Målet med denna artikel är att guida dig som besökare inför valet av grund till ditt Attefallshus. Ska du välja betongplatta, krypgrund, hybridgrund, plintgrund eller ett attefallshus med källare. Betongplattan finns också i olika varianter, där betongplattan för självbyggare är en intressant nyhet. Vi diskuterar för och nackdelar med de olika systemen. Kolla också gärna in Attefallshus.se för bra attefallshus.

Använd länkarna för att navigera enklare i artikeln

Jag har skapat internlänkar i denna artikel för att navigera enklare i artikeln.

Olika grunder att välja mellan för ditt attefallshus

Ett attefallshus kan byggas på olika sätt och med olika grunder. Vi går igenom olika grundtyperna här och länkar dig till den som du vill läsa mer om.

Välja attefallshus före grunden eller tvärtom

Många väljer att välja attefallshuset, och sedan grunden. Här har attefallshus.se mycket bra information om attefallshus. Kika in där och se om det finns något spännande att hitta.

Många väljer sedan att åtminstone förstå grunden först. Här nedan sammanställer jag dem.

Grundtyp 1a: Platta på mark för attefallshus

Den största fördelen med platta på mark för attefallshus är möjligheten till en väldigt låg grundsockel. Du kan ha så låg grundsockel som 10 cm och eftersom attefallshuset max får vara 4 meter är det en stor fördel att ha så låg grundsockel som möjligt.

Fördelen med en platta på mark i Attefallshus är möjligheten att ha golvvärme och en bättre isolerad betongplatta. Du får dessutom en snygg grundsockel. Lägg dessutom till att du troligen får en bättre totalekonomi eftersom värmeförlusterna från huset är mindre eftersom grunden är bättre isolerad än framförallt plintgrunden.

Läs mer om platta på mark för Attefallshus

Grundtyp 1b:Platta på mark med mindre betong för självbyggare

Denna grund har jag varit med och tagit fram ihop med Tjällden AB och jag bygger med den själv för mitt komplementhus.

Skillnaden med denna grund och en normal platta på mark är att kantbalken kommer färdig som välisolerade byggblock som är megastarka och som jag sedan lägger cellplast innanför. Då får man en mycket välisolerad kantbalk och sedan gjuter man en 5-6 cm betonggolv inne i grunden. Enklare kan det inte bli. Jag kan stödja dig om du vill prova denna grunden. Bygg med mig och spara massa pengar.

Läs mer om platta på mark för självbyggare

Grundtyp 2: Krypgrund för attefallshus

Fördelen med en krypgrund i Attefallshus är den låga kostnaden för grunden. Detta i kombination med hur bra funktionen i huset blir förutsatt att man väljer isolerade grundelement. Isolerade krypgrundselement tillför inte bara isoleringen utan säkrar också mot fukt. Möjlighet att dra vatten och avlopp är dessutom mycket goda. Du får dessutom en snygg grundsockel.
Läs mer om krypgrund för Attefallshus

Grundtyp 3: Hybridgrund för attefallshus

När man ska bygga ett Attefallshus så har många ett behov av en välisolerad grund men vill gärna slippa allt strul med betongen. Betongplattan har fördelen med att vara välisolerad, och krypgrunden är enkel att montera och kostar mindre. Då är hybridgrunden perfekt. Grunden använder således grundbalken från en krypgrund men istället för att ha ett kryputrymme så fyller man det utrymmet med isolering. Detta lämpar sig extra väl för hus som tillverkas i fabrik och kommer till byggplatsen färdiga med bärande bjälklag.
Läs mer om hybridgrunden

Grundtyp 4: Källare för attefallshus

Många vi träffar efterfrågar Attefallshus med källare. Det som lockar är givetvis kombinationen av att ha bygglovsfritt men de extra kvadratmeter som en källare innebär. Med rätt byggteknik och dränering så får man en stor yta som man kan bo på. Detta är också en kombination av källarväggar och en betongplatta kan man säga.
Läs mer om källare för Attefallshus

Grundtyp 5: Plintgrund för attefallshus

Många väljer att bygga en plintgrund för att det blir billigare. Det är dessutom ett enklare hus och då kan man tänka sig att ha en enklare grund. Plintgrunden är något jag varmt förespråkar om man bygger på berg. Annars försvinner poängen med plintgrunden eftersom markarbetet behöver utföras ner till tjälfritt djup eftersom huset inte värmer upp marken alls. För ett attefallshus blir det totala markarbetet ändå överkomligt med plintar. Tänk på att du behöver 20 cm höga plintar från marken. Detta för att få bra ventilation och ha viss höjd från marken.

