En krypgrund som har fuktproblem behöver ofta åtgärdas. Beroende på omfattning av problemet och hur långt gången skadan i krypgrunden är så kan olika insatser behövas. Det kan dels röra sig om en sanering för att återställa krypgrunden till ett bra skick, men sedan också införa en förbättring av miljön inne i krypgrunden som gjort att fuktproblem och mögel kunnat uppstå.

Det kan kosta att åtgärda en krypgrund

Det kan kosta att åtgärda en krypgrund som har problem med fukt. Bilden nedan visar ett skräckexempel på en krypgrund där husets fribärande bjälklag av trä angripits kraftigt av mögel och röta.

Renovering av en krypgrund vid fuktproblem
En renovering av en krypgrund syftar till att ta bort fuktproblemet på lång sikt samt att få bort effekten av den uppkomna skadan.

En sådan renovering har flera syften:

 • bidra till en långsiktig fuktsäkring
 • bidra till att lösa de uppkomna problemen med fukt – dvs skadan som uppkommit
 • bidra till ökad isolering med den valda lösningen

Inspektera krypgrunden via inspektionslucka

En förutsättning för att enkelt kunna inspektera sin krypgrund är att det finns en inspektionslucka. Jag har stött på exempel på husgrunder som saknar denna inspektionslucka.
Ofta blir detta ett problem ihop med en visning. Då kan du som potentiell köpare inte se hur krypgrunden mår och därmed avstår man hellre än att köpa grisen i säcken. Men låt inte din dröm slås i kras av att huset har dåliga förutsättningar för att inspektera krypgrunden.
Då menar jag att man med inspektörer och duktiga entreprenörer får försöka sätta sig in i problemen som grunden har och buda lite mindre där man får lägga in en slant för renovering i kalkylen. Avtala bort eventuella problem menar jag.

Tricket är väl att veta vad som kan ligga och lura i krypgrunden.

Du kan också hyra en inspektionskamera ex hos en proffsbutik som har bra kameror. Med den kan man se om det är mikrobiell påväxt.

Kontakta mig så ska jag sätta dig i kontakt med experter i ämnet.

Se tidigare frågor och svar från besökare rörande inspektion av krypgrunden.

 • Hur undersöka litet kryputrymme
  Har du något tips på vad jag kan göra om jag inte kan krypa in i grunden p.g.a. att det är ”för lågt i tak”? Jag vet egentligen inte om det är några problem med grunden, men jag vill kunna kontrollera det. Jag kommer några meter in i grun
  Läs mer
 • Husgrund torpargrund inspektionslucka saknas
  Mitt drömhus är till salu. Byggår 1885. Men det finns ingen inspektionslucka samt det är för trångt mellan grunden och bjälklaget.. Avstå köp? Ta dit nån med kamera innan köp? Vanlig besiktning utför väl endast fuktmätning? Hittade två ventiler i den
  Läs mer

Åtgärder för långsiktig fuktsäkring av krypgrunden

De åtgärder man vill genomföra beror givetvis på skicket på krypgrunden. Här är några exempel på åtgärder man kan kombinera eller göra var för sig för att förbättra situationen.

Ta bort allt organiskt material från krypgrunden

Ta bort allt organiskt material från krypgrunden. Lagring av organiskt mateiral i krypgrunden underlättar för fukten att få fäste i krypgrunden.
Trä är exempelvis organiskt material. Det kan var lockande att använda krypgrunden för att lagra överblivet byggmaterial. Detta är inte att rekommendera.

Lägg ut plastfolie i krypgrunden

Genom att applicera plastfolie i krypgrunden så stoppar du markfukt från att ta sig in i krypgrunden. Detta är mycket bra och enkelt sätt att reducera fukten i krypgrunden.

Se tidigare frågor och svar från besökare rörande plastfolie i krypgrunden.

