Krypgrunder är även mer känsliga för andra grunder för exempelvis högt grundvatten.
Navigera enkelt i artikeln med internlänkar
Här nedan finner du länkar som du enkelt hjälper dig att navigera runt i artikeln.
- Vanliga problem i en oisolerad krypgrund
- Luftfuktigheten viktig
- Ventilationen viktig
- Har grunden uppvisat problem historiskt?
- Renovera krypgrunden – vad kostar det?
- Hus till salu – då uppkommer detta – vad göra?
- Inspektera krypgrunden
- Inspektera krypgrunden med filmkamera
- Vattenburen golvvärme
- Olika former av isolering av krypgrunden
- Högt grundvatten påverkar krypgrunder
Vanliga problem i en oisolerad krypgrund
En oisolerad krypgrund kan få många problem med framförallt fukt. Det kan vara något av följande problem eller en kombination av dessa som du som husägare märker av direkt eller indirekt
- Dåliga syllstockar
- Fukt i krypgrund på betongbjälklag
- Vatten i krypgrund intill och på berg
- Mögel på bjälklag
- Bjälklag som ruttnat
- Mögel i blindbottenskiva och isolering
- Höga fuktkvoter i trossbotten
- Dåligt isolerade bjälklag
- Otillräcklig dränering
Luftfuktigheten viktig
När luftfuktigheten är hög ska man vara extra noga med sin krypgrund, och då speciellt när det kan bli väderomslag från varmt till kallt, intradag. Det är då det kan ansamlas kall luft i krypgrunden, och sedan kommer det in varm luft i krypgrunden som möter den kalla luften. Då kan fukt fällas ut.
Speciellt sensommar kan detta uppstå har det visat sig. Men Sverige har fått ett fuktigare klimat generellt senaste åren har jag fått berättat för mig av proffs jag pratat med.
Ventilationen viktig
Har man otillräcklig ventilation så ökar också det risken för att luften inne i krypgrunden inte får en tillräcklig omsättning. Därmed uppstår temperaturskillnader oftare och träbjälklag och annan känslig konstruktion angrips mer regelbundet.
Därför ska man ha koll på sina ventiler i krypgrunden så dessa hålls fria från växter och liknande. Ett annat vanligt fenomen är att hus från 70 och 80 talet nu renoveras och byggs ut. Då är det viktigt att den nya utbyggnaden inte förstör den övergripande ventilationen genom att tex ta bort ventiler där utbyggnaden sker. Dessa måste i såfall kompenseras med annan ventilation.
Har grunden uppvisat problem historiskt?
Har inga större förändringar skett på huset såsom en tillbyggnad och du inte uppvisat problem historiskt så är risken mycket liten att du drabbas i framtiden. Se efter de historiska besiktningsprotokollen och utför även egna okulära besiktningar någon gång per år så ska det vara lugnt.
Har du däremot haft problem historiskt så är det de omvända. Då har du förutsättningar för att problemen ska komma åter om du inte gör något åt detta.
Problem med mögel i trossbotten
Om man har använt organiska material i trossbotten, såsom spånskivor, och du har problem med oisolerade grundbalkar samt dålig ventilation , markfukt mm så kan du få uppkomst av mögel i trossbotten. Om isoleringen dessutom är organiskt (sågspån) så möglar den också lätt. Annars är mineralull vanligare. Den möglar inte i sig, men har en papp på sig som möglar, och den håller dessutom fukt relativt väl.
Frågor och svar om mögel i trossbotten.
Det kan kosta att åtgärda en krypgrund
Det kan kosta att åtgärda en krypgrund som har problem med fukt. Bilden nedan visar ett skräckexempel på en krypgrund där husets fribärande bjälklag av trä angripits kraftigt av mögel och röta.