Den största nackdelen med plintgrunden för attefallshus är att grunden bygger på höjden mer än de föesta andra grundena, speciellt jämfört med betongplattan. Och då attefallshus är begränsade i höjd så gör detta att de flesta väljer en annan grund för de hus man ändå satsar på ska ha en god standard, typ ”året runt boende standard”.

Plintgrunden populär bland friggebodarna
Eftersom friggebodarna behandlades relativt styvmoderligt ur ett boendeperspektiv så räckte det för många att ställa friggeboden på en plintgrund. Det rekommenderar vi inte om man vill ha en året runt uppvärmt hus.

Läs mer om plintgrund för Attefallshus

Olika pris/kostnad för olika grundtyper

Priset för en grund till attefallshus beror på grunden.
Pris för platta för attefallshus
Det finns två olika typer av grunder till platta. En med färdig kantbalk där man gjuter innanför den prefabricerade kantbalken och en med en kantbalk som gjuts ihop med plattan.

Det som fördyrar betongplattan är dock inte materialet utan grundens markarbete som är mest omfattande. Samtidigt går det mycket snabbt att gräva för 25/30 kvm platta för attefallshus.

Här är en kalkylator till en platta för attefallshus.

Pris för krypgrund för attefallshus
Krypgrundens pris beror till att börja med på om du ska ha en varmgrund eller en uteluftsventilerad krypgrund. Varmgrunden är ett annat namn för inneluftsventilerad krypgrund som använder undertryck för att suga ner varm inneluft i krypgrunden som sen ventileras ut. Det som fördyrar varmgrunden är att den behöver vara helt tät samt att grunden behöver fläktar.

Den uteluftsventilerade grunden använder uteluft för att ventilera sig och sköter sig därmed själv.

Pris för hybridgrund för attefallshus
Hybridgrunden tar bort betongen från betongplattan, annars är den mycket lik betongplattan.
Dvs du har kantbalkar som tar upp de största lasterna för att sen fylla grunden med isolering.
Men utan betong i plattan så sparar du lite pengar, men samtidigt är de prefabricerade balkarna lite dyrare än vanliga kantelement.

Vi har fått frågor kring detta tidigare angående prisuppgifter på attefallsgrunder.

 • Attefallshus med källare i Skåne
  Hej Micke! Jag funderar på att bygga attefallshus med källare (30m2) och hittade denna texten på din hemsida: ”Flera bra kontakter på attefallshus. Kring attefallare med källare har jag en specifik tillverkare jag vet klarar det. Ett Attefallsh
  Läs mer
 • Grundkostnad Attefallshus
  Hej Micke! Jag undrar vad en grund för ett attefallshus kostar. Jag har förstått att man kan göra grunen på olika sätt. Kan du inte bara beskriva lite hur du tänker kring dem olika grundlösningarna? Vi har inte berg, då jag har förstått att det kan p
  Läs mer

Olika typer av användning – byggnadstyper

De olika hustyperna och hur jag ser på vilken grund som passar bäst för de olika byggnadstyperna.

 • Villahusstandard
 • Garage
 • Växthus
 • Redskapsbod
  • Grund för villahusstandard

   Att välja grund för ett hus med villahusstandard har jag skrivit en separat artikel om. Det finns många aspekter att tänka på, den största är lm din hustillverkare ställer några krav.

   Här är artikeln skriven för just detta ändamål.

   Grund för attefallsgarage

   Det är enkelt att välja grund för ett attafallsgarage. Välj en normal platta på mark eller en självbyggaplatta på mark.

