L-stöd, eller stödmur som det också kallas, är en vanlig lösning när man vill terassera mark. Som namnet avslöjar är utformningen precis som ett L men det finns andra typer av murar som kan skapa nivåskillnader på en tomt.
Man gräver och schaktar tomten, paddar och placerar sedan dit L-stöden. Sist återfyller man. L-stöden är konstruerade för att tåla marktrycket och det finns därmed också olika L-stöd för olika behov.
Tänk på tjälen vid stödmurar så att du får en mur som håller lång tid.
Det är komplext med stödkonstruktioner så anlita en konstruktör om du är osäker på laster och markens påverkan på konstruktionen.

Navigera enkelt i artikeln med länkarna

Navigera nedan med länkarna som jag lagt in så du enkelt kan klicka dig fram till det stycke som intresserar dig.

Vad är L-stöd

L-stöd som är en typ av stödmur gjord i betong och som är konstruerad med en fot som går in bakom muren som ett L, därav namnet. Det är med hjälp utav fyllnadsmassorna som läggs på foten som det blir en stark konstruktion. L-stöden finns att köpa i olika länger och höjder. Den vanligaste dimensionen är 1 meter långa och en meter höga.

Användningsområden för L-stöd

Stödmurar som ofta består av L-stöd har en stor mängd användningsområden. Du kan använda dessa murar i allt från stort till smått. Terassering av olika platser gör att användningsområdena är oändliga.

 • Utjämning av nivåskillnader på tomt inför att bygga olika konstruktioner såsom hus, attefallshus, växthus mm. Inte minst när man har sutterängtomter.
 • Stöd för pooler.
 • Utjämning av trädgårdars nivåskillnader
 • Terassering och utjämning av mark i parker
 • Möjliggöra placering av idrottsanläggningar på lutande mark
 • lantbruk
 • parkeringsplatser
 • Uppfarter och trafikplatser
 • Jämna ut nivåskillnader i bostadsområden

Konstruktörer för stödkonstruktioner

Stödmurar är komplexa grejor som jag fått lära mig mer om rätt nyligen. Det finns konstruktörer som specialiserat sig på rörelser i mark och hur en stödkonstruktion ska kunna konstrueras för att ge en bra framtidssäkrad lösning.

Så vill du ha tillgång till dessa duktiga konstruktörer så säg till genom att kontakta mig om terassering och stödkonstruktioner.

Relaterade frågor

 • Hur bygga stödmur ?
  Hej, jag planerar för att bygga en ca 2m hög stödmur vi kanten av min väg upptill huset. huset ligger uppe på en ås så vägen sneddar upp för åsen. jag har hittat en gammal husgrund av huggen sten som jag tänkte använda mig av. hur ska jag förbereda m
  Läs mer
 • Förnyelse-/underhåll av stödmur
  Hej, jag har några frågor kring stödmurar. Bor i ett par-/radhusområde som byggdes 2003/2004. I området finns en längre stödmur av L-block för att ”justera” nivåskillnad mellan övre och nedre området. Vi har nu sedan något år tillbaka upp
  Läs mer

Terassering för att jämna ut nivåskillnader

stödmur med L-stöd jämnar ut tomten
Det vanligaste användningsområdet för L-stöd är för att jämna ut nivåskillnader på en tomt. T.ex. vid grundläggning. Då vill man jämna ut en lutande tomt så du kan få en jämn yta att bygga ditt hus på. Då blir grundläggningen betydligt enklare.
Man behöver förstärka en mur på grund av att den byggs på ojämn mark för att förhindra att nivåskillnader ställer till i bygget. Då gör man helt enkelt så att man sätter ett L-stöd för att förstärka muren eller väggen på jämna avstånd från varandra i takt med att nivån på marken ökar eller minskar. På så sätt undviker man instabilitet och problem både under själva bygget och under levnadstiden av muren eller väggen. Användningen av L-stöd är ingen ny uppfinning utan har används länge i byggbranschen och ses fortfarande som ett av de bästa sätten att nå en jämn yta där det är svårt att få det.

Men det kan också röra sig om områden kring trappor och andra viktiga delar av en yta.

Relaterade frågor

 • Marken lutar 1 meter
  Ska bygga en grund där marken lutar 1 meter Hej Anders , Det finns flera sätt att göra detta. Några val mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna
  Läs mer

Bygga stödmurar med L-stöd

Ofta när man ska påbörja byggandet av ett hus så har man utmaningen att man behöver stödja upp endel av tomten. Då kan man behöva bygga en stödmur. Då är L-stöd utmärkta att använda för att stötta upp en nivå på tomten. Detta är vanligt att man behöver göra för att hantera höjdskillnader på tomten.

Välj ett L-stöd som står emot marktrycket

Det är vikitgt att välja ett L-stöd som klarar marktrycket. Annars kan trycket göra att L-stöden ger med sig. De kan både gå sönder men också flyttas av marktrycket.
Därför är det viktigt att utläsa hur många kN (kilonewton) de är dimensionerade för att klara av.

De vanligaste lasterna som L-stöden är dimensionerade efter är

 • l-stöd för 4 kN marktryck
 • l-stöd för 20 kN marktryck

Typer av murar med L-stöd

Oavsett om det är en stenmur eller betongmur kan man använda diverse L-stöd för få mer stabilitet. Storleken på L-stöden man behöver varierar dock från mur till mur, men detta är inte ett problem då man kan beställa L-stöd i vilken storlek som helst.

L murar eller T murar

Du kan välja mellan att köpa L eller T murar. L murar lämpar sig för terassering där du har mycket lite återfyllning från ena sidan. T-muren där du har återfyllning från båda håll men på olika nivåer.