En sådan renovering har flera syften:
- bidra till en långsiktig fuktsäkring
- bidra till att lösa de uppkomna problemen med fukt – dvs skadan som uppkommit
- bidra till ökad isolering med den valda lösningen
Kostnaden för att sanera och eventuellt renovera en krypgrund varierar kraftigt beroende på omfattningen.
Om skadan och därmed problemet är ringa kan det röra sig om någon tiotusing för att förebygga framtida angrepp.
Men har stor åverkan skett på exempelvis bjälklag kan renoveringskostnaderna bli omfattande och uppgå till 100 000 kr eller mer.
Hus till salu – då uppkommer detta – vad göra?

Så ett stort tips till dig som säljer:
Låt inte denna information om att ditt hus har problem med krypgrunden komma ut under säljprocessens gång. Om du misstänker att huset har problem med krypgrunden. Gör en ordentlig undersökning, ta in offerter på vad det skulle kosta att renovera så problemet försvinner. Då får alla köpare samma information och kan göra bra beslut som de kan väga in i köpbeslutet. När osäkerheter uppstår så kan husets värde påverkas kraftigt då många inte orkar dra i detta själv. Kan man då servera de potentiella köparna med en lösning så är mycket vunnet.
Frågor och svar om problem i krypgrunden under säljprocessen av ett hus.
Inspektera krypgrunden via inspektionslucka
En förutsättning för att enkelt kunna inspektera sin krypgrund är att det finns en inspektionslucka. Jag har stött på exempel på husgrunder som saknar denna inspektionslucka. Läs då nedan.
Ofta blir detta ett problem ihop med en visning. Då kan du som potentiell köpare inte se hur krypgrunden mår och därmed avstår man hellre än att köpa grisen i säcken. Men låt inte din dröm slås i kras av att huset har dåliga förutsättningar för att inspektera krypgrunden.
Då menar jag att man med inspektörer och duktiga entreprenörer får försöka sätta sig in i problemen som grunden har och buda lite mindre där man får lägga in en slant för renovering i kalkylen. Avtala bort eventuella problem menar jag.
Tricket är väl att veta vad som kan ligga och lura i krypgrunden.
Kontakta mig så ska jag sätta dig i kontakt med experter i ämnet.
Relaterade frågor
Inspektera krypgrunden genom filmkamera
Du kan även inspektera krypgrunder genom att gå in med filmkamera ner i krypgrunden. Detta görs ofta för de krypgrunder som inte har någon inspektionslucka och är såklart inte lika tillförligt vid t.ex. en besiktning eftersom man inte kan känna dofter mm.
Du kan också hyra en inspektionskamera ex hos en proffsbutik som har bra kameror. Med den kan man se om det är mikrobiell påväxt.
Relaterade frågor
Ta bort allt organiskt material från krypgrunden
Ta bort allt organiskt material från krypgrunden. Lagring av organiskt material i krypgrunden underlättar för fukten att få fäste i krypgrunden.
Trä är exempelvis ett organiskt material. Det kan var lockande att använda krypgrunden för att lagra överblivet byggmaterial. Detta är inte att rekommendera.
Lägg ut plastfolie i krypgrunden

Relaterade frågor
Sanering av krypgrund
En sanering av krypgrunden från mögel kan göras på olika sätt. Tidigare använde man klor men nu finns det skonsammare saneringsvätskor.
Dessa saneringsvätskor appliceras på den angripna ytan ett par gånger för full effekt. Man kan pensla, rolla eller spruta på vätskan.
Då dör mögelsvamparna och du får kvar en påväxt som är steril. Effekten är därmed uppnådd men många vill också bli av med möglet så att man ser om ny mögel uppkommer. Efter ett dygn ungefär kan du sedan ta bort de kvarvarande resterna från mögelangreppet med en skurborste och eventuellt lite vatten (eller liknande).
Det ska sägas att en sanering i sig inte löser det grundläggande problemet med fukt i krypgrunden.
Gjuta igen krypgrunden till en platta på mark