   Anledningen att det är så enkelt beslut beror på att garaget har tyngre laster än hus på själva grunden inne i byggnaden.

   Grund för växthus

   Ett växthus brukar jag dela in i två olika typer.

   • Växthus du vill odla inuti
   • Växthus med betongplatta för mer av uterumskänsla
    • Läs mer om grund för växthus här.

     Grund för redskapsbodar

     Här har vi samlat all information vi har om redskapsbodar och attefallshus.
     Det som kännetecknar dessa är att de är ouppvärmda.

     Här är frågor och svar om attefallshus för redskapsbodar.

     Bäst isolering för attefallshuset

     Trenden som jag känner gällande grund för Attefallshus

     konstruktion platta attefallshus
     För ett Attefallshus så har vi märkt ett ökat intresse för att skapa en rejälare husgrund än när man tittade på friggebodarna. Detta för att friggebodar just är en friggebod och mer ses som ett övernattningsrum eller liknande. Sällan drar man in avlopp, golvvärme och liknande i en friggebod. Även om Attefallshus är helt nytt tror vi att fler kommer inreda Attefallshuset med toalett, dusch och ett mindre kök. Det blir en mindre etta kan man säga.
     Därmed kan man hyra ut huset eller ha en familj inneboende under ett tag utan att man går på varandra.

     En gissning är att många därför kommer välja att lägga en normal gjuten platta som en så kallad Attefallsgrund.

     Det som skiljer en Attefallsgrund från en normalgrund för villor är

     • Mindre hus har mindre laster som behöver absorberas i grunden.
     • Mindre hus har lika många hörn som stora hus. Eftersom man troligen kommer att armera i hörnen på Attefallshusen (till skillnad från friggeboden) så blir det samma mängd armeringsjärn på en jämförbart mycket mindre yta än en normalvilla
     • Eftersom man troligen har relativt sett mer armering sett till kvadratmeterantalet så behövs mindre mängd betong för Attefallshuset
      • Attefallshus och bygglov

       I Riksdagen klubbades det igenom att det från och med den 2 juli 2014 så är det tillåtet att bygga ett 25 kvadratmeter stort hus utan bygglov på tomten. Det enda som krävs är en bygganmälan som ska skickas in till kommunens byggnadsnämnd. Beslutet förändrar ingenting för den redan bygglovsbefriade friggeboden, som får vara högst 15 kvadratmeter stor. Nu kan man ha båda två.

       Attefallshus får vara max 4 meter höga

       Husnocken på det attefallshuset får däremot inte vara högre än fyra meter och inte byggas närmare än 4,5 meter till tomtgränsen och grannen. Vill man bygga närmre än 4,5 meter från gränsen behöver man grannens tillåtelse. Möjligheten att dela upp kvadratmetrarna för det nya attefallshuset finns; som att bygga en permanentbostad om 20 kvm med ett tillhörande förråd om 5 kvm någon annanstans på tomten.

       Vi har fått frågor kring detta tidigare attefallshus och takhöjd.

       • Sutteräng attefallshus på plan mark
        Hej Micke, För att öka takhöjden på övervåningen i ett Attefallshus är det möjligt att göra ett sutteränghus på en i övrigt plan mark eller kan det bli problem med tillstånd? Hälsningar Peter Hej Peter, Lite osäker – men du får max ha 4 meter i
        Läs mer

       Ingen prövning mot detaljplan nödvändig för kommunen

       De nya reglerna säger att man oavsett detaljplan får bygga dessa nya hus. Det gör att kommunerna inte behöver pröva någon ansökan mot detaljplanen vilket med andra ord gjort att bygglovsansökan är onödig och därför inte längre behövs.

       Inte bara fristående hus som påverkas – även nya regler för tillbyggnad

       Från och med nu får man bygga ut huset med 15 kvadratmeter utan att man behöver ha bygglov. Denna del av ditt hus får inte vara högre än det befintliga huset.