 • Plastfolie i krypgrunden
  Hej, Jag har funderat på att lägga makadan och plastfolie i krypgrunden. Jag undrar om det inte räcker bara med plastfolie på jorden eller måste jag ha makadam under? Tacksam för svar MVH Rawaz Hej Rawaz, Till att börja med – har du fuktproblem
  Läs mer

Sanering av krypgrund

En sanering av krypgrunden från mögel kan göras på olika sätt. Tidigare använde man klor men nu finns det skonsammare saneringsvätskor.

Dessa saneringsvätskor appliceras på den angripna ytan ett par gånger för full effekt. Man kan pensla, rolla eller spruta på vätskan.
Då dör mögelsvamparna och du får kvar en påväxt som är steril. Effekten är därmed uppnådd men många vill också bli av med möglet så att man ser om ny mögel uppkommer. Efter ett dygn ungefär kan du sedan ta bort de kvarvarande resterna från mögelangreppet med en skurborste och eventuellt lite vatten (eller liknande).

Det ska sägas att en sanering i sig inte löser det grundläggande problemet med fukt i krypgrunden.

Gjuta igen krypgrunden till en platta på mark

Det finns en metod för att åtgärda krypgrunden som är lite mer långtgående. Detta gäller framförallt för ICKE ISOLERADE krypgrunder.
Det är att gjuta igen som krypgrund så det blir som en platta på mark. Fördelen med denna metod är att den för gott tar bort oron för fukt i krypgrunden genom att grunden nu inte har ett kryputrymme. Nackdelen är att ingreppet är ganska omfattande så du kan eventuellt inte bo i huset under tiden detta ingrepp pågår.

Läs mer här.

Dränering av husgrunden

Alla husgrunder behöver en bra dränering. Det gör man genom att gräva ut längs med husets grund och dränera om marken och applicera ett materialpaket som ökar isoleringen av husgrunden samt möjliggör effektiv borttagning av markfukt. Jordmaterial som binder fukt avlägsnas och ersätts med sand eller makadam som släpper igenom nederbörden.

Krypgrundsavfuktare

En lösning som mer är en workaround än en riktig lösning är att installera en krypgrundsavfuktare. Fukten finns där och tas omhand.
Läs här vår artikel om krypgrundsavfuktare.

Markisolering och plastfolie

Denna typ av renovering innebär att man tillför en isolering till konstruktionen som syftar till att göra krypgrunden varmare och därmed mindre benägen att få problem med kondens/fukt.

Plastfolien är bra för att stoppa markfukten från att ta sig in i krypgrunden.
Isoleringen består sedan av att isolera grundens balkar och sk markisolering. Jag förespråkar markisolering inne i grunden men när man har en avfuktare så är det viktigt att dessa inte kan starta en brand så du får inte ha cellplast i anslutning till denna ifall den blir varm. Det kan man lösa genom att ha krypgrundsavfuktaren upphängd eller att ha en värmebeständig isolering såsom hasopor eller liknande.

Vattenburen golvvärme för krypgrunder

Många vill lägga in golvvärme i sina hus. En krypgrund skiljer sig från en gjuten betongplatta eftersom dessa är byggda på träbjälklag och då ligger normalt inte golvvärmen ingjuten som i en betongplatta. Det finns dock golvvärmesystem som är speciellt utformade för att passa på träbjälklag. Dessa golvvärmesystem fördelar ut värmen via plåtar istället för att fördela värmen via betongen.

 • Vattenburet värmesystem på trossbotten
  Hej Vi undrar om det är lönsamt att byta till vattenburet värmesystem i vårt hus som är byggt på torpargrund. Vi kommer renovera allt inomhus med ny planlösning o därmed ev byta från direktverkande el till vattenburet värmesystem. Fungerar det. Hur f
  Läs mer
 • Isolera torpargrund för golvvärme
  Tjena Håller på att göra om ett sovrum i ett gammalt hus till toalett och tänkte göra om torpargrunden så det blir golvvärme där. Torpargrunden är isolerad med spån idag och jag undrar därför hur man ska isolera den så att det går att lägga in vatten
  Läs mer
 • Isolera bjälklag befintlig krypgrund för golvvärme
  Hej, jag bor i ett hus med krypgrund från 1989 och har haft/har problem med fukt emellanåt. Skulle det vara någon förbättring om jag isolerade blindbotten med frigolit som idag är klädd med Masonite? Om jag ändå gör en renovering av krypgrunden ̵
  Läs mer

Frågor om att renovera en krypgrund

Vi får löpande frågor in till oss om att renovera en krypgrund. Här är de frågor som är relevanta.

