskinen. Om man vill spara på utrymmet går det att hitta en kombination av tvättmaskin/torktumlare och det pratas om en vägghängd tvättmaskin som sägs vara under utveckling. Oavsett vad man än väljer som lösning, bör man tänka på att man måste planera in såväl avlopp som el och vatten. Förutom utbudet av olika storlekar kan man självklart även bestämma färg på maskinen och de mest populära färgnyanserna i tvättstugan är vitt, svart och gråa färgskalor. Vilken färg vill du ha i din tvättstuga? Det må finnas traditionella färger som nämnts, men låt detta inte hindra dig från att leka med olika färger och nyanser. I slutändan är det din tvättstuga, och en plats där just du ska trivas.

När det kommer till tvättillbehör såsom exempelvis en strykbräda, kan man låta dessa hänga på en krok på väggen eller bakom dörren. Utfällbara strykbrädor är ett annat alternativ som kan spara dig mycket plats i tvättstugan. Idag finns det effektiva konsolsystem med alltifrån flyttbara lådor, hyllor och korgar, en perfekt lösning för mycket förvaring. Genom smarta förvaringslösningar kan man även få plats med exempelvis lakan, dukar och handdukar som också kan vara en bra ide att ha nära tvättstugan. Många tycker att det just är förvaringen som är viktig i en tvättstuga. Man vill att det ska finnas plats för att både kunna lägga undan tvätten och för tvättkorgar. Med smarta förvaringslösningar kan man till och med ha flera tvättkorgar som underlättar sorteringen av tvätten.

Varför inte göra tiden i tvättstugan till en trevlig stund? En välplanerad tvättstuga kommer att göra jobbet mycket roligare. Genom att ha fönster precis vid arbetsbänken där man kan sortera och vika tvätt, kan det erbjudas ett härligt ljusinsläpp. Ett fönster över arbetsplatsen kan också tillåta dig en härlig utsikt där arbetet med att vika kläder och para ihop strumpor plötsligt kan kännas bättre. Varför inte ha en radio eller annan musikanläggning i närheten? För att öka känslan av trivsel i tvättstugan kan man också tänka på att inreda med hemtrevliga färger och andra inbjudande detaljer. Vet man om att man faktiskt brukar spendera en del tid i tvättstugan kan det vara extra värt allt engagemang. Många väljer att installera tvättstugan i källaren nära en ytterdörr och anledningen är att man lätt ska kunna ta sig ut under sommaren för att kunna hänga tvätten ute.

Inspiration för gästrum i källaren

Inspiration för gästrum i källaren
Många passar på att inreda ett extra gästrum i källaren. Det bygger på att man i övrigt inte har någon som bor i källaren och därför skapas en stor yta där gästen kan känna sig hemma och få lite eget utrymme.

Känner man att boytan i huset inte räcker till? Önskas ett gästrum? Att flytta till ett större hus behöver inte alltid vara ett alternativ, varför inte utnyttja källaren? Att ha ett gästrum i källaren kan vara ett bra alternativ för dig som ofta får gäster, väntade som oväntade och många gånger behöver säkerligen någon av dessa en plats att bo i. För dina gäster kan rummet kännas som en bekväm och privat plats för avkoppling.

Många väljer just alternativet att optimera extra utrymme i hemmet genom att omvandla och inreda den annars kalla, mörka och totalt oinbjudande källaren till ett mysigt och behagligt gästrum. Hur man kan bygga och inreda ett rum i en källare beror helt på önskemålen. Vill man kanske ha ett rum i ett av hörnen? Kanske behöver man bygga flera väggar? Kanske behövs en del väggar tas bort? Det kan även behövas nya fönster ljusinsläpp och för att skapa en ljus och härlig atmosfär. Att inreda källaren som ett extra rum kan också vara ett bra alternativ om man vill undvika dyra utbyggnadskostnader. Anledningen är att man inte behöver skapa en ny grund, ett arbete som annars brukar vara väldigt tungt och dyrt.

Den största fördelen med att konvertera källaren till ett gästrum är nog att det kommer att öka värdet på hemmet. Att ha ett separat och tillgängligt badrum i kombination med gästrummet kan innebära ett stort plus för gästerna.

När man pratar om en källare, prata man ofta en plats med dålig belysning. Ska man inreda källaren och göra om det till ett gästrum kan det därför vara bra att tänka över belysningen. Det är viktigt med en god belysning och eftersom att många källare idag har öppna balkar för taket, behöver det inte vara särskilt komplicerat att installera en belysning. En spår belysning eller den traditionella taklampan kan vara exempel på alternativa belysningar. Väggar och tak är andra delar av källaren som kan vara viktiga att tänka på när man ska använda källaren som en boyta. Det man kan göra är att måla väggarna. Tänk igenom vilken färg du vill ha? Har du kanske någon favoritfärg? Om man skulle tycka att det är svårt att välja ett färgschema kan ett tips vara att försöka matcha och samordna färgen med exempelvis lakan, överkast eller andra inredningar i gästrummet. Vad gäller golv, är det vanligaste alternativ ett golvsystem av trä som ofta är lätt att genomföra. Källargolv av betong är ett annat vanligt alternativ.

Vad gäller inredningen bör man fundera över hur man själv skulle känna sig välkommen på bästa sätt. Inred därför ditt gästrum i källaren med en så naturlig karaktär som möjligt och tänk på att det inte ska kännas för privat. Har du exempelvis hyllor kan du hoppa över familjefoton och diverse personliga saker. Kanske ska du satsa på en hotellkänsla? Inred med en mysig säng och massa kuddar som garanterat får gästen att känna sig välkommen. Speglar, förvaringar, krokar och garderober är exempel på inredningar som skulle uppskattas av gästen.