       Anmälan till kommunen behövs

       Även om du inte längre behöver söka bygglov för din utbyggnad på 15 kvm eller din 25 kvm stora komplementhus så behöver du göra en bygganmälan med en kontrollplan till kommunens byggnadsnämnd.

       En kontrollplan är en mall som man fyller i från kommunen där man fyller i som kommunen normalt kan tillhandahålla. Dokumentet reglerar vilka kontroller som bör genomföras under tiden du bygger din tillbyggnad eller Attefallshus. Normalt under en byggprocess så genomförs ett tekniskt samråd. Men när det gäller Attefallshus så lämnas kontrollplanen in redan när bygganmälan lämnas in.

       Efter att denna anmälan lämnas in så lämnar kommunen ett startbesked så länge man följer plan och bygglagen.

       Fritt fram att bygga källare till Attefallshus – nästan

       Reglerna tillåter att du vid ett Attefallshus även kan bygga en källare. Här kan du dock stöta på patrull om kommunen anser att markförhållandena inte är lämplig för en källare.

       Hur nära grannarna får man placera ett Attefallshus

       nära tomtgräns attefallshus
       Det är väldigt vanligt att man vill bygga små hus nära tomtgräns. Inte minst garage. För att vara bygglovsfritt så ska ditt attefallshus vara minst 4,5 meter från granne. Om man väl följer detta så kan inte en granne överklaga denna byggnation.

       • Hur nära får man placera ett Attefallshus
        Hej Micke, jag funderar att bygga en Attefalls hus som garage 6,20 X 4m. Den ska ha pulpet tak. Avståndet från befintlig hus ca 1m. Kan jag ha taket på garage intill huset,eller då försvinner avståndet mellan hus och garage ? Mvh Hej anonym, Saxat fr
        Läs mer

       Markförhållanden och dess påverkan på grundläggning

       Man behöver ta hänsyn till markförhållandena när man ska bygga.

       Här är några orsaker till problem vid grundläggning

       • Högt grundvatten
       • Dålig bärighet i mark
       • Sluttande tomt som kan leda till skred och kräver stödkonstruktioner
        • Om du är osäker på om du kan bygga på din mark så har jag tillgång till geotekniker som kan avgöra vad som behöver göras för att bygga på din plats.

         • Markarbete / berg
          Hej, Planerar att bygga ett attefallshus på tomt med höjdskillnad på 2 meter och behöver gräva undan för att få mer sluttande tomt och inte för höga stödmurar runt attefallshuset. Uppskattar ytan till 6*10m=60kvm och volymen till ca 800 kubik. Vad är
          Läs mer
         • Hur nära träd får grund attefallshus byggas?
          Hej Micke! Tack för en jätteinformativ hemsida. Jag lutar åt en hybridgrund till mitt kommande Attefallshus. Jag har en jättestor björk som jag gärna vill bevara om det går. Trädet är säkert 25m högt. Hur nära ett träd kan man anlägga en hybridgrund?
          Läs mer
         • Grund för attefallshus i våt lerjord
          Hej! Vi vill bygga ett attefallshus på en väldig våt gräsmatta. Under gräsmattan kommer 10cm jord, därefter bara lera. Grundvatten kan ligger direkt under gräset eller under torra månader ca 40cm djupt. Enligt ritning skulle vi behöver 18 plintar (4x
          Läs mer

         Överhäng är ofta godkänt men inte loft

         När man ska bygga ett attefallshus så gäller normala regler och det är att huset får ha ett normalt överhäng men sedan är det stopp. DVs du kan inte bygga ut ett loft ut över en yta och sedan utnyttja att du bara har en grund som är 25 kvm men större yta med loftet.

         Attefallshus och friggebod

         friggebod
         Det är efter bostadsminister Stefan Attefall (FP) som huset fått sitt namn, som till skillnad från friggeboden får inredas och användas som permanentbostad. Dessutom får bostaden hyras ut, om ägaren så vill. Att använda huset som permanentbostad kräver förstås att standarden på hela huset måste vara betydlig högre än för friggeboden, som hittills bara har fått användas som exempelvis uthus, förråd, växthus, garage och bastu.