 • Mögel i blindbottenskiva och isolering ovanpå.
  Hej, Andreas heter jag och är i färd med att köpa ett hus. Vi fick nedslag på krypgrunden av besiktningsmannen, fuktmätaren gav utslag på mellan 16-21, 17 var max enligt honom. Mycket kan jag göra själv, rensa ut och installera avfuktare, problemet ä
  Läs mer
 • Täta sten/betonggrunden – stommen för torpsrgrunden?
  Hej Micke! Vi har en gammal krypgrund som vilar på ett ramverk av sten (15-30 cm) och cement. Ramverket ligger under marknivå. Det finns håligheter i ramverket. Vi har nu grävt ur ner till botten av ramverket. Vi skall lägga ner rör (takvattenavrinni
  Läs mer
 • Hur renovera krypgrund bäst?
  hejsan. hur tycker ni att man ger en krypgrund bäst förutsättningar? vi bor i en enplansvilla med krypgrund, betonghålsten på grundsulor. rektangulär 4 sidor och en hjärtevägg. ingen isolering på insida grundmur, ny plast är utlagd för ett par år sen
  Läs mer
 • Fuktskada i krypgrund
  Hej! Vi har ett litet hus, nyss köpt. Har nu märkt fuktskada i blindbotten särskilt i anslutning till vägg, viss mögelpåväxt mur och ev på mark. Stugan är totalt 41 m2 och skadan lär röra en yta på ca 30 m2. Det syns i ett hörn att vatten runnit och
  Läs mer
 • Värt att besiktiga innan köp?
  Hej Micke Jag står i begrepp att köpa en skogsstuga och är ju inte kunnig i byggkonstruktioner. Det är en gjuten torpargrund direkt på berg och byggt 1954. Bjälklag i trä. Ingen av oss som varit där känner någon konstig doft. Och ser inga fuktskador.
  Läs mer
 • Prisuppgift på renovering av husgrund.
  Troligtvis angripen grund på fritidshus byggt år 1961. Ska göra en besiktning med Anticimex. Vad kan kostnaden bli på en fastighet runt 50 kvadratmeter? Med vänlig hälsning Mimmi Hej Mimmi, Vilken typ av angrepp pratar vi om. Fukt i krypgrund eller f
  Läs mer
 • Alarmerande fuktkvot i trossbotten
  På besiktningsmannens foto ser man värdet 33,4 från en mätning i trossbotten via ett upptaget hål i en garderob. Timmerstomme, byggår 1880, marknära. Ingen info tillgänglig om ev. plasttäckning. Detta gäller ett hus vi är spekulanter på men vi är räd
  Läs mer
 • Företag att åtgärda gammal torpargrund
  Hej Vi har ett 100-årigt hus som står på torpargrund där vi den senaste tiden har börjat upptäcka en lukt, möjligen mögel. Vi skulle behöva komma i kontakt med ett företag som kan undersöka och sedan helst också genomföra lämpliga åtgärder för att ko
  Läs mer
 • Åtgärda fukt mögel i bjälklag
  Hej Vad brukar det kosta att åtgärda om golvbjälklag i trä blivit angripet av fukt och mögel underifrån. Fritidshus. 40kvm. Byggt 1971. Torpargrund. Tack på förhand Hej Stefan , Sätter dig i kontakt med entreprenörer som jag fått bra intryck av. De f
  Läs mer
 • Marken sjunker men krypgrunden är pålad
  Hej, vårt hus byggt på 60-talet står på gammal sjöbotten och pålades därför från början och inga sättningar finns i huset. På ytterväggarna i krypgrunden går en sorts grundmur mellan pålarna där det nu uppstått en glipa på 20-30 centimer från marken
  Läs mer
 • Renovera krypgrund själv