Det är att gjuta igen som krypgrund så det blir som en platta på mark. Fördelen med denna metod är att den för gott tar bort oron för fukt i krypgrunden genom att grunden nu inte har ett kryputrymme. Nackdelen är att ingreppet är ganska omfattande så du kan eventuellt inte bo i huset under tiden detta ingrepp pågår.
Konvertera uteluftsventilerad till inneluftsventilerad
Detta är något som endel vill göra. Dvs ventilera krypgrunden med inneluft istället för uteluft och därmed höja temperaturen i grunden. Det inbegriper även en igensättnning av ventiler mm. Detta är inget jag har kompetens om idag men det går säkert.
Dränering av husgrunden
Alla husgrunder behöver en bra dränering. Det gör man genom att gräva ut längs med husets grund och dränera om marken och applicera ett materialpaket som ökar isoleringen av husgrunden samt möjliggör effektiv borttagning av markfukt. Jordmaterial som binder fukt avlägsnas och ersätts med sand eller makadam som släpper igenom nederbörden.
Krypgrundsavfuktare

Nackdelen är elförbrukningen och faktumet att du nu har ett underhållsobjekt i grunden. Dvs den behöver service och support.
Läs här vår artikel om krypgrundsavfuktare.
Markisolering och plastfolie

Plastfolien är bra för att stoppa markfukten från att ta sig in i krypgrunden.
Isoleringen består sedan av att isolera grundens balkar och sk markisolering. Jag förespråkar markisolering inne i grunden men när man har en avfuktare så är det viktigt att dessa inte kan starta en brand så du får inte ha cellplast i anslutning till denna ifall den blir varm. Det kan man lösa genom att ha krypgrundsavfuktaren upphängd eller att ha en värmebeständig isolering såsom hasopor eller liknande.
Vattenburen golvvärme för krypgrunder
Många vill lägga in golvvärme i sina hus. En krypgrund skiljer sig från en gjuten betongplatta eftersom dessa är byggda på träbjälklag och då ligger normalt inte golvvärmen ingjuten som i en betongplatta. Det finns dock golvvärmesystem som är speciellt utformade för att passa på träbjälklag. Dessa golvvärmesystem fördelar ut värmen via plåtar istället för att fördela värmen via betongen.
Skydda bjälklaget med hjälp av trossbotten
När du ska bygga ett nytt hus med krypgrund eller vill renovera ett befintligt hus med fuktproblem så finns det några saker att tänka på. Det man framförallt vill göra är att förhindra trossbotten och golvbjälklaget från att bli angripet av mögel och fukt. Och det tredje man vill åstadkomma är att skapa förutsättningar för en husgrund som inte läcker värme. På köpet förhindrar man angrepp av möss och råttor på trossbotten och isolering.
Vad är en trossbotten – även kallad blindbotten?
Trossbotten är den skiva eller material som används som skydd för träbjälklaget och isoleringen mot krypgrundens kryputrymme och som appliceras underifrån upp mot golvbjälklaget sett inifrån krypgrunden. Den har historiskt bestått av skivor av masonit, asfaltsbehandlade träskivor, tryckimpregnerade material (ofta med någon hemsk numera förbjudet gift) eller ibland till och med bara enkla spånskivor.
Trossbotten nu och då
Tidigare har man använt mer klassiska material som trossbotten som ska isolera bort värme, fukt och ljud. Dessa har inkluderat vanlig sand eller lera blandat med träspån och halm. Denna blandning ansågs ha både det ljudisolerande i sanden eller leran samtidigt som man försökte isolera in värmen genom att ha spån eller halm i trossbotten. Numera använder man sig dock av bra mycket mer moderna material som ofta är syntetiska. Ecofiber och cellulosafiber är vanliga material som används i trossbottnar i moderna hus, men man kan också använda moderna varianter av träspån i form av spånskivor eller liknande.
