Man gräver och schaktar tomten, paddar och placerar sedan dit L-stöden. Sist återfyller man. L-stöden är konstruerade för att tåla marktrycket och det finns därmed också olika L-stöd för olika behov.
Tänk på tjälen vid stödmurar så att du får en mur som håller lång tid.
Det är komplext med stödkonstruktioner så anlita en konstruktör om du är osäker på laster och markens påverkan på konstruktionen.
Navigera enkelt i artikeln med länkarna
Navigera nedan med länkarna som jag lagt in så du enkelt kan klicka dig fram till det stycke som intresserar dig.
- Vad är L-stöd
- Användningsområden för L-stöd
- Konstruktörer för stödkonstruktioner
- Terassering för att jämna ut nivåskillnader
- Bygga stödmurar med L-stöd
- Typer av murar med L-stöd
- L murar eller T murar
- Gjuta fast L-stöden
- Anpassningar på plats vanligt
- Stödmurar och L-stöd som gör tomten vacker
- Tjälen gör markarbetet viktigt
Vad är L-stöd

Användningsområden för L-stöd
Stödmurar som ofta består av L-stöd har en stor mängd användningsområden. Du kan använda dessa murar i allt från stort till smått. Terassering av olika platser gör att användningsområdena är oändliga.
- Utjämning av nivåskillnader på tomt inför att bygga olika konstruktioner såsom hus, attefallshus, växthus mm. Inte minst när man har sutterängtomter.
- Stöd för pooler.
- Utjämning av trädgårdars nivåskillnader
- Terassering och utjämning av mark i parker
- Möjliggöra placering av idrottsanläggningar på lutande mark
- lantbruk
- parkeringsplatser
- Uppfarter och trafikplatser
- Jämna ut nivåskillnader i bostadsområden
Konstruktörer för stödkonstruktioner
Stödmurar är komplexa grejor som jag fått lära mig mer om rätt nyligen. Det finns konstruktörer som specialiserat sig på rörelser i mark och hur en stödkonstruktion ska kunna konstrueras för att ge en bra framtidssäkrad lösning.
Så vill du ha tillgång till dessa duktiga konstruktörer så säg till genom att kontakta mig om terassering och stödkonstruktioner.
Relaterade frågor
Terassering för att jämna ut nivåskillnader

Man behöver förstärka en mur på grund av att den byggs på ojämn mark för att förhindra att nivåskillnader ställer till i bygget. Då gör man helt enkelt så att man sätter ett L-stöd för att förstärka muren eller väggen på jämna avstånd från varandra i takt med att nivån på marken ökar eller minskar. På så sätt undviker man instabilitet och problem både under själva bygget och under levnadstiden av muren eller väggen. Användningen av L-stöd är ingen ny uppfinning utan har används länge i byggbranschen och ses fortfarande som ett av de bästa sätten att nå en jämn yta där det är svårt att få det.
Men det kan också röra sig om områden kring trappor och andra viktiga delar av en yta.
Relaterade frågor
Bygga stödmurar med L-stöd
Ofta när man ska påbörja byggandet av ett hus så har man utmaningen att man behöver stödja upp endel av tomten. Då kan man behöva bygga en stödmur. Då är L-stöd utmärkta att använda för att stötta upp en nivå på tomten. Detta är vanligt att man behöver göra för att hantera höjdskillnader på tomten.
Välj ett L-stöd som står emot marktrycket
Det är vikitgt att välja ett L-stöd som klarar marktrycket. Annars kan trycket göra att L-stöden ger med sig. De kan både gå sönder men också flyttas av marktrycket.
Därför är det viktigt att utläsa hur många kN (kilonewton) de är dimensionerade för att klara av.
De vanligaste lasterna som L-stöden är dimensionerade efter är
- l-stöd för 4 kN marktryck
- l-stöd för 20 kN marktryck
Typer av murar med L-stöd
Oavsett om det är en stenmur eller betongmur kan man använda diverse L-stöd för få mer stabilitet. Storleken på L-stöden man behöver varierar dock från mur till mur, men detta är inte ett problem då man kan beställa L-stöd i vilken storlek som helst.
L murar eller T murar
Du kan välja mellan att köpa L eller T murar. L murar lämpar sig för terassering där du har mycket lite återfyllning från ena sidan. T-muren där du har återfyllning från båda håll men på olika nivåer.
Gjuta fast L-stöden
Många väljer att gjuta fast L-stöd i underlaget för att säkra dem ordentligt. Speciellt om man vill utföra exempelvis grundläggning på berg.
Anpassningar på plats vanligt
Då man ibland vill få till fina rundningar och tomtanpassade lösningar brukar man även gjuta lite murar på plats, ihop med användning av fabrikstillverkade L-stöd.
Stödmurar och L-stöd som gör tomten vacker

Stödmuren kan dock ofta trollas bort utseendemässigt genom att man jämnar ut tomten med fina stengångar, stenplattor, marksten osv. Stödmuren är således en viktig del av konstruktionen men kan fås en mindre framtonande roll.
Tjälen gör markarbetet viktigt

Det är inget som värmer upp marken och därmed bör du ha dränerande material omkring muren så marken där inte suger fukt.
Tänk på tjälen vid stödmurar. Det är inget som värmer upp marken (som ett hus gör) och därmed måste du ha goda markförhållanden för att anlägga din mur.
Det åstadkoms normalt genom att ta bort tjälfarlig jord och ersätta det med dränerande material omkring och under muren. Då blir marken inte tjälfarlig eftersom den då inte kan hålla fukt och expandera med tjälen.
Gör man inte detta kan muren långsiktigt bli instabil och till slut ge med sig.
Relaterade frågor
Övriga frågor och svar om stödmurar
Här har vi samlat våra historiska frågor och svar kring stödmurar.