  Hej! jag har idag en krypgrund och de som ägde innan hade fixat bra ventilation med avfuktare. Han berättade för mig att innan jag börjar renoveringen ska jag sätta plastfolie i grunden vilket jag har glömt och det va lite kallt att göra samt har jag
  Läs mer
 • Fukt i krypgrund på betongbjälklag
  Tjenare! Jag har precis köpt ett stenhus byggt 1967 på ett ERGE-bjälklag. Jag har problem med fukt och påväxt på mark med mycket dålig lukt som följd. Ett särskilt problemområde är under ytterdörren som står ca 1 meter im i huset, betongtrappan är st
  Läs mer
 • Riva bjälklag gammal torpargrund och lägga ny platta
  Hej, Jag ska riva ner hela bjälklaget pga rötskada i min befintliga torpargrund. Kan du ge mig input på hur bygger jag bäst fyller denna med grus och sen gjuter en platta eller ska jag bygga nytt bjälklag och isolera med cellplast mvh jonas Hej Tack
  Läs mer
 • Vatten i krypgrund intill och på berg
  Hej! Jag har ett 30 år gammalt hus. Krypgrund helt på berg som sluttar från c:a 1 meter till 3 meters kryputrymme. Vid den trängsta delen i ena hörnet, som ligger nedanför en lätt lutande berg finns en grop i berget under huset. Där står jämt vatten
  Läs mer
 • Fukt i torpargrund
  Hej! Har precis köpt ett hus med torpargrund. Vid stickkontroll av fukt i golvet, som utfördes i köket, visade det en fuktighet på 24 % i blindbotten. Vid renovering som gjordes på 70-talet har det tydligen lagts en plast ovanpå blindbotten som gjort
  Läs mer
 • Stillastående regnvatten i krypgrund
  Är spekulant på ett hus som har ett par decimeter vatten i krypgrunden. Mäklaren säger att det är från regn. Huset står på en bergknalle. Det ligger en gammal pump i vattnet som inte fungerar. Räcker det att skaffa en pump och pumpa ut vattnet. Hur k
  Läs mer
 • Isolering av bjälklag i krypgrund
  Först och främst, tack för en mycket bra och informativ sida! Jag skall bygga ett fritidshus utanför Åre i Jämtland där bottenvåningen kommer att bestå av tre färdiga moduler från Moelven. Dessa har stått som en del av en radhuslänga i Stockholm, är
  Läs mer
 • Renovering av krypgrund
  Hej Micke, Har ett fritidshus som är byggt 1969 med krypgrund. Vi är nu i full färd att genomföra en renovering av krypgrund då alla träreglar och syllen var rötskadade! Vi har grävt ur hela grunden ända ned till kantbalken. Frågan är nu vad vi ska g
  Läs mer
 • Dränering krypgrund i sutteräng
  Hej, Vi bor på västkusten i ett hus byggt på en klippa (torpargrund i sutteräng). Bottenvåningen är byggd i lekablock, övervåningen i trä. Ett rum i källarvåningen är en uteventilerad krypgrund med en sluttande klippa som golv. Regnvatten dränerar fr
  Läs mer
 • Renovera krypgrund
  Vet du någon som kan hjälpa mig besiktiga / fixa en krypgrund i Boråstrakten? Hej Johny, Jag kommer kontakta dig utanför detta forum för att ge dig tips på byggare. Nu är det mitt i sommaren. Hälsningar Micke
  Läs mer
 • Behöver man ha markisolering under krypgrund i Flen
  Hej Micke, Jag ska bygga ett hus med krypgrund. Har läst lite på din site här och undrar om jag verkligen behöver markisolering för min krypgrund. Tack och bock Johan Hej Johan och tack för frågan Jag rekommenderar att du lägger ut markisolering för
  Läs mer