Varför trossbotten?
Eftersom en grund i sig inte ger mycket isolering till huset från kylan underifrån golvet behöver hus något däremellan för att kunna isolera bort kylan och ljuden som kan komma från marken. Marken brukar hålla temperaturer över nollstrecket även på vintern. Trots detta är det en nödvändighet att isolera bort kylan därifrån ,trots att det inte är vidare kallt. Har man en bra trossbotten kan man slippa många irriterande ljud, samtidigt som man kan njuta av ett varmt hus och lägre värmekostnader. Med andra ord bör man tänka på vad man använder för trossbotten innan man är färdig med planerna för sitt nya hus.
Har man dessa frågeställningar i sin kravställning vid renovering eller nyproduktion av en krypgrund så ökar sannolikheten att lyckas med sitt krypgrundsprojekt.
Vanliga orsaker till fuktskador på trossbotten
Det vanligaste problemet med fuktskador på trossbotten är kombination av saker i krypgrunder som gör att man får en fuktkänslig miljö
- organiskt material i trossbotten (typ spånskiva eller liknande) och bjälklag som mår dålig av fukt. Är dessutom syllen tryckimpregnerad och blir fuktpåverkad kan farliga emissioner uppstå
- oisolerad krypgrund leder till ogynnsamt klimat pga lägre temperatur i krypgrunden
- otillräcklig dränering som leder till mer fuktutsatt grund
- Köp ett materialpaket från en leverantör som har helhetslösning mot ovanstående problem. I detta materialpaket ska INGET organiskt material förekomma direkt i anslutning till fukten. Trä i alla dess former är fel material att välja som trossbotten, vare sig skivorna är vaxade, oljade eller tryckimpregnerade. Varför utsätta organiskt material för detta när det finns kapillärbrytande material som är bättre lämpade.
- Skydd mot möss skapas genom att stänga till möjligheterna för mössen att ta sig förbi trossbotten. Det görs enklast genom att använda någon typ av stålnät i konstruktionen.
- Trossbotten måste bestå av material som INTE möglar och helst vara kapillärbrytande. Cellplast är ett sådant material men det finns även andra alternativ.
- Isolering av golvbjälklag och isolerande trossbotten
- Isolera krypgrundsbalken
- Förhindrande av markfukt med markisolering och plast
- grundvatten höjer fuktnivån i krypgrunden. Då finns det risk för fuktskador i krypgrunden på känsliga delar av organiskt material såsom träbjälklag och trossbotten
- markisolering och plast kan flyta upp och flyttas omkring
- Renovera bjälklaget under huset.
- Gjuten platta eller fortsatt torpargrund
- Krypgrund
- Vatten tränger upp från krypgrund
- Två frågor om krypgrunden
- Fukt/luktexperter i Malungsområdet
- Ojämn och fuktig krypgrund
- Konstruktion husgrund fuktproblem återfyllnad
- Köpa hus med krypgrund -99
- Mögel i blindbottenskiva och isolering ovanpå.
- Täta sten/betonggrunden – stommen för torpsrgrunden?
- Hur renovera krypgrund bäst?
- Fuktskada i krypgrund
- Värt att besiktiga innan köp?
- Prisuppgift på renovering av husgrund.
- Alarmerande fuktkvot i trossbotten
- Mögel på trossbotten i krypgrund
- Företag att åtgärda gammal torpargrund
- Åtgärda fukt mögel i bjälklag
- Marken sjunker men krypgrunden är pålad
Lösningar för att skapa en fuktsäker trossbotten

Trossbotten är ju till för att skydda golvbjälklaget, isoleringen, eventuella elinstallationer mm. Då är det dumt om trossbotten i sig är den svaga länken.
En bra trossbotten bör därför uppfylla följande kriterier