Gjuta fast L-stöden

Många väljer att gjuta fast L-stöd i underlaget för att säkra dem ordentligt. Speciellt om man vill utföra exempelvis grundläggning på berg.

Anpassningar på plats vanligt

Då man ibland vill få till fina rundningar och tomtanpassade lösningar brukar man även gjuta lite murar på plats, ihop med användning av fabrikstillverkade L-stöd.

Stödmurar och L-stöd som gör tomten vacker

stödmur gör tomten vacker
Genom att man på ett estetiskt sätt tar hand om nivåskillnader så får man ofta en tomt med en tydlig och tilltalande profil samtidigt som du åtgärdar ett praktiskt problem. Den stora vinsten med stödmurar är givetvis att man tar upp olika nivåskillnader i omgivningen.
Stödmuren kan dock ofta trollas bort utseendemässigt genom att man jämnar ut tomten med fina stengångar, stenplattor, marksten osv. Stödmuren är således en viktig del av konstruktionen men kan fås en mindre framtonande roll.

Tjälen gör markarbetet viktigt

För att inte muren ska suga åt sig fukt i onödan och marken bli tjälfarlig är det bra om du fyller området bakom muren med dränerande material.
Det är inget som värmer upp marken och därmed bör du ha dränerande material omkring muren så marken där inte suger fukt.
Tänk på tjälen vid stödmurar. Det är inget som värmer upp marken (som ett hus gör) och därmed måste du ha goda markförhållanden för att anlägga din mur.
Det åstadkoms normalt genom att ta bort tjälfarlig jord och ersätta det med dränerande material omkring och under muren. Då blir marken inte tjälfarlig eftersom den då inte kan hålla fukt och expandera med tjälen.
Gör man inte detta kan muren långsiktigt bli instabil och till slut ge med sig.

Relaterade frågor

 • Dränerande material bakom stödmur?
  Hej. Har byggt en stödmur som är 22m lång ca 50 cm hög . Kan man använda 16/32 makadam som dränerande material bakom muren? Mvh Robert Hej , Jag tycker det låter som en bra ide med 16/32 makadam bakom stödmuren. mvh Micke PS: Här är villkoren kring a
  Läs mer

Övriga frågor och svar om stödmurar

Här har vi samlat våra historiska frågor och svar kring stödmurar.

 • Ytbeläggning L-stöd flagnar
  Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej. Jag har en enplansvilla som är byggd 2016. Det är platta på mark med L-stöd (och vattenburen golvvärme). Nu till problemet: Betongytskiktet på utsidan av L-stö
  Läs mer
 • Offert på sprängstensmur
  Vi önskar komma i kontakt med er för stödmur i sprängsten? Vi bor straxt utanför Åkersberga. Mvh Charlotta Hej Charlotta, Jag ska be byggare kontakta er för hjälp med stödmur mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frå
  Läs mer
 • Stödmur – tänka ut – räcke – rabatt – sten?
  Hej Micke, Sökes: Markarbetare med estetisk fingertoppskänsla för anläggning av stödmur. Kanske du har någon i ditt nätverk som kan hjälpa oss att tänka ut – och genomföra terrassering av vår slänt? Slänten är inte jätte lång – ca 4-6 met
  Läs mer
 • Dyrt pris att bygga stödmur
  Hej Micke, Fått offerter på att bygga lite mur. Den blir orimligt dyr med att mura upp muren. Dyrare än vår poolstomme nästan? Det är en skitenkel mur som ska putsas sen. Har du bra förslag hur man kan få ner kostnaden för muren. Den behöver stå emot
  Läs mer
 • Bygga stödmur mot lägre tomter
  Hej! Vem vänder jag mig till för att få bra råd (förutom dina här på sajten) och offert på att renovera/bygga ca 30 meter stödmur mot två lägre liggande granntomter? Eftersom vi inte kommer att se muren, är vi ute efter ett hållbart markarbete med bi
  Läs mer
 • Tjocklek på grundsula till mur
  Hej. Ska bygga en 1,2 m hög mur av leca (25cm bred) ut mot gatan. Tänker packa 20-30 cm med bärlag och därefter gjuta en sula så att den är stabil. Hur hög bör jag gjuta sulan? Hej Eric , Har du något marktryck på muren? Jag bygger gärna med t.ex. de
  Läs mer
 • Hur bygga stödmur ?
  Hej, jag planerar för att bygga en ca 2m hög stödmur vi kanten av min väg upptill huset. huset ligger uppe på en ås så vägen sneddar upp för åsen. jag har hittat en gammal husgrund av huggen sten som jag tänkte använda mig av. hur ska jag förbereda m
  Läs mer
 • Pris gjuta stödmur
  Hej Micke! Behöver bygga stödmur, ca 8m lång, 1,20 hög, 25-30 bred. 5-6/8m på berg i dagen. Har du lokala kontakter med entreprenörer i **** för ett sådant jobb? Har fått ett pris på 132tkr. Tyckte det var lite väl högt. Med vänliga hälsningar Magnus
  Läs mer
 • Marken lutar 1 meter
  Ska bygga en grund där marken lutar 1 meter Hej Anders , Det finns flera sätt att göra detta. Några val mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna
  Läs mer
 • Montering L-stöd!
  Hej! Planerar att montera 24m L stöd mot grannens tomt för att få bort den värsta lutningen på tomten. 7m = 3m sidan om garage. Rest Gräsmatta. Är det risk att stöden rör sig om de ligger på packad grus och ej under grannens mark nivå? Stöden är H1m
  Läs mer