         Ett säkert sätt att öka värdet på villan

         Förutom möjligheten att bygga detta extrahus på sin tomt innebär beslutet också andra lagändringar; en- och tvåbostadshus får nu byggas till med 15 kvadratmeter utan att bygglov behövs. Vi är nog många som ser fram emot den här möjligheten att kunna öka värdet på våra fastigheter. Det ska bli spännande att följa mäklarna hur de väljer att presentera Attefallshusen i de objekt de säljer. Vi får anledning att återkomma i detta ärende om hur mycket ett Attefallshus ökar värdet på en normalvilla, med och utan ett Attefallshus.

         Nyheter om Attefallshus

         Det händer mycket kring attefallshus.
         Här har vi samlat de nyheter vi publicerar kring attefallshus.

         • Attefallshusen blir nu större – ökas till 30 kvm
          Attefallshusen har tidigare begränsats till 25 kvm. Dessa ser nu ut att bli 5 kvm större enligt en rapport från Boverket som nu lämnas över till regeringen. Regeringens ansvarige minister Peter Eriksson uttalar sig positiv till förslaget. Attefallshu
          Läs mer

         Slutsats – vilken grund är bäst för Attefallshus

         Det är egentligen ganska enkelt. Man får gå till sig själv. Vill jag ha ett året runt standard hus som ska användas mycket. Då hade jag gått på platta, hybridgrund eller krypgrund. Krypgrunden och hybridgrunden ger lägre kostnader i framförallt markarbetet (men även då man slipper betong) så det är lite fördel krypgrunden/hybridgrund där. Ska man ha vattenburen golvvärme så hade jag gått på betongplattan. Är man ute efter den extra boytan och har rätt förutsättningar (dvs man kan ha källare) så varför inte bygga med källare.
         På berg absolut plint. Precis som för vanliga hus.

         Här är frågor från besökare rörande att välja grund för attefallshus.

         • Välja husgrund för attefallshuset Theo
          Hej, jag funderar på att bygga attefallshuset från modulhus Theo: https://modulhus.se/produkt/theo/. Jag undrar vilken grund som är mest lämplig och vad en grund för det huset skulle kosta ungefär. Mvh Ann-Sofie Hej Ann-Sofie Sockeln på denna är låg.
          Läs mer
         • Husgrund för attefallshus på berg
          Hej, Har några frågor kring attefallshus på bergstomt. Vad rekommenderar du, samt hur gör man med avlopp och vatten. Tomten är kuperad och attefallshuset skulle passa att lägga ca 10 m från huvudbyggnaden. Har du tips på vad vi bör tänka på och tips
          Läs mer
         • Nedsänkt attefalls/Friggebod
          Hej! För att maximera utrymmet i vår tänkta friggebod och attefallshus tänkte vi se över möjligheten att ”sänka ned” huset med 50-90 cm. Är detta möjligt när man bygger sin grund och vad bör man i sådana fall tänka på? Sist, men absolut i
          Läs mer
         • Attefallshus som garage
          Får man använda Attefallshuset som garage Hej Unto, JA – du får bygga ett Attefallshus som ett garage. Läs mer om val av grund för Attefallshus här. Vänliga Hälsningar Micke Fick du hjälp av denna artikel00
          Läs mer
         • Vilken grund för ett attefallshus
          Hej Skall bygga ett attefallshus och skall precis ta in offerter för grunden samt dra VA. Är naturligtvis nyfiken på pris men måste först bestämma om platta eller plintar (eller krypgrund). Huset skall stå på villatomt, svagt sluttande mark och lite
          Läs mer
         • Plint eller gjuta platta för attefallstillbyggnad
          hejsan. jag har ett sutteränghus som jag vill komplettera med atterfallstillbyggnad 3,5x4m i slänten på hussidan. jag skulle vilja bygga tillbyggnaden på plintar men är inte säker på att det håller. Huset har betonggrund och marken i slänten består a
          Läs mer

         Frågor och svar om Attefallshus

         Vi får in frågor via ”Fråga Micke” och vissa av dessa berör attefallshus. Här finner du ett urval av dessa.