4,5x550x1200mm, Oorganisk fibercementskiva
Köp trossbottenskiva oorganskit material (mitt val) hos Byggmax – klicka här Länken ovan är en så kallad inkomstlänk. Läs mer om min policy och hur hemsidan finansieras med bl.a. inkomstlänkar
Här är frågor och svar om trossbotten i krypgrund.
Olika former av isolering av krypgrunden
När det kommer till att isolera krypgrunden finns det olika delar du kan isolera för att få ett bättre klimat i grunden och även ett varmare golv.
Isolering av golvbjälklag och en isolerande trossbotten
Golvbjälklag som isoleras (underifrån) med exempelvis cellplast är inte längre exponerad för fukt. Därmed har man tagit bort problemet med angripna golvbjälklag. Även trossbotten gjord i masonit eller liknande material är direkt värdelöst för att appliceras i fuktiga utrymmen. Där vill man helst ha kapillärbrytande material. Cellplast är kapillärbrytande. Det finns dock även andra icke organiska material som används som trossbotten. Undvik bara trossbotten av organiska material.
Mineralull är marknadsledande som isolering inne i själva golvbjälklaget.
Isolera krypgrundsbalken
En bra försäkring mot fukt i krypgrunden är att vid nyproduktion använda välisolerade krypgrundselement. Om du har en oisolerad krypgrund så är det viktigt att man isolerar utifrån och in. Det kan ibland vara svårt att få fint men med en sk positiv grund kan det bli ganska snyggt. Då slutar krypgrundens balk utanför fasaden. Ytterligare ett alternativ att lösa det kan vara att man även tilläggsisolerar fasaden utifrån.
Förhindrande av markfukt med markisolering och plast
Markisolering är ett absolut måste i alla krypgrunder. Det minimerar effektivt markfukt. Det man gör är att man lägger ut 10 cm markisolering i form av cellplast. Får du plats med 20 cm är det ännu bättre. Under markisoleringen kan du placera en plastfilm.
Då får du två effekter. Du får dels mindre markfukt samt en varmare grund. Mindre markfukt i sig leder till torrare grund. Och totalt sett blir det en win win då den relativa luftfuktigheten (rlf) i krypgrunden mindre ofta eller aldrig når över den kritiska gränsen på 75%.
Kombinerat med en fungerande dräneringslösning och optimerad ventilation kan detta räcka långt. Räcker inte detta , då får man titta på avfuktningslösningar.
Nät för att stoppa råttor och möss
Det är ganska tokigt att ens fundera på att lägga ut råttgift och liknande i krypgrunden. Det finns effektivare sätt att stoppa råttor från att nå upp innanför trossbotten och därmed kunna skada husets konstruktion. Det är en sak om man vill bli av med råttorna. Men vill man bara skydda huset så kan man exempelvis applicera bra nät.
Konvertera en krypgrund till källare
Jag förstår behovet med att man vill skapa ytterligare yta under sitt hus. Många vill gräva ur under sin krypgrund för att kunna inreda en källare som gör att man ibland kan bo kvar i sitt hus. Annars måste man kanske flytta för man får inte plats i huset.
Att genomföra en konvertering av en krypgrund till en källare går säkert men jag rekommenderar det inte och har inte koll på alla detaljer men ta höjd ordentligt för budgeten.
Här är de senaste frågorna kring detta.
Högt grundvatten påverkar krypgrunder

Högt grundvatten är problematiskt
Långt ifrån alla områden är drabbade av högt grundvatten. Men om du bor i områden som regelbundet har högt grundvatten så kan du få problem. Problemet är att vattnet är högt överallt.
Grundvattennivån extra viktig för krypgrunder
Högt grundvatten i krypgrunden är speciellt problematiskt av flera skäl.
Grundläggning av nya hus i områden med högt grundvatten
Om du vet att ditt hus kommer byggas på en tomt vars område är känt för att ha högt grundvatten så finns det anledning att höja upp huset en bra bit så ditt hus lyfts upp ur den markzon som har problem. Det kan man t.ex. göra genom att gräva bort matjord och schakta dit dränerande material som bygger upp din undergrund så att den ligger på en trygg nivå ovanför grundvattnet. Gör man detta är det helt ok att grundlägga med krypgrunder på marker som har hög grundvattennivå.
Frågor om att renovera en krypgrund
Vi får löpande frågor in till oss om att renovera en krypgrund. Här är de frågor som är relevanta.