         • Attefalls hus på min tomt
          Hej! Har funderingar på att bygga ett attefallshus flr att hyra ut på min tomt för att minska mkn boende kostnad lite. Inser att nyckelfärdigt är dyrt och bygga själv tar massa tid. Är nyfiken vad det finns för lösningar som är möjliga? /Uffe Hej Uff
          Läs mer
         • Utstick ytterpanel ovan platta?
          Vi ska bygga ett attefallshus, 30 kvadrat, med husgrund platta. Har förstått att plattan ska vara mindre än måtten på huset från arkitekten. Frågan är hur mycket mindre? Måtten på huset är 3,70X8,10. Hur många mm ska ytterpanel sticka ut? Hej Carina
          Läs mer
         • Grund till attefall på berg
          attefallshus det är mycket berg. Vad rekommederar du Hej thommy , Slå mig en pling på måndag em så diskuterar vi din attefallsgrund. Beror mycket på lutning på berg , husets typ (25 kvm eller 30 kvm) mm mm. mvh Micke PS: Här är villkoren kring ansvar
          Läs mer
         • Kan man bygga Attefalls hus på jordvärme?
          Fråga mig om marknära byggandeStäll frågor kostnadsfritt om marknära byggande.Läs mer Hej! Vi vill gärna bygga ett Attefalls hus (limträstomme med skjutpartier) där vi har jordvärme slingor i marken. Inte bra enligt vissa vi pratat med. Vi bor i Skån
          Läs mer
         • Platta på mark för Attefallshus
          Hej Micke Jag skall grundlägga vårt Attefallshus med platta på mark. Nu har jag schaktat bort 40 cm och i bakkant kommit ner till berg. Då berget ligger ca 70 cm djupare i framkant (4 meter mellan husets fram och bakkant) funderar jag på att schakta
          Läs mer
         • Källare under friggebod
          Hej. Funderar på att göra källare till min friggebod som jag tänker bygga. En granne har frigga på plintar o den sjunker 10 cm/år så han måste lyfta upp den hela tiden. Vi har gammal sjöbotten med lermark. Vet om kompensationsanläggning ( gräva ur så
          Läs mer
         • Riva garage och bygga attefallshus
          Hej vi funderar på att låta bygga ett så kallad Attefallshus. Tanken är att riva befintligt garage på ca 28kvm (dåligt skick) med betongplatta (ej isolerad), frågan är om plattan duger att bygga på eller ska man låta riva även den och gjuta nytt, var
          Läs mer
         • Attefallshus på markskruv
          Hej, vore det möjligt/lämpligt att bygga vårt Attefallshus på markskruvsgrund ist för att gjuta en betong sula? Tanken är att den skall vara vinter beboelig med VA indraget. Motiverar pris skillnaden en sula? Vh P-O Hej P-O, Mitt korta svar är JA och
          Läs mer
         • Grund till 25 kvm sovstuga med bastu
          Hej! Jag har grävt bort torven på åkermark, yta cirka 6,5 m x 4,5 m. Djupet är nu 15 cm. Tänker sedan lägga en grusbädd som är 10 cm. Och på det betongstenar till bärlinorna. Fråga kan det var en bra idé att också lägga markduk och markskivor i botte
          Läs mer
         • Krypgrund på ojämn mark för Attefallshus
          Hej! Jag bor i Tyresö och ska nu gräva för att bygga ett Attefallshus. Det är mager, ojämn och bergig mark. Det är en stor grävare på plats då han anlägger avlopp på tomten. Men hur djupt bör man gräva för en krypgrund? Jag har läst er sida upp o ner
          Läs mer
         • Utöka befintlig halvdan betongplatta
          Hej Carl-Johan, Oftast är det bästa i detta fall att ta bort den gamla betongplattan. Oftast är förrådsplattor inte så väl isolerade utan är kanske helt utan isolering under. En helt oisolerad platta blir fuktig då betongen suger fukt kapillärt. Det
          Läs mer